Sector bancari

¿Opa sí o no? Parlen les entitats

EL PERIÓDICO ha formulat a més d’una trentena organitzacions, associacions i entitats la mateixa pregunta que fa el Govern en la consulta pública sobre l’opa del BBVA. I també els ha demanat què els sembla que l’Executiu faci una consulta sobre aquesta operació. De totes elles n’han respost catorze.

Pedro Sánchez, en compañía de Jaume Guardiola, este lunes, poco antes de anunciar la consulta sobre la opa.

Pedro Sánchez, en compañía de Jaume Guardiola, este lunes, poco antes de anunciar la consulta sobre la opa. / Cercle d'Economia

10
Es llegeix en minuts

1.- ¿Considera que hi ha criteris d’interès general diferents de la competència que es poden veure afectats?

2.- ¿Què li sembla que el Govern consulti sobre l’opa?

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Josep Santacreu

President de la Cambra de Comerç de Barcelona 

1.- Hi ha diverses raons per estar-hi en contra. En primer lloc, es crearia un gegant empresarial amb una excessiva concentració de poder econòmic. Es reduirien centres de decisió financers, cosa que afectaria l’equilibri territorial i deixaria de banda les zones més allunyades d’aquests centres de decisió. Espanya necessita bancs de proximitat, cap a les persones i les empreses. A més, es disminuiria la capacitat d’atracció i retenció de perfils altament qualificats.

2.- Malgrat ser una consulta no vinculant, esperem que l’Executiu de Pedro Sánchez ens escolti perquè existeix un consens àmpliament compartit per les entitats representatives del teixit econòmic i empresarial català sobre les conseqüències no desitjables d’aquesta operació per a l’interès general de Catalunya i d’Espanya en conjunt. Partint d’això, demanem valentia, lideratge i determinació en el Govern quan finalment prengui una decisió.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

FemCat

Fundació d’empresaris

1.- Ens remetem a l’escrit que hem enviat conjuntament amb altres entitats i que hem comentat en diverses tribunes: s’ha de mirar d’evitar una excessiva concentració, s’ha de mantenir el centre de decisió a Catalunya i s’ha de preservar el talent financer d’acord amb la identitat del nostre teixit empresarial.

2.- S’haurà de veure l’efectivitat d’aquest mecanisme.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Eduardo Abad

President de l’UPTA

1.- Entenem que com més es redueixi el mercat bancari, més malament anirà per als consumidors i, per descomptat, per als autònoms. El fet que es redueixin a únicament tres grans bancs les opcions per gestionar les necessitats dels tres milions i mig de treballadors per compte propi que hi ha a Espanya, i per al milió i mig d’empreses que aquests treballadors han creat, representa reduir enormement les opcions que hi ha, per exemple, a l’hora de mirar de trobar finançament.

2.- Ens sembla normal que s’hagi obert un procés així, perquè és una qüestió que afecta la competència. I tot el que tingui a veure amb el fet de restar opcions als ciutadans està bé que es consulti directament als afectats. I no només en aquestes situacions, sinó que també s’haurien de fer altres consultes sobre qüestions, per exemple, relacionades amb l’energia.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Carlos Puig de Travy

Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

1.- Alguns criteris d’ordre general que es poden veure afectats són: la restricció del crèdit, la inferior remuneració de l’estalvi i l’augment del cost del crèdit, amb més impacte sobre pimes, autònoms o professionals i particulars, o la pèrdua de capital humà financer, especialment en determinats territoris; el risc d’exclusió financera en determinats col·lectius, sobretot entre els més vulnerables (pimes, zones rurals, gent gran, firmes exportadores, etc.).

