col·loqui

David Bote: "Les ciutats intermèdies són les grans oblidades"

L’alcalde de Mataró, David Bote, radiografia els reptes de la gran ciutat catalana en una de les trobades d’EL PERIÓDICO amb les seves comunitats locals. 

David Bote: "Les ciutats intermèdies són les grans oblidades"

Àlex Rebollo

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Diu David Bote (PSC), alcalde de Mataró des del 2015, que no és fàcil definir els elements que determinen la identitat local de la capital del Maresme. Per parlar d’aquest sentiment difícil de concretar, Bote va repetir un exemple que ja havia comentat fa dies, per Sant Jordi. L’alcalde de Mataró va recordar el moment d’El Petit Príncep en què arriba a un jardí ple de roses com la que ell té i que, quan li pregunten per què la seva és diferent, acaba dient: "Perquè és la meva".

Bote va parlar d’aquesta qüestió en una de les trobades patrocinades per EL PERIÓDICO amb les seves comunitats a la regió metropolitana de Barcelona, un cicle de col·loquis amb líders locals que la capçalera de Prensa Ibérica impulsa per posar en valor les ciutats, més enllà de la capital catalana. En la mateixa línia que el protagonista de la novel·la d’Antoine de Saint-Exupéry, David Bote va apuntar que "els mataronins han fet seus molts actes que se celebren a la ciutat", per exemple Les Santes. És a dir, els han viscut i/o construït ells mateixos, i en aquell procés han anat fojant un sentiment de pertinença i d’orgull.

"El repte de qualsevol cultura és, quan es reconeix a si mateixa, decidir si continua evolucionant o si es tanca i acaba morint. La ciutat ha de conèixer els seus reptes", va afegir Bote durant la xerrada, en la qual va reivindicar que Mataró disposa d’un teixit associatiu divers i ampli, dues qualitats arran de les quals "neix una ciutat que és plural, atractiva i que té molt a oferir". "Moltes persones venen a viure aquí i troben una ciutat fantàstica per tirar endavant els seus projectes", va afegir l’alcalde. Sense abandonar la identitat local, Bote va reivindicar el "creixement" com a resposta per al futur de Barcelona i la seva regió metropolitana: "Els llocs amb més població són els més atractius". Això sí, matisant que aquest desenvolupament ha d’aconseguir de forma "equilibrada" i "respectuosa amb el medi ambient".

Notícies relacionades

"Amb la regió metropolitana tenim l’oportunitat de dissenyar-la perquè almenys tinguem la qualitat de vida que tenim avui i que no ens passi com als 60, quan es va incitar a correcuita i de manera desordenada", va dir Bote, que va comentar que el paper actual de Mataró en aquesta equació de la també anomenada Gran Barcelona va més enllà d’exercir de lobby a través d’entitats com l’Arc Metropolità i que aspira a construir aquest relat de regió metropolitana.

Sobre l’articulació de la governança d’aquesta regió metropolitana de Barcelona, Bote va insistir que "no estem en aquesta fase", sinó que l’etapa actual és la de "generar debat" i "construir un relat" a favor del desenvolupament d’aquesta regió metropolitana. "Després s’haurà de veure si el país és conscient o no que el futur passa per les ciutats intermèdies; no només les de l’Arc Metropolità, sinó també les que exerceixen capitalitat en altres punts de Catalunya i que són les grans oblidades dels últims anys", va voler destacar.