26 d’oct 2020

Anar al contingut

DIFERENTS DESESCALADES

Salut apunta que l'àrea de Barcelona no entrarà a la fase 1 dilluns

«Potser no per a l'11, però una mica més endavant ens podríem plantejar alguna cosa», ha explicat Vergés

Fernando Simón espera que gran part de les autonomies ho facin a partir de la setmana que ve

El Periódico / Agencias

23/04/2020 AV.- Coronavirus.- Vergés insiste en que las cifras de las UCI son grandes e importantes.

23/04/2020 AV.- Coronavirus.- Vergés insiste en que las cifras de las UCI son grandes e importantes. / MARC BATALLER - GENERALITAT (Europa Press)

La consellera de Salut, Alba Vergés ha afirmat que «segurament hi haurà diferències» en el desconfinament i ha apuntat que l’àrea de Barcelona no entrarà en fase 1 l’11 de maig. «Potser no per a l’11, però una mica més endavant ens podríem plantejar alguna cosa», ha dit en declaracions a TV-3. La consellera ha explicat que ahir van començar a treballar en la proposta que presentaran al Ministeri de Sanitat dimecres, basada en regions sanitàries. Ha afegit que aquesta no implica aïllar només Barcelona, ja que ha assegurat que «el que preocupa per a Barcelona preocupa per a tota l’àrea metropolitana en general». D’altra banda, ha detallat que es vol arribar a les 13.000 proves PCR diàries –ara se’n fan unes 5.000– i que el programa Orfeu hi contribuirà.

Aquestes declaracions de Vergés coincideixen amb les que aquest dimarts ha fet a Catalunya Ràdio el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, que ha tornat a insistir que s’ha de «ser prudent» i no accelerar la desescalada si Barcelona i l’àrea metropolitana no compleixen requisits

Vergés ha afirmat que el risc de rebrot és «més alt» en zones com l’àrea metropolitana de Barcelona i per això estan estudiant la proposta que faran aquest dimecres a Sanitat. De fet, ha afirmat que ni Barcelona ni les àrees Metropolitana Nord ni Metropolitana Sud «són a la zona verda». Per això, ho analitzaran tot en conjunt, no només les dades sanitàries sinó també de mobilitat i de control de casos, amb «molta prudència». Si finalment Barcelona no entra en la fase 1 dilluns, la consellera ha indicat que sí que es podrà entrar per anar a treballar «com ja passa ara».

Precisament, el director de Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, el doctor Fernando Simón ha assenyalat que espera que gran part de les autonomies puguin passar a la fase 1 a partir de l’11 de maig. «Confiem que el dia 11 una gran part seran capaços de fer-ho», ha subratllat. Amb relació a les que no ho puguin fer dilluns, el doctor Simón ha precisat que «probablement» ho puguin fer «en els dies següents». El doctor Simón ha recordat que dimecres finalitza el termini perquè les autonomies presentin les sol·licituds de desescalada per a les que vulguin obrir territoris dilluns, tot i que admet que estudiaran les que arribin també dijous, però no més enllà d’aquesta data per poder passar a la fase 1 el dia 11. Molt més tard de dijous, seria complicat tenir temps d’avaluar-les correctament i, quan arribin, s’avaluaran conjuntament amb cada comunitat i tenir una ordre preparada per al cap de setmana. 

Més proves

La consellera Vergés ha explicat que també s’ha de tenir en compte la capacitat de fer proves fins a les 13.000 diàries i seguir la traçabilitat dels casos. En aquest context, el programa Orfeu preveu augmentar la capacitat de proves per «alliberar» col·lectius, com per exemple el de les residències o els cossos policials, i que es pugui fer més des de l’atenció primària.

Ha afegit, no obstant, que «no és prioritat» reobrir alguns dels centres d’atenció primària o consultoris locals que es van tancar a l’inici de la crisi sanitària sinó primer decidir què fer i després quins centres cal reobrir. Vergés ha dit que la idea és que els ciutadans puguin anar al CAP a fer-se la prova però amb cites prèvies i de forma ordenada».

Sobre el retard en la posada en marxa del programa Orfeu, ha indicat que quan es va anunciar era perquè es posaven en marxa els tràmits però que les proves van començar aquest dilluns i que ara s’incrementarà el nombre de proves. D’altra banda, ha explicat que el sistema de salut català té 545 Unitats de Cures Intensives (uci) per a Covid-19 i unes 250 per a no Covid, cosa que implica un 130% de la capacitat habitual del sistema.

L’objectiu és mantenir aquesta capacitat les pròximes setmanes, tot i que no tots els llits siguin plens i preveure què fer en cas de rebrot.

Crítiques per les residències

Sobre les crítiques de les residències per la tardança a atendre-les i dotar-les de material, Vergés ha afirmat que hi va haver entre dues i tres setmanes «amb pujades a tot arreu», i que es va viure una situació d’emergència «molt clara». Ha defensat que es reorganitzarà tota l’activitat per poder arribar a tot allà on sigui necessari.

Sobre la gestió que ha fet l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de la pandèmia, considera que ha tingut una posició «molt prudent» i creu que «hauria ajudat més una visió més escalada del que estava passant a Wuhan». Ha afegit que països com Alemanya «no han fet més proves» que Catalunya, tot i que sí que ha reconegut que han sabut controlar abans i millor els brots. 

Per la seva part, el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que Catalunya podrà detectar casos en 48 hores com ha plantejat el Ministeri de Sanitat, però ha obert la porta que zones com Barcelona i la seva àrea metropolitana puguin arribar-hi «una mica més tard». En declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que el sistema sanitari català està treballant «a doble màquina» per fer això possible, però ha remarcat la dificultat de fer el seguiment en zones més poblades i amb més casos. «Segur que ho podrem fer, el que no sé és si ara mateix estem en condicions de fer-ho», ha dit. En aquest sentit, ha considerat «prudent» que aquests zones no entrin a la fase 1 si no es compleixen totes les condicions.

Trilla ha afirmat que s’han de mirar les coses «en el seu conjunt» i ha fet una crida a «no córrer per després fer un pas enrere». 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions