Llei del Parlament

Catalunya tindrà un cos específic de funcionaris especialitzats en política exterior

Imagen de archivo del conseller Duch y el president Illa.

Imagen de archivo del conseller Duch y el president Illa. / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya tindrà a partir del 2026 un cos de funcionaris específic especialitzat en política exterior i que s’adscriurà en les diferents conselleries de l’administració catalana amb la missió de «projectar» la Generalitat al món. El Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei que ho farà possible amb els vots d’ERC –promotora de la norma–, el PSC, els Comuns i la CUP. Junts i Aliança Catalana s’hi han abstingut i el PP i Vox hi han votat en contra.

La norma aprovada és una modificació quirúrgica de la llei catalana d’acció exterior que està vigent des del 2014. Aquest cos de funcionaris és un projecte que va començar l’anterior Govern, el de Pere Aragonès (ERC), i que no va poder culminar per l’avançament electoral. Ara els republicans han pogut ressuscitar el projecte perquè va ser una de les condicions que l’estiu passat van posar al PSC a canvi d’investir president Salvador Illa.

L’objectiu de la normativa és que el conjunt de departaments –i no només la Conselleria d’Acció Exterior– tinguin sempre posada una mirada al món a través de personal específic i format en la matèria. Un personal que, per exemple, entre les seves atribucions tindrà la recerca de fons europeus per als diferents projectes del Govern. També hauran de «facilitar l’establiment i manteniment de les relacions amb governs i els seus representants a l’exterior». En definitiva, seran persones dedicades exclusivament a potenciar la vessant internacional dels departaments als quals estiguin assignats.

Notícies relacionades

El que no està clar encara és ni el nombre de persones exacte ni tampoc quan començaran incorporar-se. En primer lloc, s’haurà de fer un reglament que desenvolupi la llei. Després, perquè es faci efectiu, la Generalitat haurà de tenir una partida pressupostària específica, una cosa que ara no té perquè està funcionant amb pressupostos prorrogats. El conseller d’Acció Exterior, Jaume Duch, va assegurar en una entrevista recent amb l’agència Efe que la idea és posar-lo en marxa el 2026.  «Pot ser una eina molt útil i té tot el sentit del món», va dir llavors.

El diputat d’ERC Jordi Albert ha defensat que aquesta llei és una «reivindicació històrica» que ajudarà decisivament a «enfortir el desplegament» de l’acció exterior de la Generalitat. Els republicans parteixen de la premissa que l’Estat no representa correctament aquests interessos i que, per tant, el Govern ho ha de fer pel seu compte. «Només Catalunya defensarà els catalans com es mereixen. I a qui el molesti, que es rasqui», ha conclòs.