campanya des del dia 22

La mortalitat baixa en els centres on el personal sanitari està vacunat de la grip

Salut distribuirà 1,2 milions de dosis als ambulatoris de Catalunya, amb una inversió de 4,3 milions d'euros

rjulve14163206 barcelona   1 09 2010   sociedad   primer dia de vacunaci n 181018133514

rjulve14163206 barcelona 1 09 2010 sociedad primer dia de vacunaci n 181018133514 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

La campanya de vacunació contra la grip a Catalunya començaràdilluns vinent 22 d’octubre. Les injeccions s’aplicaran en tots els centres d’atenció primària, que disposaran d’un total de 1.202.950 dosis, i el pressupost serà de 4,3 milions d’euros de pressupost, unes xifres molt similars a les de la campanya 2017-2018. Aquesta vegada el focus està posat en el personal sanitari, després d’haver-se comprovat que la taxa de mortalitat disminueix en els centres de salut en els quals s’han posat la injecció.

La campanya ha sigut presentada aquest dijous en una roda de premsa per Joan Guix, secretari de Salut Pública; la doctora Carmen Cabezas, subdirectora General de Promoció de la SalutMagda Campins, representant del Col·legi de Metges de Barcelona i Enric Mateo, representant del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.

La vacuna es dirigeix especialment a persones més grans de 60 anys, pacients amb problemes de salut crònics, donesembarassades, persones que fan serveis per a la comunitat (com ara bombers o policies) i a treballadors de centres sanitaris, un col·lectiu al qual aquesta temporada se li dona una especial importància. A més, els experts recomanen vacunar-se abans del 15 de desembre, ja que la medicació necessita unes dues setmanes per fer el seu màxim efecte i el període principal d’activitat gripal se situa entre finals de desembre i principis de gener. No obstant, la vacuna estarà disponible fins al final de la campanya, que serà al març.

Salut vol augmentar sobretot la cobertura de la vacuna entre els professionals sanitaris. “El personal sanitari pot actuar com a transmissor de la grip en els seus pacients. Moltes vegades no tenen present que vacunar-se és una mesura per prevenir el contagi. Hi ha una reducció de la mortalitat en pacients ingressats en centres amb professionals vacunats. Ens hem de vacunar per responsabilitat professional i ètica de cara als nostres pacients”, ha insistit Campins.

1.075 morts a l’anterior campanya

Notícies relacionades

En el balanç de la campanya passada, Guix ha comentat que es va tractar d’una temporada llarga, d’unes 30 setmanes, en què es van produir 1.306 casos greus que van requerir hospitalització, dels quals un 65% dels pacients no estaven vacunats. A més, hi va haver un total de 1.075 defuncions a causa de la grip. D’altra banda, es va arribar a l’objectiu d’augmentar la cobertura en el cas de les dones embarassades. “Fins a la campanya passada estàvem en un 5% i en l’anterior vam arribar a un 22,7%”,ha declarat.

Inquietud davant del moviment antivacunes

Sobre el moviment antivacunes, que sembla que està sorgint, Guix ha declarat que es tracta d’un assumpte preocupant. “Una de les raons que sorgeixin aquests moviments és la por de determinades reaccions, però actualment el percentatge de reaccions adverses en el cas de la vacuna antigripal és realment mínim”,ha dit, i la doctora Cabezas ha afegit: “Des del Col·legi de Metges de Barcelona fem una enquesta a pediatres i el resultat va ser que el nombre de pares que veien reticents a vacunar els seus fills era realment baix”.