On Catalunya

UNA TRADICIÓ INCOMBUSTIBLE

Matins amb forquilla

Diversos restaurants es mantenen fidels als esmorzars de forquilla amb plats tradicionals

Fran Heras i Eva Arbonés, de Llamber, amb els seus ’esmorzars de forquilla’. A sota, Paella Bar Boqueria, La Pubilla, Granja Elena i Fonda Europa.

Fran Heras i Eva Arbonés, de Llamber, amb els seus ’esmorzars de forquilla’. A sota, Paella Bar Boqueria, La Pubilla, Granja Elena i Fonda Europa. / JOAN CORTADELLAS; ENRIQUE MARCO; JORDI COTRINA; JOAN PUIG; AGUSTÍ CARBONELL

3
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

la paradoxa, el debat, la idea, en aquest ordre, van saltar durant una de les trobades de la societat gastronòmica Barcelona Born Gourmet, que reuneix els establiments del barri de la Ribera que estan treballant més bé l'art del menjar i el beure. Estaven celebrant un esmorzar de forquilla però es van adonar que ningú o gairebé ningú del grup (1881, Euskal Etxea, Bar Àngel, Golfo de Bizkaia, Oaxaca, Pork, Sagardi BCN Gòtic, La Vinya del Senyor, Sagàs, Orio Born, Bodega La Puntual, Vila Viniteca) els ofereix.

Descoberta la paradoxa, va sorgir el debat. ¿Per què no tots els restaurants els serveixen? «La societat ha canviat. Abans, aquests esmorzars els feien la gent del camp o dels mercats, que feia hores que pencaven i arribaven amb gana», analitzava José Varela (La Puntual). «Ara això funciona més els caps de setmana. Ciclistes aficionats, excursionistes, boletaires, motards...».

Ramon Parellada (La Vinya del Senyor), en canvi, és dels fidels a la tradició en la seva històrica Fonda Europa, a Granollers. «És una de les nostres senyes d'identitat». I recorda que l'expressió esmorzar de forquilla va néixer de la ploma de Josep Pla. L'escriptor estava recorrent Catalunya als anys 50 i a l'arribar al Vallès Oriental es va allotjar precisament a la Fonda Europa. Un matí va anar al mercat i va pensar que s'havia despertat molt tard, ja que va veure bars i restaurants plens de gent esmorzant com si estiguessin dinant. I va definir aquells àpats com a «esmorzars de forquilla».

Pura tradició, pura identitat gastronòmica. La mateixa que defensa Barcelona Born Gourmet. Per això van començar a donar voltes a la idea. Volen servir esmorzars de forquilla, com fa anys, quan el mercat del barri era un dels principals mercats de Barcelona. Estan contemplant fer torns per dies. Els dilluns, un restaurant, els dimarts, un altre...

Si es materialitza la idea, entrarien en el club de restaurants que fan esmorzars ben contundents. Dels últims a arribar, també del Born, és Llamber (Fusina, 5), on Fran Heras ha creat una carta amb tres plats de pes, «amb els quals ja no fa falta dinar» (favades, tripa i xipirons amb fesols de Santa Pau). Són els reis d'una proposta que serveix de 9.00 a 13.00 hores i en què també hi ha truites, ous a baixa temperatura, taules de formatges asturians i torrades amb pa de motllo ecològic que s'acompanyen de confitures, mel i mantega. «Aquests esmorzars són molt nostres, més que el brunch. I els fem amb el nostre estil», subratlla, en referència als seus orígens asturians.

Notícies relacionades

#LACOCINASINMAMONADAS / Una de les referències a Barcelona és Granja Elena (passeig de la Zona Franca, 228), on peregrinen comensals de tota la ciutat. Allà, els germans Abel, Patricia i Guillermo Sierra segueixen la línia oberta fa 40 anys pels seus pares (de 7.00 a 16.00 hores de dilluns a divendres i fins a les 13.00 hores els dissabtes). Són especialistes en esmorzars de forquilla (Borja usa a Twitter els hashtags #lacocinasinmamonadas i #altacocinadebarrio) amb una legió de fidels que valoren «la cuina que necessita hores». «Això és el que s'ha perdut, més enllà de si és esmorzar, dinar o sopar», valora Borja. Sempre omplen.

Hi ha tot un seguit de locals a Barcelona que mantenen l'esmorzar de forquilla: Can Vilaró (Borrell, 61), Taverna Can Roca (Gran de Sant Andreu, 209), La Cova Fumada (Baluart, 56), Gelida (Diputació, 133), Bartolí (Vallespir, 41), Can Ravell (Aragó, 313), El Racó de l'Agüir (Tamarit, 117), Paella Bar Boqueria (als pòrtics del mercat, on també donen esmorzars Pinotxo, Kiosko Universal, Bar Central i El Quim de la Boqueria), Can Ros (Roger de Flor, 303), Taverna Mediterrània (Granados, 58), Ca la Mercè (Pallars, 232), La Pubilla (plaça de la Llibertat, 23), Bodega Massana (Horta, 1), Mediterrani (Diputació, 73)...