La Sindicatura de Comptes detecta que Barnaclínic va operar en l'horari públic del Clínic

Un informe assenyala que el 7% de les intervencions del centre privat el 2012 van ser irregulars

L'hospital indica que només van ser dues operacions i que ja se'n va informar el Parlament

Exterior de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Exterior de l’Hospital Clínic de Barcelona. / ACN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya (SCC) difós ahir, que analitza els exercicis del 2010 al 2012 de l’àrea privada de l’Hospital Clínic, anomenada Barnaclínic, indica que el 6,8% de les intervencions quirúrgiques que el centre privat va realitzar el 2012 es van fer «totalment o parcialment» en horari corresponent a la part de servei públic, cosa que contravindria els principis de contractació establerts entre les dues institucions.

Fonts de l’Hospital Clínic consultades per aquest diari indiquen que les irregularitats al·ludides en l’informe de l’SCC van ser detectades en l’auditoria que sobre Barnaclínic va ordenar l’anterior titular de Salut, el conseller Boi Ruiz, de les quals es va informar al seu dia el Parlament de Catalunya, i redueixen substancialment la magnitud de la irregularitat. «Es va comprovar que dues operacions a càrrec de Barnaclínic s’havien iniciat a les 14 hores, període pertanyent a l’assistència pública del Clínic, i no després de les 15 hores, que és quan s’inicia l’activitat privada», indica un portaveu de l’hospital públic. «Aquestes irregularitats ja van ser solucionades en el seu moment, se’n va informar el Parlament, i no s’han tornat a repetir –afegeix–. Lamentem que la Sindicatura de Comptes emeti informes amb tant de retard».

SEPARACIÓ 

El conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar la setmana passada que el Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Clínic han iniciat converses per dotar Barnaclínic d’una nova estructura jurídica que finalitzarà amb la separació de les dues activitats, cosa que implicarà traslladar la planta d’activitat privada de Barnaclínic –ara dotada de 14 llits d’hospitalització– a un centre ubicat fora de les instal·lacions de l’Hospital Clínic.

Efe va tenir accés a l’informe de la SCC, que preveu que els centres privats col·laborin en la prestació sanitària pública, tot i que afirma que «actualment no existeix un marc jurídic que empari l’assistència privada per part de centres públics amb els mitjans personals i materials compartits». Barnaclínic realitza la seva activitat a la planta superior de l’Hospital Clínic, centre públic supervisat per la Generalitat que concerta tota la seva assistència amb el CatSalut. Els metges que atenen a Barnaclínic formen part de la plantilla del centre públic, si bé han d’actuar en horaris diferenciats en un i altre àmbit.

Notícies relacionades

Els dos organismes comparteixen quiròfans, un ús pel qual Barnaclínic paga un lloguer al Clínic públic. Els beneficis de l’àrea privada reverteixen, en part, a la zona pública. L’informe de la SCC detecta així mateix «discordances» entre les tarifes establertes i els preus facturats per proves diagnòstiques, pròtesis i honoraris mèdics fixats entre l’Hospital Clínic i Banaclínic.

L’activitat de Barnaclínic, empresa fa un decenni, ha sigut objecte de crítiques des del seu inici per part de la patronal de centres sanitaris privats ACES, que entén que el centre mèdic es nodreix del prestigi de l’Hospital Clínic, un servei amb finançament públic amb el qual no poden competir. La situació va ser considerada una «competència deslleial». Des del Clínic sempre s’ha al·legat que els pacients escullen Barnaclínic de la mateixa forma que poden optar per qualsevol altre centre mèdic privat.