El nou Govern manté la Diada dissenyada per Aragonès

L’Executiu socialista dona continuïtat a l’enfocament del seu antecessor i posa èmfasi que sigui una celebració "per a tothom"

El nou Govern manté la Diada dissenyada per Aragonès
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última Diada que els socialistes van celebrar al Palau de la Generalitat va ser la del 2010, dos mesos després de la gran manifestació contra la sentència de l’Estatut que va servir com a avantsala del procés. Catorze anys més tard, el PSC tornarà a presidir els actes institucionals en motiu de l’Onze de Setembre, però ho farà heretant la campanya que havia preparat el Govern anterior de Pere Aragonès.

Malgrat el canvi de color de la Generalitat, i que per primera vegada en més d’una dècada ja no és independentista, el nou Executiu considera que el plantejament fet per ERC "coincideix amb els valors" que els socialistes volen impregnar en el seu mandat, la "unitat" i la "diversitat", per la qual cosa han optat per no fer modificacions i donar "continuïtat" a l’enfocament que estava previst.

El mateix lema

Així ho va explicar la consellera i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, a la roda de premsa de presentació dels actes des del Palau de la Generalitat, en la qual també va voler posar èmfasi en el fet que ha de ser una Diada "per a tothom". El lema, també pensat per l’anterior Govern, serà Molts cors, un sol batec, un missatge contra l’extrema dreta i els seus "projectes excloents", va assenyalar Paneque.

"El Govern anterior va ser sensible al moment que vivim i ho valorem positivament", va respondre la portaveu al ser preguntada per la comoditat de l’actual Executiu amb la feina heretada, donant a entendre que els republicans ja havien fet un plantejament –el de la lluita contra l’extrema dreta– que pogués encaixar amb un canvi de Govern. "Volem que sigui la Diada de tots i totes i els valors que impregnen el cartell van en aquesta línia: unitat i riquesa de la diversitat. Volem que qualsevol català es pugui sentir vinculat a celebrar aquesta Diada nacional", va voler afegir Paneque.

El cartell és obra del dissenyador Sergi Delgado, guanyador del concurs que per tercer any consecutiu ha organitzat la Generalitat, i simbolitza un cor format per unes línies rectes i corbes dels colors de la senyera, el vermell i el groc. L’encàrrec era elaborar un símbol que reflectís la "identitat catalana" i que, alhora, expressés "una visió plural i diversa" de la societat actual, i ha sigut seleccionat per un jurat format per deu professionals pertanyents al sector. Les obres de la resta de finalistes es podran trobar exposades al Palau Robert del 5 al 24 de setembre.

El discurs del president

Notícies relacionades

No obstant, malgrat mantenir tot l’enfocament republicà, el president Salvador Illa sí que ha volgut deixar la seva pròpia empremta i ha decidit recuperar el Palau de la Generalitat com a emplaçament per fer el seu discurs institucional de la vigília de la Diada. L’any passat, Aragonès va triar la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), al barri del Raval de Barcelona, en una Diada en què la llengua catalana va ser la gran protagonista amb el lema Una llengua, molts accents.

L’acte institucional de la Diada serà, un any més, el dimecres 11 a la nit a les torres de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. El fil conductor de la cerimònia serà Catalunya com a país d’acollida, en la mateixa línia que el cartell i el lema de la Diada. Hi haurà lectures de poemes, interpretació de peces musicals i actuacions de diverses disciplines de les arts escèniques i de la cultura tradicional.

Temes:

Govern