Memòria històrica

Últims dies per visitar l’exposició sobre la tràgica riuada del 62 a Rubí

La mostra itinerant, comissariada per Jaume Parras, es podrà visitar fins al pròxim 20 de març a la biblioteca Mestre Martí Tauler

Últims dies per visitar l’exposició sobre la tràgica riuada del 62 a Rubí

Aitor Fernández

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exposició commemora els 60 anys d’aquesta catàstrofe que va sacsejar el Vallès i que se situa com el desastre natural més gran a la península Ibèrica des del terratrèmol de Lisboa el 1755.

La mostra, amb accés gratuït, comissariada per l’historiador de Rubí Jaume Parras, dona una perspectiva no només històrica dels fets sinó també social i política sobre com el règim franquista va instrumentalitzar el conflicte i va desatendre les necessitats dels afectats.

Va passar la nit del 25 de setembre del 1962. Un «infern» d’aigua va caure sobre el Vallès i va esborrar del mapa milers de llars i fins i tot barris sencers.

Una catàstrofe molt mediatitzada

Sabadell, Terrassa i Rubí van ser els tres municipis més afectats i els que, posteriorment, visitaria el dictador Francisco Franco dedicant als ciutadans unes breus paraules d’esperança.

Capçaleres com ‘La Vanguardia’, ‘La Gaceta’ o ‘El Noticiero Universal’ van obrir l’endemà amb el tema en portada.

L’exposició explica com el dolor dels afectats es va barrejar amb un torrent de propaganda immoral llançada des de les autoritats del règim i com els mitjans de comunicació van mediatitzar la catàstrofe.

Una catàstrofe immoral

El desastre va traspassar molts límits, des de tensions i enfrontaments polítics dins del règim fins a la redacció d’informes negatius per part de la Falange sobre els alcaldes dels municipis afectats per forçar destitucions.

Notícies relacionades

Aquesta ha sigut una iniciativa de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental juntament amb els Arxius històrics de Rubí i Terrassa. També hi han col·laborat nombroses entitats municipals del Vallès.

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí