Llei del Parlament
Catalunya tindrà un cos específic de funcionaris especialitzats en política exterior
La Cambra catalana aprova la llei d’ERC amb el suport dels Comuns i el PSC i l’abstenció de Junts
La Generalitat crearà un cos específic de funcionaris especialitzats en política exterior
El Govern aprova la llei per crear un cos de funcionaris per a la seva política exterior
El Govern nomena delegat als EUA després de les crítiques per tenir vacant el lloc en plena guerra comercial

Imagen de archivo del conseller Duch y el president Illa. /
Catalunya tindrà a partir del 2026 un cos de funcionaris específic especialitzat en política exterior i que s’adscriurà en les diferents conselleries de l’administració catalana amb la missió de «projectar» la Generalitat al món. El Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei que ho farà possible amb els vots d’ERC –promotora de la norma–, el PSC, els Comuns i la CUP. Junts i Aliança Catalana s’hi han abstingut i el PP i Vox hi han votat en contra.
La norma aprovada és una modificació quirúrgica de la llei catalana d’acció exterior que està vigent des del 2014. Aquest cos de funcionaris és un projecte que va començar l’anterior Govern, el de Pere Aragonès (ERC), i que no va poder culminar per l’avançament electoral. Ara els republicans han pogut ressuscitar el projecte perquè va ser una de les condicions que l’estiu passat van posar al PSC a canvi d’investir president Salvador Illa.
L’objectiu de la normativa és que el conjunt de departaments –i no només la Conselleria d’Acció Exterior– tinguin sempre posada una mirada al món a través de personal específic i format en la matèria. Un personal que, per exemple, entre les seves atribucions tindrà la recerca de fons europeus per als diferents projectes del Govern. També hauran de «facilitar l’establiment i manteniment de les relacions amb governs i els seus representants a l’exterior». En definitiva, seran persones dedicades exclusivament a potenciar la vessant internacional dels departaments als quals estiguin assignats.
Notícies relacionadesEl que no està clar encara és ni el nombre de persones exacte ni tampoc quan començaran incorporar-se. En primer lloc, s’haurà de fer un reglament que desenvolupi la llei. Després, perquè es faci efectiu, la Generalitat haurà de tenir una partida pressupostària específica, una cosa que ara no té perquè està funcionant amb pressupostos prorrogats. El conseller d’Acció Exterior, Jaume Duch, va assegurar en una entrevista recent amb l’agència Efe que la idea és posar-lo en marxa el 2026. «Pot ser una eina molt útil i té tot el sentit del món», va dir llavors.
El diputat d’ERC Jordi Albert ha defensat que aquesta llei és una «reivindicació històrica» que ajudarà decisivament a «enfortir el desplegament» de l’acció exterior de la Generalitat. Els republicans parteixen de la premissa que l’Estat no representa correctament aquests interessos i que, per tant, el Govern ho ha de fer pel seu compte. «Només Catalunya defensarà els catalans com es mereixen. I a qui el molesti, que es rasqui», ha conclòs.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar