DAVANT ELS HOSPITALS

Sanitaris protesten per tercer dia contra l'adjudicació a Ferrovial

Reclamen que sigui l'atenció primària la que rastregi els contactes i que es millorin les seves condicions

zentauroepp53713367 ferrovial200610152440

zentauroepp53713367 ferrovial200610152440 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts

Els sanitaris catalans han protestat aquest dimecres, per tercera setmana consecutiva, per la precarització i en defensa del 5% del sou retallat fa anys i d’una sanitat 100% pública, i han fet notar la seva indignació pel contracte «a dit» a Ferrovial per externalitzar el rastreig dels contagis de Covid-19.

A l’Hospital del Mar de Barcelona la protesta del que els organitzadors han anomenat #PrimaveraSanitaria a les xarxes socials, ha sigut avui la més matinera, a les 08.00 hores, i està previst que es repeteixi a les 14.00 i a les 20.00 hores, amb la participació de professionals sanitaris i usuaris de la sanitat.

Al costat de les pancartes en què reivindicaven millores laborals i que no es faci negoci amb la salut de les persones, se n’ha pogut veure una en solidaritat amb els treballadors de Nissan.

També s’han fet concentracions de protesta davant les portes dels hospitals de l’Esperança i la Vall d’Hebron, tots dos a Barcelona, al Moisès Broggi de Sant Joan Despí i més enllà del migdia estan programades als hospitals de Mollet, Parc Taulí de Sabadell, Mataró, Esperit Sant (Santa Coloma de Gramenet) i Sant Pau de Barcelona, entre d’altres.

Les mobilitzacions s’han estès dels hospitals a molts centres d’atenció primària (CAP) de tot Barcelona, segons ha explicat la doctora Mireia Moret, de Sanitàries en Lluita, l’entitat impulsora de les concentracions.

Atenció primària

Moret ha considerat que «les protestes van en augment» i que el contracte de Ferrovial «ha indignat i espantat» molts professionals, que d’una banda senten el discurs que s’aposta per l’atenció primària mentre que, de l’altra, «els fets no ho demostren», ha denunciat.

El contracte del SEM amb la filial de Ferrovial preveu que aquesta empresa faci el seguiment telefònic dels contactes de les persones positives per Covid-19, per evitar brots i, si es produeixen, controlar-los ràpidament, una feina que fins ara ha estat fent l’atenció primària, han argumentat fonts del sector.

«Però no és només aquest contracte: és el sistema», segons el comunicat de Sanitàries en Lluita. «El sistema sanitari català es caracteritza per la compravenda de serveis entre públic i privat, amb unes fronteres moltes vegades diluïdes i amb un núvol d’opacitat que fa molt difícil tenir el control d’on aniran a parar els nostres diners», precisa la nota.

Recuperar el sou

Notícies relacionades

Respecte a la paga que l’administració catalana va anunciar fa més d’un mes i que es podria concretar avui, la doctora Moret ha considerat que «serà benvinguda, però no es tracta d’això, sinó de la recuperació de drets laborals perduts i un canvi de model en la salut i la sanitat públiques».

En el manifest de la Primavera Sanitària es demana una taula de negociació amb la consellera de Salut, Alba Vergés, la derogació de la llei LOSC (Llei orgànica d’ordenació sanitària) i la reversió del model publicoprivat, tots els recursos necessaris per a assistència, investigació, indústria sanitària i farmacèutica 100% pública i que els centres de salut mental i de persones grans els gestioni directament el departament de Salut.