El Govern central es mobilitza per frenar el desgast per la immigració

Cerdán convoca Turull en plena polèmica per reunir-se demà al Congrés

El Govern central es mobilitza per frenar el desgast per la immigració

IVÁN GIL FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern espanyol continua sense fer públic el document de l’acord firmat amb Junts per a la delegació de competències sobre immigració a la Generalitat, però es va veure obligat a redoblar explicacions per matisar-ne l’abast. Enmig de crítiques d’inconstitucionalitat per part del PP, a les quals s’ha afegit el baró socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, dels recels d’ERC i que fins i tot Sumar s’hagi mostrat en contra d’aquesta cessió pel "discurs xenòfob" que atribueix a Junts, el president del Govern, Pedro Sánchez, va sortir a contradir que aquesta delegació pugui permetre a la Generalitat decidir sobre l’expulsió de migrants. Ho va fer aquest diumenge en una entrevista publicada per El País i va ser encara més clar ahir en una segona entrevista a RNE.

Una inusual sobreexposició fora de campanya electoral que dona compte del desgast derivat del pacte sobre migració. El discurs es va centrar així a suavitzar l’efecte dels acords amb Junts. La setmana passada ja van sortir a la palestra la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, per emmarcar dins de la Constitució qualsevol desenvolupament d’aquest pacte.

"Cap Estat pot renunciar a la competència de fronteres", va advertir el president de Castella-la Manxa. El líder dels socialistes manxecs no assistirà aquest cap de setmana a la Convenció política del PSOE, a la Corunya, malgrat tornar del seu viatge institucional a la Xina dissabte a la nit. A més d’aquest conclave per definir l’acció política del partit, se celebrarà diumenge al matí un comitè federal.

Per frenar el desgast, Sánchez marca terreny al limitar la delegació de competències als itineraris d’inserció i remarcar que qualsevol desenvolupament de l’acord s’haurà de pactar amb ERC al tractar-se d’una llei orgànica (la qual cosa implica 176 vots a favor al Congrés). La delegació s’acota en funció de les competències exclusives de l’Estat, que marca l’article 149 de la Constitució, i de les recollides en l’Estatut per al seu possible desenvolupament.

Els missatges reiterats per minimitzar la polèmica, al mateix temps que s’intenta tranquil·litzar els socis i allunyar les acusacions d’inconstitucionalitat, han visibilitzat les discrepàncies sobre el contingut entre PSOE i Junts. "Tot el que té a veure amb el control de fronteres i la lluita contra la immigració irregular està residenciat en l’Estat", va defensar ahir el cap de l’Executiu. Reduïa així el desenvolupament de la futura llei orgànica a delegar competències relatives a la integració social dels migrants, com recull l’article 138 de l’Estatut. Fonamentalment, acollida i plans d’integració, a més de les gestions administratives relatives a l’autorització d’ocupació, en coordinació amb l’Estat.

Crítiques dels socis

Notícies relacionades

El secretari general de Junts va mantenir ahir a TV3 que el pacte amb el PSOE inclou una llei de delegació a la Generalitat de les competències "integrals" sobre immigració i que, per tant, hauria d’incorporar la gestió de les expulsions. Ara bé, va reconèixer que tot queda a l’espera de la futura llei orgànica i que és allà on es recolliran els marges de la delegació competencial. Davant les afirmacions de Sánchez que el control fronterer és i continuarà sent de l’Estat, Turull va contestar: "També va dir que la llei d’amnistia era inconstitucional, i ara fa mítings defensant-la". I va rebutjar les acusacions de partits com ERC o els Comuns a l’afirmar que Junts és "racista".

En aquest context, el dirigent socialista encarregat de les negociacions amb Junts, Santos Cerdán, ha citat demà Turull per reunir-se al Congrés.

Temes:

Govern PSOE