L’Exèrcit espanyol es prepara per a la guerra a l’est d’Europa

Espanya treballa en el comandament d’una brigada de l’OTAN a Eslovàquia i desplega tropes a l’Àrtic, Polònia, el Bàltic, Romania, Letònia i Lituània / Uns 15.000 efectius s’impliquen en missions a la regió

Un soldado del Grupo Táctico Acorazado Málaga, en unos ejercicios en Polonia el pasado 12 de marzo.

Un soldado del Grupo Táctico Acorazado Málaga, en unos ejercicios en Polonia el pasado 12 de marzo. / OTAN

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En un altre moment potser hauria sonat estrident la frase clau del missatge que l’Estat Major de la Defensa (Emad) va deixar a les xarxes socials l’11 de març: "Si volem estar preparats per combatre a l’Europa de l’est...". Però en aquest inici d’any de creixent tensió a Europa la frase encaixa. És una constatació de cap a on miren les Forces Armades, mentre Espanya lidera un battlegroup (brigada) de l’OTAN a Eslovàquia i participa en unes maniobres gegants de l’Aliança Atlàntica en un hipotètic front d’Europa oriental.

Prop de 15.000 militars espanyols estan aquest any implicats en tasques d’ensinistrament, preparació o seguiment que d’una forma o una altra tenen a veure amb un conflicte en un front europeu de l’est, calcula –sense recompte oficial– un alt càrrec uniformat de Defensa. Si bé l’orientació no és nova, ja que ja s’han complert dos anys d’invasió a Ucraïna i de renovada amenaça russa, sí que és, considera aquesta font, "la més gran concentració d’energies" espanyoles cap al "flanc est" des de les guerres dels Balcans als anys 90.

L’Emad va llançar el missatge en qüestió al comentar unes fotos de soldats espanyols creuant en petites embarcacions un túnel del riu Vístula. "El Grup Tàctic Cuirassat Màlaga porta a terme una voga sobre curs d’aigua a Bernowo Piskie Training Area Polonia recolzats per sapadors del Regne Unit junt amb integrants del Batalló de Sapadors X. Si volem estar preparats per combatre a l’Europa de l’est és fonamental la instrucció i ensinistrament en pas de cursos d’aigua", deia el tuit. Aquesta manera directa de parlar forma part del nou relat sense embuts de l’ambient que regna a Europa, l’alerta que, d’una altra forma, difonen polítics com Emmanuel Macron, Josep Borrell, Donald Tusk o Ursula von der Leyen.

Sobre què fan militars espanyols trepitjant aquest escenari polonès tampoc hi ha massa sorpreses: el 2023 ja va estar marcat per desplegaments de carros Leopard a Estònia, caces al Bàltic, radars i avions a la costa del mar Negre i unitats navals al Mediterrani oriental entre altres missions europees i l’OTAN de dissuasió, i el 2024 no està sent menys.

Més desplegament

L’endemà d’emetre l’Emad el tuit en què tan clarament parla d’entrenar per lluitar a l’est, sortia amb avió la tercera rotació del contingent espanyol desplegat a Eslovàquia, formada pel batalló Zamora I/29 de la Brigada Lleugera Aerotransportada i per personal del Quarter General Terrestre d’Alta Disponibilitat.

Són part de la Força de Resposta Ràpida de l’OTAN, sobre el reforç de la qual es va parlar el juny del 2022 a la cimera que l’Aliança va celebrar a Madrid. I és la plasmació operativa del lideratge espanyol, avançat al seu dia per aquest diari, d’un battlegroup OTAN a Eslovàquia, part de la nova dissuasió incrementada davant Rússia.

I, alhora, disparaven amb foc real els soldats del Grup Tàctic Cuirassat Màlaga en un altre exercici que tenia lloc a Polònia, l’operació Cohesió. Simultàniament, artilleria autopropulsada espanyola disparava també els seus projectils en un camp d’entrenament de Letònia, integrats al battlegroup que l’Aliança Atlàntica té desplegat en aquest país.

Hi ha hagut moltíssima activitat al març. El mateix dia 12, el cap d’Estat Major eslovac, el general Daniel Zmeko, es reunia a Madrid amb el seu homòleg espanyol, l’almirall Teodoro Esteban López-Calderón, per parlar del desplegament espanyol al país centreeuropeu, que té frontera amb Ucraïna.

Tenint en compte que l’Armada prepara l’enviament d’una brigada d’Infanteria de Marina a Romania amb l’objectiu de contribuir a l’assegurament del país davant Rússia, i que aquesta Setmana Santa també s’ha enlairat una nova rotació de 150 membres de les Forces Aèries per participar en el Destacament Aeri Tàctic Vilkas, de patrulla aèria sobre Lituània, el desplegament de militars espanyols en terra europeu no té precedents en sis lustres.

Notícies relacionades

Entre altres raons, perquè suma en aquest desplegament la participació espanyola en les maniobres militars terrestres més grans de l’OTAN en terra europeu des de 1988, quan encara hi havia l’URSS. A les Steadfast Defender 24 hi participen 32 països i 90.000 soldats aliats. El joc de guerra traça un front imaginari, una línia obliqua des de l’Àrtic fins a l’estuari polonès de Szczecin, i d’allà fins a Turquia, davant Bielorússia, Ucraïna i el mar Negre.

"Després de la invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Rússia el 2022, els aliats han enfortit encara més la dissuasió i la defensa de l’OTAN, creant els plans de defensa més complets des del final de la guerra freda –explica l’Aliança en un comunicat–. Steadfast Defender 24 és el primer exercici a gran escala de l’OTAN que posa en pràctica aquests nous plans de defensa".

Temes:

OTAN Espanyol