Proposició al Congrés

El PP rebutja que Catalunya pugui recaptar l’lRPF i deixa la llei en mans dels socis d’investidura

El portavoz del PP catalán en el Parlament, Juan Fernández, este martes.

El portavoz del PP catalán en el Parlament, Juan Fernández, este martes. / Marta Sierra / ACN

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i la Generalitat ultimen un acord sobre el nou finançament de Catalunya que, entre altres qüestions, inclourà que Catalunya pugui recaptar el seu IRPF el 2026. Tal com ha publicat EL PERIÓDICO, aquesta novetat es vehicularà a través d’una llei que es presentarà al Congrés. Doncs bé, aquest dimarts el PP ja ha deixat clar que no té cap intenció de recolzar aquesta norma. Això significa que, per aprovar-se, s’hauran d’alinear una altra vegada tots els socis que al seu dia van contribuir a la investidura de Pedro Sánchez. No és una cosa fàcil.

L’encarregat de posicionar el PP ha sigut el seu portaveu al Parlament, Juan Fernández. Aquest dimarts ha assegurat que la seva formació és partidària que Catalunya tingui un nou finançament, però no a través d’ acords bilaterals entre la Generalitat i Estat. Per als populars el nou finançament s’ha d’acordar en fòrums multilaterals com la Conferència de Presidents en què tinguin veu totes les autonomies.

Així, Fernández ha argumentat que aquesta llei perquè Catalunya recapti l’IRPF «sorgeix d’un xantatge polític» dels partits independentistes a Pedro Sánchez, per la qual cosa el PP no té cap intenció de donar els seus vots. Fernández ha arribat a dir que aquesta llei és un altre «gest de corrupció política» del Govern de Sánchez que només s’entén per què el PSOE es vol mantenir en el poder tant sí com no.

Notícies relacionades

Amb els populars instal·lats en el ‘no’, ara aquesta norma queda en mans de tots els partits que van recolzar al seu dia la investidura de Pedro Sánchez. Això és un ampli ventall de grups –el PSOE, Sumar, nacionalistes bascos, etcètera– que no sempre concorden els seus interessos. A més, algun d’aquests partits, com el BNG i Compromís, ja han posat en dubte que Catalunya pugui aspirar a un finançament «singular» al marge del règim comú. En definitiva, que la Generalitat no tindrà fàcil veure prosperar la llei de l’IRPF al Congrés.

L’avís d’ERC

El nou finançament de Catalunya el negocien el Govern i la Generalitat, però en les converses també té una influència directa ERC, el partit que al seu dia va posar el tema a l’agenda del president Illa. Els republicans han admès aquest dimarts que serà laboriós tramitar aquesta llei al Congrés, però han advertit que és responsabilitat del Govern trobar els suports perquè prosperi. «Correspon al PSOE arremangar-se perquè sigui viable i possible que l’acord es compleixi», ha dit la portaveu d’ERC al Parlament, Ester Capella.