Les residències denuncien l’oblit en el qual van viure la jornada de dilluns

El Govern es proposa que tots els centres disposin d’autonomia energètica

Molts residents van haver de ser portats pels seus cuidadors a pes, amb les cadires

Les residències denuncien l’oblit en el qual van viure la jornada de dilluns
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Periodista

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"No s’hi va acostar cap institució: ni policia, ni serveis sanitaris, ni inspecció... Ningú es va acostar a les residències a veure com estàvem, a veure què estava passant", lamentava ahir Ignasi Freixa, responsable de la Unió de Petites i Mitjanes Residències de Catalunya (Upimir) l’endemà de la gran apagada. En una residència pública de Barcelona, amb més de 100 usuaris, dos avis van acabar dormint a terra, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO per fonts del centre. "Havíem de pujar als usuaris a pols", lamentaven diversos treballadors, esgotats. El Departament assegura que va fer tot el que estava a la seva mà per ajudar tots els centres residencials que depenen del Govern, especialment els geriàtrics. "No hi ha hagut incidències greus, però els bombers i la policia van entrar a rescatar persones que s’havien quedat atrapades a l’interior d’aquests centres", explica el secretari general de la conselleria, Raúl Moreno, que agraeix el sobreesforç dels treballadors.

Els més afectats

El malestar als centres residencials, que ja van patir l’oblit durant la pandèmia de la covid, i que ahir no donaven l’abast davant la falta de personal, van tornar a ser un dels sectors més afectats. L’afectació va tenir molt a veure en funció de l’hora en la qual van recuperar la connexió elèctrica i, sobretot, si els centres disposaven de generadors electrògens. "Les residències petites van ser les més afectades, sens dubte, jo no tinc espai per tenir un generador", explicava Freixa.

Un dels centres afectats va ser la residència La Sagrera de Barcelona, gestionada per Vella Terra però que disposa de places públiques. Treballadors del centre explicaven a aquest diari que la falta d’electricitat els va impactar directament. Els més de 100 usuaris van haver de tornar de nit a les seves habitacions amb l’única ajuda de la força dels cuidadors. "Són persones que van amb cadires de rodes, i com que els ascensors no funcionaven les vam haver de pujar a pols, amb cadires. També vam pujar a pols el menjar, amb olles".

Notícies relacionades

Arran de la gran apagada, un dels objectius que s’ha marcat la Conselleria de Drets Socials i Inclusió és que totes les residències que depenen de la Generalitat, especialment els geriàtrics, tinguin autonomia energètica perquè no es repeteixi el que va passar dilluns. L’altra lliçó apresa és un canvi en el model de comunicació dels geriàtrics, que es van quedar sense veu per alertar emergències. "Ara començarem a estudiar com ho podem fer", va dir a EL PERIÓDICO el secretari general de la conselleria, Raúl Moreno.

"Els grups electrògens haurien de ser presents en tots els centres residencials, caldrà estudiar cada cas, però cal poder mantenir l’electricitat amb dispositius", va apuntar Moreno. Dilluns, algunes residències, especialment les més grans, sí que disposaven d’autonomia energètica per a unes quantes hores. No obstant, altres centres no tenien aquest tipus d’aparells i a d’altres, que sí que els tenien, no els van funcionar.