Sánchez plantejarà més càstig contra els corruptors sense llastar la contractació

Els socis exigeixen decisions contundents que no siguin meres mesures cosmètiques

Sánchez plantejarà més càstig contra els corruptors sense llastar la contractació
2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern continua concretant el paquet de mesures anticorrupció que donarà a conèixer Pedro Sánchez demà al Congrés. Una compareixença que, passat el tràmit del comitè federal, serà la veritable prova de foc per al cap de l’Executiu. Els socialistes qualifiquen de "potents" les reformes en què treballen i confien de lligar el suport imprescindible dels seus socis per sobreviure parlamentàriament al cas Cerdán. No obstant, ahir encara no les havien compartit amb els socis de coalició, la qual cosa provoca suspicàcies i dubtes a Sumar. Tampoc s’havien fet trucades als socis de la majoria d’investidura, segons les fonts dels grups, tot i que a formacions com ERC se’ls va anar avançant la intenció de recollir propostes que van posar sobre la taula. Així mateix, als de Yolanda Díaz els van traslladar d’una manera genèrica que, de les mesures exigides, n’hi havia que ja estaven en tramitació i la resta es van comprometre a "estudiar-les".

A la Moncloa mesuren les seves reformes per compaginar la "contundència" en la lluita contra la corrupció amb el repte de no "escanyar" l’Administració en els processos de contractació pública. Formacions com EH Bildu han proposat, precisament, modificar les lleis de contractació pública, prohibir l’externalització de plans polítics públics a consultores o augmentar les sancions a les empreses corruptores. Aquesta última proposta és compartida per la majoria de grups i a l’Executiu han anticipat la intenció d’endurir els càstigs a les empreses que paguen mordidas per aconseguir o facilitar l’accés a l’obra pública. Un fet que no és sempre fàcil d’identificar i que s’ha de reflectir en les sentències amb tipus delictius específics, com exigeix la normativa actual.

Notícies relacionades

Davant aquests fets, a Sumar es pretén que la prohibició per presentar-se a concursos públics de contractació, durant 20 anys, s’apliqui a empreses condemnades per corrupció, sense aclarir que hagin d’especificar-se delictes de suborn o tràfic d’influències. Una prohibició que volen ampliar a les empreses vinculades, per participació en capital, drets de vot, filials, grups d’empreses, control efectiu o vinculació contractual dominant, i les UTE. Els abertzales, per la seva banda, es refereixen a castigar amb la prohibició de presentar-se a adjudicacions públiques el qui incorri en pràctiques il·legals. Precisament ahir van declarar al Suprem dos empresaris imputats en la causa per intentar aclarir si van pagar comissions il·legals a canvi d’obra pública licitada pel Ministeri de Transports durant l’etapa de José Luis Ábalos com a ministre.

El paquet de mesures que s’anunciarà demà l’estan desenvolupant els principals col·laboradors del president del Govern, entre els quals hi ha la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Aquest últim reconeixia que la bateria de mesures en què treballen són crucial per recuperar la confiança de la ciutadania.