AJUDA PSICOONCOLÒGICA

El Sant Pau obre un centre de recolzament emocional a pacients amb càncer

La Fundació Kàlida, gratis i oberta també a familiars, espera rebre unes 15.000 visites a l'any

L'entitat omplirà un buit del qual no sempre poden fer-se càrrec les institucions sanitàries

undefined48162663 barcelona  15 05 2019   fundaci  k lida de l hospital de san190520163629

undefined48162663 barcelona 15 05 2019 fundaci k lida de l hospital de san190520163629 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un espai protector, amable i sense referències als hospitals o a qüestions de salut oferirà assistència psicològica a pacients amb càncer, tant si el tenen en el present com si han passat per un. També als seus familiars. És la Fundació Kàlida, un servei gratuït de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) que, ubicat al Recinte Modernista, es va iniciar la setmana passada. La nova entitat, finançada gràcies a donacions privades, estima rebre entre 10.000 i 15.000 visites per any.

"Kàlida pretén omplir un buit del qual no es poden fer càrrec les institucions sanitàries: oferir informació psicoemocional, social i pràctica a pacients oncològics", assenyala Agustí Barnadas, director del servei d’Oncologia de l’Hospital de Sant Pau. "L’impacte del diagnòstic [en els casos de càncer] pot influir en la supervivència dels pacients", afegeix.

La Fundació Kàlida és just al costat de l’hospital, però el seu espai és molt més acollidor: l’edifici ha estat dissenyat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue, i el seu interior, per la també arquitecta Patricia Urquiola. Sales d’estar, una cuina on es pot prendre cafè o menjar, butaques i, fins i tot, una terrassa amb jardí són algunes de les comoditats de les quals disposa aquest nou centre, on podran accedir lliurement els pacients majors d’edat, sense importar a quin hospital estiguin sent tractats de la malaltia.

Els nens continuaran sent atesos en la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia (també al recinte modernista del Sant Pau), tot i que els pares i mares d’aquests menors sí que poden acudir a Kàlida.

Exterior de la Fundació Kàlida. / ROBERT RAMOS

Sense cita prèvia

A Kàlida poden accedir totes les persones afectades per càncer (directament o indirectament) que necessitin ajuda sense cita prèvia, de dilluns a divendres de 8.30 a 17.30 hores. "Qualsevol que vingui serà atès per una infermera, que farà una valoració", explica  Sara García, psicooncòloga i coordinadora del centre. "Moltes persones venen a explicar els neguits que senten per temes físics, com ara la caiguda del cabell. D’altres, també, per participar en el taller de nutrició o en les sessions de relaxació". Fa una setmana que es va obrir i Kàlida ha rebut unes 60 visites diàries.

Kàlida ofereix tant activitats grupals com individuals. Per exemple, tallers com 'Estic de baixa', perquè el pacient conegui els recursos a què pot accedir en aquest període de la seva vida. També cursos de 'mindfulness' (o meditació). Aquest nou centre, a més, possibilita les relacions socials entre els pacients. "Quan arriba una persona, l’escoltem per saber què li passa. I, gràcies a aquest espai, se sent com a casa. 17 voluntaris ens donen recolzament".

Una usuària de Kàlida rep el recolzament del personal del centre. / ROBERT RAMOS

El model 'Maggie’s'

"La nostra vocació és obrir centres com aquest a tot Catalunya i Espanya", assenyala Joan Reventós, director de Kàlida. Com relata Reventós, aquesta fundació s’ha inspirat en l’organització escocesa Maggie’s, constituïda el 1995 i pionera en l’assistència psicològica integral a persones amb càncer. Els centres Maggie’s, construïts dins dels recintes d’hospitals públics, disposen de personal altament qualificat que ofereix un programa amb evidència demostrada per complementar el tractament mèdic.

Notícies relacionades

El model 'Maggie’s' està reconegut pel Departament de Salut del Regne Unit com a 'best practice'. Cada centre segueix la visió sobre la cura de les persones amb càncer de Maggie Keswick Jencks. Paisatgista, escriptora i artista, Maggie Keswick, que va viure dos anys amb càncer avançat, afirmava que els pacients necessiten informació, recolzament psicològic i l’oportunitat de conèixer altres persones en circumstàncies similars.

L’Hospital de Sant Pau diagnostica a l’any uns 3.500 casos nous de càncer. Actualment, entorn d’unes 25.000 persones (amb la malaltia o ja superada) estan sent supervisades pel centre.