LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Les mascaretes de tela no s'han d'utilitzar durant més de quatre hores, segons els infermers

L'Organització Col·legial d'Infermeria ha realitzat una classificació entre les més i menys recomanades

mascarillas tela / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Col·legial d’Infermeria ha recomanat no utilitzar les mascaretes de tela més de quatre hores (seguides o intermitents) i aconsella no comprar les que no aguantin menys de cinc rentats. Són dues de les recomanacions que fan en un vídeo animat amb què pretenen ensenyar a la població com elegir la mascareta de tela que millor protegeix davant la Covid-19.

En el vídeo, l’Escola d’Infermeria recorda que les mascaretes de tela no són productes sanitaris ni equips de protecció individual (EPI). «Això significa que aquests productes no estan recomanats per ser utilitzats en ambient sanitari i sense guardar distància de seguretat amb altres persones», assenyalen.

Així, ressalten que el primer que cal tenir en compte per adquirir una mascareta de tela és analitzar la fitxa tècnica del producte, que ha d’especificar: que compleix la normativa UNE-EN 0065 (o l’homòloga europea –CWA17553–), és a dir, que té una filtració major o igual a 90 de dins enfora, que està homologada, testada i fabricada segons estàndard.

A més, a la fitxa de producte s’han de trobar les recomanacions de rentat del fabricant i el nombre de rentats que suporta. També destaquen la importància que s’hi especifiqui l’eficàcia de filtració i respirabilitat.

Tenint en compte el compliment dels estàndards de fabricació, l’Organització Col·legial d’Infermeria les ha classificat en funció de si el seu ús està recomanat, les que podrien utilitzar-se de forma ocasional i les que no recomana el seu ús en cap cas. Les recomanades són les que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades.

Les que podrien utilitzar-se de forma ocasional són les que són d’elaboració casolana, però s’han utilitzat els materials autoritzats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. «És cert que no estan ni homologades, ni testades i no compleixen la normativa, però sí que compten amb els materials adequats per protegir-nos», argumenten.

No obstant, insisteixen que les que no s’han d’utilitzar en cap cas són «les propietàries que no facin servir els materials recomanats ni les que es venen en establiments comercials, però no compleixen la normativa».

El president dels infermers, Florentino Pérez Raya, destaca que «no només és important conèixer bé les característiques del producte perquè ens protegeixi». «Hem de saber com utilitzar-lo correctament, mai oblidar realitzar una correcta higiene de mans abans i després de manipular-lo i saber guardar-les de forma correcta perquè no es contaminin amb agents externs», puntualitza.

Recordar rentar-les

Notícies relacionades

En aquest sentit, recomanen buscar sistemes recordatoris per recordar canviar-les aproximadament a les quatre hores d’ús i per saber si toca rentar-les o rebutjar-les. «Una alarma al mòbil o anotació a la nostra agenda personal pot ser un bon sistema per recordar que ja s’ha complert el temps d’usabilitat de la nostra mascareta», explica el president dels infermers. També és important portar els comptes dels rentats i establir un sistema recordatori d’aquest aspecte.

A més, proposen una sèrie de solucions per evitar que es contaminin: guardar-les en bosses transpirables entre ús i ús, portar dues bosses per guardar en una les brutes i en d’altres les netes, no utilitzar cordons sense funda per penjar-les i manipular-les sempre des de les gomes o tires. Des de l’Organització Col·legial d’Infermeria també es recomana a la població portar sempre una mascareta de recanvi. «Sempre se’ns pot mullar, trencar o perdre», remarca Pérez Raya.