2.- Hem rebut favorablement la iniciativa. La consulta és de caràcter eminentment tècnic i serà de gran valor per abordar aspectes d’interès general més enllà de la competència. Reforça la transparència i el diàleg entre el Govern i la societat en una qüestió decisiva per al futur econòmic del país, ja que afectarà a tothom. I aplaudim la iniciativa, ja que la CNMC va deixar fora del seu estudi entitats que volien opinar, com ara nosaltres.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Confederació d’Empresaris de Galícia 

1.- La CEG ha expressat la seva oposició a l’opa perquè considera que no és adequada ni en la forma ni en el fons. La desaparició del Sabadell generaria un problema estructural en el segment més rellevant del teixit empresarial de Galícia, que són les pimes: més del 99% de les nostres empreses ho són. El procés debilitaria notablement la posició de les pimes davant el mercat de crèdit i jugaria en contra de la supervivència i de la competitivitat del nostre teixit productiu.

2.- És imprescindible que se sàpiga l’opinió del teixit empresarial i es tinguin en compte els possibles impactes d’aquesta operació. Contribuir a una decisió informada que protegeixi l’interès general i l’estabilitat econòmica de regions com ara Galícia. És molt important prendre en consideració les empreses, especialment les pimes, ja que aquesta operació pot empitjorar notablement les condicions d’accés al mercat financer per part de les empreses de Galícia.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Foment del Treball

Patronal d’empreses catalanes

1.- Sí. A més de la competència, una opa pot afectar altres criteris d’interès general com, per exemple, el manteniment de l’ocupació, la continuïtat dels centres de decisió al territori, la seguretat en alguns sectors estratègics i l’estabilitat del teixit productiu.

2.- Foment del Treball des del principi de l’operació va voler donar la seva opinió i tenir-ne la informació completa. Per aquest motiu va presentar al·legacions a la CNMC, que van ser rebutjades, i estem pendents que l’Audiència Nacional resolgui respecte al recurs que vam presentar i que va acceptar.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Pimec

Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya

1.- Sí, hi ha interessos generals com ara l’arrelament territorial, l’ocupació i la continuïtat de les cadenes de valor locals que es poden veure afectats. S’ha de valorar l’impacte de l’opa també en termes de cohesió territorial per l’afectació diferent que pot arribar a tenir.

2.- Valorem molt positivament que el Govern hagi obert aquest procés de consulta pública per conèixer l’opinió dels ciutadans.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Cecot

Confederació empresarial

1.- En la carta que diverses entitats socioeconòmiques hem dirigit al president del Govern s’hi recullen alguns criteris d’interès general més enllà de la competència, com per exemple la pèrdua d’un centre de decisió bancari a Catalunya, els efectes sobre l’ocupació i les possibles conseqüències per al finançament del teixit empresarial, especialment de les pimes.

2.- És correcte que el Govern obri un procés d’anàlisi i escolta activa, ja que l’operació planteja implicacions rellevants en termes d’interès general i estructura econòmica, que poden arribar a afectar de manera molt significativa les empreses i els territoris.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Asufin

Associació d’Usuaris Financers

1.- Sí. Al marge de les qüestions que afecten la competència en un sector que pateix les conseqüències de la concentració, també hi ha aspectes relacionats amb l’operativa bancària i l’atenció als clients en un àmbit que és crític. La presencialitat del client a les sucursals continua sent necessària per contractar productes i serveis bancaris de gran transcendència, com la negociació d’una hipoteca. D’altra banda, hi ha perfils que requereixen una atenció presencial més gran.

2.- Considerem que, efectivament, es presenten qüestions d’interès general que s’han de valorar i tenir en compte, com per exemple les exposades més amunt, perquè els serveis financers són essencials per al desenvolupament econòmic de tots els actors de la societat. Per això requereixen una especial observança. Dit això, considerem que es podria haver articulat d’una manera més adequada des del punt de vista tècnic amb l’objectiu d’evitar errors com una casa.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Miguel Crespo

Advocat de la CECU 

1.- Sí, considerem que aquesta operació suposa un risc per a altres criteris d’interès general com és la mateixa protecció dels interessos dels consumidors, reconegut en l’article 51 de la Constitució. Així, tal com hem pogut constatar en operacions semblants fetes en el passat, la desaparició d’entitats ha comportat la desaparició d’oficines i d’empleats per atendre la clientela. Aquest fet perjudica especialment les persones més vulnerables.

