CRISI SANITÀRIA

Quatre respostes sobre el Zika i els seus efectes

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

¿SEMPRE ÉS GREU LA MICROCEFÀLIA?

Es desconeix si la gravetat de la microcefàlia augmenta en funció del mes de gestació en què l'embarassada pateix la picada del mosquit aedes aegypti. Se sospita, que la disfunció és més greu quan el contagi es produeix en la fase de desenvolupament embrionari de la gestació, és a dir, els primers dies de l'embaràs. 

¿HI HA MOSQUITS AEDES A CATALUNYA?

N'hi ha, però són de la família aedes albopictus, i no aedes aegypti, transmissors del Zika. L'aedes albopictus, o mosquit tigre, causa inflamació i entumiment de la zona on pica. L'aedes aegypti causa el chikungunia, classificada com a malaltia de declaració obligatòria el setembre passat.

¿EXISTEIX VACUNA O TRACTAMENT?

Notícies relacionades

La infecció del Zika no pot atenuar-se amb cap fàrmac, ni existeix vacuna preventiva que la pugui evitar. Només l'ús de repel·lents de mosquit pot allunyar els mosquits que transmeten el virus. La infecció a vegades causa dolor d'ossos, artritis i una erupció molt molesta, amb picor, durant un màxim de cinc dies.

¿ÉS POSSIBLE DETECTAR LA MICROCEFÀLIA?

La microcefàlia en un fetus es podria detectar en una ecografia si l'embarassada ha patit el contagi en les primeres setmanes o mesos de la gestació. Si la picada es produeix al final de l'embaràs, l'afectació neurològica serà més difícil de detectar abans del part.    

Temes:

Zika