BROT HOSPITALARI

Vall d'Hebron aïlla vuit nadons després de la mort de dos prematurs

Els nadons ingressats són portadors de la 'Klebsiella', però no han desenvolupat símptomes ara per ara

El Defensor del Pacient denuncia una "negligència sanitària" i recorre al fiscal general de Catalunya

f89f850d-2f4b-44d7-b99e-cb17acbd4a3a-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Qualsevol que hagi trepitjat una unitat de cures intensives de nounats sap fins a quin punt és important cuidar la higiene en aquests espais. Bata quirúrgica, casquet per als cabells i uns peücs per a les sabates. I per sobre de tot, rentar-se les mans, fregant pels dos costats fins al canell, i també entre els dits. Que en aquestes sales s’aconsegueixi salvar la vida de prematurs que amb prou feines pesen mig quilo és una cosa gairebé miraculosa. Però poden passar desgràcies. Com la que s’ha viscut en aquests últims dies a l’Hospital Vall d’Hebron, on han mort dos nadons nascuts en les setmanes 24 i 25 de gestació a conseqüència d’una enterocolitis agreujada per la presència d’un bacteri, de nom ‘Klebsiella’. El centre hospitalari ha practicat proves als 45 nascuts abans d’hora que té ingressats i, tot i que s’ha detectat el bacil en vuit, cap ha presentat ara per ara símptomes que facin témer per la seva salut. Els pares d’una de les víctimes han denunciat els fets a través de l’associació El Defensor del Pacient. Intueixen una negligència sanitària que el centre no admet. 

El primer nadó afectat va perdre la vida el dissabte 20 d’abril. El segon va morir el dimecres 24. Les explicacions mèdiques per part de Vall d’Hebron han anat a càrrec de Rocío Cebrián, subdirectora assistencial, i Magda Campins, cap del servei de Medicina Preventiva, que han assegurat que "l’edat i el pes han sigut determinants". Han explicat que els dos nadons van patir una enterocolitis (inflamació de l’intestí), “molt freqüent entre els prematurs”. El que va acabar sent fatal va ser la presència del bacteri ‘Kleibsella’, que va passar a la circulació sanguínia i va causar la sèpsia (unaresposta mortal de l’organisme davant d’una infecció). La primera víctima va néixer després de 24 setmanes de gestació amb un pes de 680 grams. La segona, a les 25 setmanes i amb 485 grams. En els dos casos, recorden des de Vall d’Hebron, “existia una alta probabilitat de morir”. A Espanya, han informat les doctores, la taxa de supervivència amb menys de 700 grams és del 46%. A Vall d’Hebron és del 80%. 

"Relativament freqüent"

L’hospital assegura que s’ha tancat el box en el qual es recuperaven els dos nadons. Els afectats han sigut tractats de manera aïllada, tant físicament com a nivell de personal sanitari, amb professionals destinats només a la seva cura. Tot això permet que la planta continuï funcionant amb normalitat malgrat que encara no se sap per on ha entrat el germen. Han pres mostres tant del material com de les superfícies i l’aigua de l’habitació per trobar el focus de la infecció. Els resultats es coneixeran dimecres. Segons Campins, aquesta situació "és relativament freqüent en els ambients hospitalaris" i ha recordat que l’hospital realitza anàlisi dels petits per detectar la presència de bacils que puguin resultar fatals per a aquestes criatures tan vulnerables. Posats a teoritzar, Campins va assenyalar com a possibilitat una "transmissió creuada i no un focus comú", és a dir, la possibilitat que la bestiola hagi saltat d’un nen un altre mitjançant superfícies o objectes sanitaris.  

Notícies relacionades

Sobre el fet que, malgrat conèixer-se que eren portadors del bacteri, convivien a la mateixa habitació, Campins ha argumentat que la mateixa incubadora ja exerceix d’espai d’aïllament. "Noestem parlant de cap quarantena", ha insistit. Però sí ha aclarit que les vies d’entrada d’organismes són múltiples, tenint en compte que aquests petits estan molt intubats a tots els nivells. Sobre quina ha sigut la causa última de la mort dels dos prematurs, que estaven l’un al costat de l’altre, Cebrián ha concretat que es tracta d’"una suma de factors", això és, una combinació fatal: néixer amb tan poques setmanes de gestació i un pes tan reduït, la complicació intestinal i la presència de la ‘Klebsiella’ que s’aprofita d’uns pacients sense defenses per combatre-la. L’any passat, han explicat, no se’n va detectar cap cas, però sí dos en el 2017 que es van superar sense problemes. 

Els pares del segon nadó mort, una nena, s’han posat en contacte amb l’associació El Defensor del Pacient per denunciar el que consideren una “negligència sanitària”. Carmen Flores, presidenta d’aquesta entitat amb seu a Madrid, lamenta que un hospital “de referència i amb tant prestigi estigui encondicions tan caòtiques”. Flores ja va enviar al març una carta al fiscal general de Catalunya, Francisco Bañeres Santos, alertant sobre la brutícia en una habitació de la cuina de l’hospital. Dissabte passat li va remetre una altra missiva, en aquesta ocasió, centrada en la mort d’aquests dos nadons. Al document, la màxima representant del Defensor del Pacient denuncia "un delicte contra la salut dels ciutadans". "Sobretot quan es tracta de nadons o de persones amb les defenses baixes en un centre sanitari que ha d’estar totalment asèptic". Com a conclusió, Flores reclama una investigació i la depuració de responsabilitats".

"No hi ha res pitjor que veure el teu fill intubat"

A mitja tarda sona el telèfon a la redacció del diari. A l’altre costat de l’aparell, la Sandra, que truca des de Terrassa empesa per la més absoluta empatia. Insisteix en un parell d’ocasions a enviar tot el seu recolzament i afecte als pares dels dos nadons prematurs que han perdut la vida a l’Hospital Vall d’Hebron. Després explica per què l’assumpte la toca tan de prop. El segon dels morts, una nena nascuda a les 25 setmanes de gestació, va morir el 24 d’abril passat, exactament quatre anys després que el seu petit Héctor, el que havia de ser el seu tercer fill, també morís en la mateixa planta de l’immens complex sanitari.