EXPLOTACIÓ DE LLICÈNCIA

Rècord a Espanya: Vall d'Hebron rep un milió d'euros per la patent d'una teràpia

Una farmacèutica compra un tractament creat en aquest centre per a una malaltia neuromuscular

És el benefici més alt generat per un institut d'investigació al país i es reinvertirà en el VHIR

zentauroepp52364670 equip recerca ramon marti200219143852

zentauroepp52364670 equip recerca ramon marti200219143852

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha aconseguit recentment més d’un milió d’euros per l’explotació d’una patent: Aquesta operació constitueix el benefici econòmic més alt generat per una patent per part d’un centre d’investigació a Espanya. Aquest import es reinvertirà íntegrament en la investigació del VHIR.

El VHIR, juntament amb la Universitat de Columbia de Nova York, va crear el 2015 una teràpia per al dèficit de TK2, una malaltia minoritària i neuromuscular en la qual el 80% dels pacients més greus moren als dos o tres anys del diagnòstic. S’assembla molt a l’atròfia medul·lar espinal. «Es tracta d’una malaltia molt greu i mortal. De moment, se’n fa un ús compassiu. L’ús compassiu d’un tractament es duu a terme per tractar malalties en les quals no hi ha cap altra alternativa: malgrat que el tractament no ha sigut aprovat per les agències de medicaments i encara està en fase d’investigació, el metge sí que pot indicar-ho pacient per pacient», explica a EL PERIÓDICO Ramon Martí, cap del grup d’investigació en Patologia Neuromuscular i Mitocondrial del VHIR.

MT-1621 és una teràpia combinada de desoxinucleòsids l’objectiu del qual és compensar el dèficit bioquímic subjacent de la deficiència de TK2. Tal com es va demostrar en un estudi publicat en ’Annals of Neurology’, aquest tractament millora significativament el curs de la malaltia.

Aquesta nova teràpia de Vall d’Hebron i la Universitat de Colúmbia va servir perquè els malalts amb dèficit de TK2 milloressin, una cosa que «va despertar» l’interès d’una empresa farmacèutica, Modis Therapeutics (EUA), companyia en la qual els dos centres van llicenciar la seva patent. Després, l’octubre de l’any passat, una altra empresa americana, Zogenix, va adquirir Modis Therapeutics amb l’objectiu de portar aquesta teràpia al mercat. «Ara Zogenix està finançant un assaig clínic amb 40 pacients que esperem confirmi, a finals del 2021, el que nosaltres hem provat ja. Si és així, l’ús d’aquesta teràpia deixarà de ser compassiu», explica Martí.

Finançament

Al tractar-se de malalties que afecten pocs pacients al món, és complicat aconseguir finançament per a la investigació. Però en aquest cas, la teràpia era tan prometedora, que de seguida va cridar l’atenció d’empreses biotecnològiques i va captar inversors internacionals del mercat americà i d’Israel, entre d’altres.

Notícies relacionades

«Com a institut d’investigació que som, volem que el coneixement que generem arribi al mercat», explica Laia Arnal, directora de desenvolupament de negocis del VHIR. «Dels 250 milions d’euros que Zogenix va pagar al comprar Modis Therapeutics, el VHIR ha rebut un milió d’euros», afegeix. Arnal destaca que la Vall d’Hebron està al «top 5 d’Europa» en assajos clínics: actualment té un total de 1.319 assajos clínics actius, dels quals 310 es van iniciar el 2019. I n’obté el benefici net més elevat de tot Espanya.

«Cada any el VHIR mobilitza més de dos milions d’euros en activitats d’innovació. A més, totes les nostres patents estan orientades al mercat. I el 40% estan transferides: ja les hem posat a disposició de la indústria perquè arribi al mercat», conclou Arnal.