Addiccions
El consum de cocaïna i alcohol es cronifica a Catalunya i representa ja el 80% dels tractaments del Projecte Home
L’oenagé va atendre l’any passat un 14% més de persones que el 2023 i alerta que augmenta el «policonsum» de substàncies
Les intoxicacions per cocaïna fumada es tripliquen en dos anys a Barcelona
MULTIMÈDIA | Marihuana i adolescents: per què el consum en aquesta edat és encara més perjudicial

El consumd’alcohol i cocaïna a Catalunya no es redueix, sinó que s’ha cronificat i ja fa 15 anys que aquestes dues substàncies provoquen més del 80% dels inicis de tractament en el Projecte Home. Aquesta oenagé, que treballa en la prevenció i tractament d’addiccions, va atendre l’any passat 1.771 persones, un 14% més que el 2023. L’entitat té vuit centres repartits per tot el territori: Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Lleida i Girona.
«L’alcohol i la cocaïna són responsables de la gran majoria d’inicis de tractament al Projecte Home, però l’atenció mediàtica està posada en el fentanil o el ‘tusi’, substàncies amb menor incidència», explica a aquest diari Neus Canals, directora de Projecte Home Catalunya. El 2024, la cocaïna va suposar un 44,8% dels inicis de tractament en aquesta oenagé, seguida de l’alcohol (un 40%). A molta distància se situa el cànnabis (un 4,7%), les addiccions comportamentals (un 3,7%) i l’heroïna (un 2,0%). En el 58,2% dels casos, la persona reconeix un consum de dues o més substàncies alhora, principalment alcohol i cocaïna.
Al llarg dels anys s’ha vist, a més, com ha augmentat el «policonsum» d’alcohol i cocaïna. «Ja no és només alcohol i cocaïna per separat, sinó que la majoria de persones que atenem són policonsumidores», assenyala Canals, que a més veu amb preocupació que l’abaratiment dels preus de la cocaïna facilita el consum a persones de tots els entorns socials. Si abans es consumia en entorns més acomodats, ara està també present en entorns més marginals.
La coca, a totes les edats
Segons Projecte Home, existeix un consum «molt generalitzat» de cocaïna en l’actualitat, que està «present» en totes les franges d’edat, estrats econòmics, sexes i professions. Els que la consumeixen són persones que van començar amb un consum recreatiu, però que han acabat desenvolupant un patró de consum diari i en solitari.
Respecte a l’alcohol, es tracta d’un consum que és comú tant en els casos en què és el motiu d’inici de tractament com en la resta. En les persones que han demanat ajuda per addicció a l’alcohol, existeix un consum diari generalment de begudes de baixa graduació: cervesa en els homes i cervesa i vi en les dones. Són persones que solen arribar amb un recorregut de consum més llarg i, per tant, amb una edat més avançada, més deteriorament físic i mental, més conseqüències econòmiques i laborals o més impacte en les relacions familiars.
Projecte Home alerta que, al ser una substància legal i amb un consum àmpliament generalitzat, l’alcohol propicia una major facilitat per desenvolupar una addicció i alhora multiplica les situacions de risc quan es pren la decisió de deixar de consumir-lo. L’oenagé avisa que en l’actual context existeix una «baixa percepció de risc» de l’abús de consumir-lo, tant per a la persona afectada com pel seu entorn, amb una «gran tolerància social», amb consums abusius que es produeixen «fins i tot en ambients associats a estils de vida saludable», i amb «gran accessibilitat per a tots els públics».
El 58,2% de les persones ateses reconeix un consum de dues o més substàncies alhora. Es tracta d’una xifra que es pren abans d’iniciar el tractament i que, a mesura que aquest avança, augmenta perquè es detecten consums problemàtics en substàncies, sobretot en l’alcohol, que la persona no havia identificat en un primer moment.
Entre els casos de policonsum més habituals es troben la cocaïna i l’alcohol; la cocaïna, l’alcohol i el cànnabis; l’alcohol i el joc (en el cas dels homes), i l’alcohol i els psicofàrmacs (en el cas de les dones).
Perfil de l’usuari
Entre les persones que han seguit un dels programes de Projecte Home durant el 2024, la mitjana d’edat se situa en els 43 anys. El 85% són homes i el 15%, dones, una xifra que continua mostrant la falta d’accessibilitat de les dones als programes de tractament i a la qual Projecte Home vol donar resposta pròximament amb l’obertura d’un nou servei especialitzat en aquest col·lectiu.
A nivell econòmic, el 45,5% dels usuaris dels programes de tractament tenen com a principal font d’ingressos la prestació d’atur, pensions o altres prestacions socials en el moment d’iniciar el tractament, mentre que el treball només és la principal via de subsistència per a un 35,7% dels casos.
Pel que fa a la salut mental, una de cada tres persones (un 33,2%) pateix algun tipus de patologia dual, és a dir, quan a més de l’addicció, la persona presenta un diagnòstic de trastorn mental. Es tracta d’una xifra molt superior en dones (50,8%) que en homes (29,8%).
Joves i adolescents
Entre les persones ateses en el Projecte Jove, el programa que atén adolescents i joves amb consum de substàncies, abús de tecnologies i altres conductes de risc, destaca un progressiu augment de l’edat de les persones ateses, que el 2024 s’ha situat en els 20 anys. Així, si el 2014 el 44% dels joves atesos eren menors d’edat, el 2024 tan sols ho eren el 16%.
El 2024, el 82,8% dels usuaris del Projecte Jove han sigut nois, i el 17,2% restant, noies. Quant a la salut mental, un 38,3% dels casos presenta algun tipus de patologia dual.
Notícies relacionadesEl primer motiu de tractament és el cànnabis, amb un 39,1% dels casos. Després hi ha l’alcohol, amb un 18,8%, seguit de les addiccions comportamentals (abús de pantalles, videojocs i apostes ‘online’) amb un 17,2%, i de la cocaïna, també amb un 17,2%. S’observa en els últims anys una disminució del cànnabis com a substància principal i un lleuger augment de les altres substàncies, un efecte provocat principalment per l’augment d’edat de les persones ateses.
En la majoria d’aquests casos, el consum de substàncies o altres conductes addictives sol ser la cara visible de situacions multiproblemàtiques que inclouen també fracàs escolar, relacions conflictives amb la família, aïllament social o conductes sexuals de risc, entre d’altres.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Operació Catalunya Mas es querella contra Fernández Díaz i Cospedal i els acusa d’organització criminal i malversació
- Malaltia crònica La telemedicina redueix en un 54% la mortalitat de la insuficiència cardíaca gràcies a la detecció precoç de símptomes lleus