2.- Valorem positivament l’innovador fet que el Govern hagi decidit obrir un procés de consulta sobre l’opa perquè és un pas important cap a la democratització de la presa de decisions públiques i la participació de la societat civil en la formació de la voluntat política. Així mateix, esperem que aquest fet no quedi com una cosa aïllada sinó que sigui la norma a partir d’ara per a l’Administració estatal i per a les dels diferents nivells de l’Administració.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Facua

Organització de consumidors

1.- Podria fer desaparèixer nombroses oficines, amb la consegüent pèrdua de milers de llocs de treball i el deteriorament de la ja minvada atenció al consumidor, que durant els últims anys ha patit el tancament de moltes entitats, sobretot en zones rurals. A més, l’absorció del Sabadell suposaria una limitació d’accés als serveis bancaris perquè no hi hauria tanta oferta, i també un encariment d’aquests serveis i la possibilitat d’imposar condicions perquè es reduiria la competència.

2.- Valorem molt positivament que el Govern faci la consulta, malgrat l’abast limitat amb què ho ha fet, però és clau que aquesta escolta sigui real i efectiva. Les pimes han de ser escoltades com a part essencial que són del teixit econòmic.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

José María Torres

President de Conpymes

1.- Sí. Entre les implicacions hi ha l’impactes en l’ocupació amb la pèrdua de fins a 10.500 llocs. Respecte a la cohesió territorial, el tancament de gairebé 900 oficines bancàries, a tot el territori nacional, que afectaria especialment regions amb menys densitat poblacional, compromet la inclusió financera, l’accés a serveis bancaris bàsics i una disminució del nombre de caixers i de l’atenció personalitzada. L’operació té un impacte negatiu molt profund en la competència bancària.

2.- Valorem positivament aquesta consulta pública i considerem que és una gran oportunitat perquè la societat i el món empresarial participin davant d’una operació que tindrà una gran transcendència per al nostre país.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

Jordi Casas

President de l’AAMBS

1.- Crec que hi ha diversos criteris d’interès general diferents de la competència. Un d’ells, molt clar, és la prioritat de mantenir la cohesió social. L’opa tindria un alt cost en acomiadaments, cosa que significa deixar en situació difícil a moltes famílies cas. Per a mi, aquest en un tema molt rellevant.

D’altra banda, també és d’interès general observar la reacció social de moltes parts d’Espanya, a més de Catalunya. Galícia, Astúries o la costa mediterrània, per posar-ne uns exemples.

2.- La consulta té per a mi, sincerament, una doble lectura. Vaig rebre la notícia amb entusiasme, ja que em permet expressar l’opinió, cosa que no vaig poder fer davant la CNMC perquè no va acceptar que ens personéssim en l’expedient. Com a ciutadà, penso que s’ha establert un precedent molt delicat, que no sé quin abast pot tenir en el futur. Malgrat aquest dubte, penso que raonable, no deixaré passar l’oportunitat d’expressar la nostra opinió.

¿Opa sí o no? Parlen les entitats /

EPC

CEOE

Confederació d’Organizaciones Empresarials

1.-

2.- No s’entén que es faci una consulta popular perquè el Govern té la capacitat decisòria i té institucions per fer-ho. Això en certa manera és desqualificar la CNMC i és renunciar a la mateixa responsabilitat que té l’Executiu en la presa de decisions. No entro en el fons de la qüestió perquè són dues entitats que formen part de CEOE i les dues entitats hauran d’acceptar el que el Govern digui. Si es fa una consulta per a això se n’haurien de fer per a tot.

Notícies relacionades

Aquesta informació ha sigut elaborada per Natàlia Ríos, Gabriel Ubieto, Celia López, Albert Martín, Paula Blanco, Pablo Allendesalazar, Paula Clemente, David Page, Rosa María Sánchez, Gabriel Santamarina, Sabina Feijóo, Esther Chapa i Pablo Gallén.

Borses i Mercats Espanyols (BME), l’Institut Espanyol d’Analistes, l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Cepyme, l’Associació Espanyola d’Accionistes Minoristes, l’Associació Espanyola de la Banca (AEB), CCOO, UGT, CECA, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (Ascef) i Confebask han declinat respondre al qüestionari.