PREMATURS

Vall d'Hebron: quatre nadons aïllats milloren i els altres quatre, sense símptomes

Els nadons estan afectats per un bacteri multiresistent que ha causat la mort de dos més

La consellera de Salut defensa l'actuació de l'hospital i diu que s'han pres "totes les mesures necessàries"

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quatre dels vuit nadons prematurs que continuen aïllatsnadons prematurs a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona afectats per un bacteri multiresistent que va causar la mort de dos altres nadons han millorat en les seves patologies de base en les últimes hores, mentre que els altres quatre no presenten símptomes.

La millora dels quatre nadons fa menys probable que desenvolupin una infecció, han informat fonts de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on estan ingressats i on els últims deu dies han mort dos nadons prematurs.

Malgrat la seva millora, els quatre nadons segueixen aïllats, dos d’ells en una àrea de prealta i els altres dos a semicrítics.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimarts que de moment cap dels altres vuit nadons aïllats de forma preventiva "està malalt", ha defensat l’actuació de l’hospital i ha considerat que s’han pres "totes les mesures necessàries".

No obstant, la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut ha obert una investigació per aclarir aquests casos i la seva presumpta vinculació amb el bacteri Klebsiella pneumoniae.

Serveis jurídics

Per la seva banda, el bufet Servicios Jurídicos Verdún, que assessora una de les famílies dels nadons morts, ha explicat a Efe que, de moment, estan reunint la quantitat més gran possible d’informació sobre el que va passar.

Els pares estan en ple dol per la mort del seu nadó i no volen fer declaracions sobre aquest fet ni tampoc explicar si, finalment, presentaran una denúncia, ha dit el bufet.

Per la seva banda, l’associació Defensor del Paciente ha comunicat en una carta al Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, les morts dels dos nadons al considerar que els fets constitueixen un delicte contra la salut dels ciutadans per "la brutícia" de l’Hospital de la Vall d’Hebron, segons argumenten.

De moment, la Fiscalia no s’ha pronunciat sobre aquesta denúncia ni ha expressat si obrirà una investigació.

Mort de dos nadons

Els dos nadons prematurs, un d’ells nascut a les 24 setmanes amb 680 grams de pes i l’altre, a les 25 amb 485 grams, van morir els dies 22 i 24 d’abril.

El nadó que pesava 680 grams va néixer el 15 d’abril i tres dies després presentava un quadro de simptomatologia compatible amb enterocolitis i un quadro de sèpsia, mentre que el segon prematur va néixer el 16 d’abril i sis dies després presentava el mateix quadro mèdic.

En els dos casos se’ls va donar un tractament simptomàtic (que calma o alleuja els símptomes), suport vital i teràpia amb antibiòtics d’ampli espectre.

La subdirectora assistencial de la Vall d’Hebron, Rocío Cebrián, explicava ahir, poc després que es coneguessin els fets, que el quadro d’enterocolitis que presentaven "és una patologia molt freqüent entre els prematurs, que causa la inflamació dels intestins i facilita el pas dels bacteris per la circulació sanguínia".

"Extrema prematuritat"

La Vall d’Hebron ha argumentat que els dos petits tenien un pes molt baix i que aquesta circumstància, unida a la seva "extrema prematuritat", van ser factors que van influir "de forma molt considerable en la probabilitat de supervivència".

Segons dades facilitades pel centre hospitalari, en els nens nascuts amb menys de 700 grams, la supervivència a tot Espanya se situa en el 46%, mentre que a la Vall d’Hebron, un centre de referència en prematurs, arriba al 80%.

Notícies relacionades

L’hospital ha insistit que el contagi d’aquests bacteris no és una situació excepcional i menys en una UCI, a causa de l’ús elevat d’antibiòtics i de molta instrumentació, i ha assegurat que els dos nens morts van estar aïllats "amb mesures molt estrictes de protecció i hi havia personal dedicat exclusivament a ells".

Aquest dimarts s’ha sabut que un altre nadó va morir el desembre del 2018 per una enterocolitis al mateix centre, tot i que des de la Vall d’Hebron han assegurat que no tenia el bacteri Klebsiella ni cap altra.