A CATALUNYA

Els professionals de la salut rebran un extra de fins a 1.350 euros a l'agost

El Govern inverteix 140 milions per compensar la feina feta entre l'1 de març i el 31 de maig

L'import total dependrà de la categoria laboral i de l'exposició que s'hagi tingut a la Covid-19

zentauroepp53418733 clinic nadeu200610152130

zentauroepp53418733 clinic nadeu200610152130 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Tots els professionals del sistema públic i concertat de salut de Catalunya (metges, infermeres, auxiliars, zeladors, fisioterapeutes...), així com el personal de les residències de gent gran, rebran a l’agost un extra en la seva nòmina com a compensació a la seva feina a primera línia de la pandèmia de la Covid-19. Es beneficiaran d’aquesta paga els que hagin treballat entre l’1 de març i el 31 de maig, ja fos presencialment o telemàticament, i també aquells professionals que hagin estat de baixa pel coronavirus.

L’extra oscil·larà entre els 350 i els 1.350 euros, i el seu import es calcularà depenent de la categoria professional del treballador i de quina hagi sigut la seva exposició a la Covid-19. Per la seva banda, el personal de les residències de gent gran rebrà un màxim de 900 euros, que variarà en funció de les places públiques i també de la categoria professional.

És una mesura «comparable» que han pres països com França i Bèlgica, segons la consellera Vergés

Es tracta d’una mesura anunciada aquest migdia pel Govern de Catalunya i que li suposarà un desemborsament total de 140 milions d’euros en els pressupostos d’aquest 2020. En paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés, és una mesura «comparable» a la que han pres altres països, com França o Bèlgica.

«La situació viscuda pels professionals de la salut des del març no té precedents. Ha suposat, entre altres coses, que durant dos mesos hagin canviat la seva manera de treballar per centrar-se en la Covid-19. Allargaments de jornada, canvis d’ubicació... El Govern vol fer un reconeixement als qui han estat cuidant de les persones», ha assenyalat Vergés.

Vergés també ha remarcat que aquesta mesura va dirigida al personal del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat), i ha afegit que la sanitat privada ja no està integrada sota la direcció del departament de Salut, tot i que alguns centres encara tenen pacients amb coronavirus ingressats.

80 milions més el 2021 i 2022

La consellera també ha anunciat que, tant el 2021 com el 2022, s’inclouran també partides de 40 milions d’euros per any (80 milions en total) per l’esforç  que els professionals de la salut molt probablement continuaran fent, ja que el coronavirus no ha desaparegut, és possible que hi hagi rebrots i encara existeix un gran desconeixement sobre aquest.

«És el moment d’enfortir més que mai els serveis públics», ha reivindicat per la seva banda el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que ha atribuït l’actual debilitat de l’Estat de benestar a les «polítiques d’austeritat» com a «resposta» a la crisi del 2008 i al «dèficit fiscal» que, segons ell, pateix Catalunya dins d’Espanya. En aquest sentit, ha cridat a articular una aliança per exigir al Govern central recursos que requereix el sistema de salut, no només per fer front a la pandèmia, sinó per construir un sistema més fort.

El Govern destinarà 
80 milions més entre el 2021 i 2022 per l’esforç que continuaran fent.

«Aquest reconeixement professional en forma de gratificació extraordinària no és un punt d’arribada, ja que la Covid-19 ha posat de manifest algunes necessitats estructurals. És només el primer pas d’un canvi de paradigma en relació amb els serveis públics», ha promès Aragonès.

Decret llei

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que aquestes «gratificacions» anunciades aquest dimecres pel Govern es recolliran en un pròxim decret llei. «També estem pensant com gratificar altres treballs essencials d’altres professionals públics», ha dit sense precisar més. 

Preguntats pels mitjans per si es gratificarà agents de Mossos d’Esquadra, Aragonès ha assenyalat que han representat un servei essencial que ha desenvolupat un esforç extraordinari, i ha descartat entrar en detalls fins que «estigui al 100% definit com es fa aquest reconeixement».