¿Qui són les 9 persones que la Guàrdia Civil vincula amb Tsunami Democràtic?

MARC PUIG / ERC

7
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’informe amb què la Guàrdia Civil posa fi a les seves indagacions amb relació a l’organització i el finançament de la plataforma Tsunami Democràtic, nascuda per coordinar les mobilitzacions contra la sentència del procés, es parla d’una sèrie de persones que, «segons el que s’ha constatat al llarg de la present investigació (...), han ocupat un significant rol en el seu si». Les que cita l’informe de 202 pàgines entregat aquest dijous al Jutjat Central d’Instrucció número 6 i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, són les següents:

Marta Rovira

Tot i que la secretària general d’ERC no utilitza el seu nom, sinó ‘Matagalls’, la Guàrdia Civil conclou que és ella per diverses raons, entre elles, que resideix a Suïssa i l’ascendent que té sobre l’exconseller d’Esquerra Xavier Vendrell, que acudeix a ella a demanar-li suport de l’estructura per a les mobilitzacions que fa Tsunami Democràtic. També pels missatges que s’intercanvia amb l’historiador Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, per a una trobada a Ginebra, en què ella comenta la preferència per un dia festiu, en què hi hagi menys activitat. Per als investigadors també és rellevant que parli de l’1-O on diu que va actuar amb «abús de posició» i que ho entengui necessari també per a «la benedicció de les organitzacions» per a Tsunami.

Oriol Soler

La Guàrdia Civil ha pogut determinar que aquest empresari feia servir els pseudònims ‘Rigoberta’ i ‘Rigoberta2’ a l’aplicació Wire. Amb l’anàlisi del telèfon s’ha constatat que Soler ocupa un lloc rellevant en alguns dels grups que conformen l’estructura organitzativa de Tsunami. Segons l’informe entregat al jutjat, «pren decisions sobre la comunicació estratègica» del moviment, s’encarrega de la relació de la plataforma amb els mitjans de comunicació públics, concedeix i concerta entrevistes i exclusives amb l’objecte que Tsunami tingui l’abast mediàtic més gran possible i fins i tot redacta i elabora els comunicats. En totes aquestes comeses, segons els investigadors, Soler «té capacitat de decidir», cosa que denota «un caràcter directiu en aquesta matèria». A més, participa «activament» en la recerca de suports de Tsunami, especialment respecte al suport de figures polítiques vinculades a l’independentisme, organitza accions de la plataforma i pren decisions econòmiques. En un moment donat planteja fer factures falses.

Xavier Vendrell

L’exconseller amb ERC és usuari de l’aplicació Wire en la qual fa servir el pseudònim ‘Indigo’ i del programa Threema en la qual es fa anomenar ‘Escobar’. Segons la Guàrdia Civil, «és un dels membres destacats» del Tsunami. Aquesta afirmació se sustenta en el fet que coneixia l’estratègia de la plataforma, ja que amb caràcter previ sabia les accions que es porarien a terme i tenia accés a informació privilegiada. També va participar en l’organització d’algunes mobilitzacions. S’han detectat converses que mostren que Vendrell «va exercir tasques de coordinació o de recerca de suport» entre la plataforma i certes personalitats polítiques de l’entorn independentista. En una conversa amb Marta Rovira, l’octubre del 2019, Vendrell li diu: «Veiem als diferents territoris alguns problemes per portar endavant l’encàrrec. Faria falta que l’estructura del partit no la tinguéssim en contra. ¿Puc anar a parlar amb el Luis?». Segons l’institut armat, aquest missatge revela que l’exconseller buscava que l’estructura d’ERC recolzés Tsunami. Una vegada posat en marxa l’«encàrrec» de la plataforma, Vendrell va participar en el pla estratègic de l’organització, i era una de les persones que coordinava algunes accions des d’un pla directiu, amb un paper important en l’estructura.

Marta Molina

La Guàrdia Civil apunta que exercia una «certa responsabilitat sobre els equips d’acció». Amb el sobrenom de ‘Mandela’, va estar a càrrec d’un grup de persones sobre les quals va exercir una tasca directiva i organitzativa sobre el terreny i que haurien participat en diverses accions, com l’intent de bloqueig de l’aeroport de Madrid. En un xat va escriure: «Deixeu-ho tot a punt per sortir al matí; no porteu distintius, ni banderes, ni samarretes, ni les lletres CAT al vehicle; no entreu en cap conflicte, no pengeu res a les xarxes socials que us relacioni amb l’excursió i manteniu sempre la calma». Els agents consideren que aquesta activista «té ascendència sobre altres components» de Tsunami. Al tall de l’AP-7 s’encarregava de «la distribució dels efectius que componien el seu equip en punts estratègics». A l’acció realitzada en el partit entre el Reial Madrid i el Barça el 18 de desembre del 2019, les seves tasques es van centrar en la gestió de l’equip operatiu que va xutar les pilotes i de la coordinació amb altres grups.

Josep Capmajó

La Guàrdia Civil li atribueix els pseudònims ‘Ainvar the Druid’ i ‘Canalla’, i té en compte que ell mateix es descriu com «una persona amb formació en seguretat privada, escorta privada i ciberseguretat», que el va portar a realitzar tasques de seguretat junt amb Marta Molina d’alguns consellers i diputats catalans quan van declarar a Madrid el novembre del 2017. L’informe li atribueix contactes amb persones amb accés a bases policials a què pregunta per matrícules o «protocols policials d’accés restringit», així com participar en accions i coordinar, juntament amb altres, la seva «planificació, monitoratge i seguiment (...), així com els possibles incidents que es poguessin derivar durant el seu desenvolupament».

Jesús Rodríguez Sellés

Periodista a ‘La Directa’, utilitza el pseudònim ‘Congestus’. En un missatge del 22 d’agost del 2019 li avança a Josep Lluís Alay el següent missatge: «El dilluns 26 d’agost es donaran a conèixer els perfils de la campanya Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Suposo que des d’Òmnium informaran directament el president Puigdemont. T’ho avanço perquè tingui constància». També expressa els dubtes de si era millor esperar al 30 perquè ja s’hagués fet la reunió de Ginebra. D’això la Guàrdia Civil dedueix que ocupava un lloc de rellevància a la plataforma.

Jaume Cabani

La Guàrdia Civil considera que té una «notòria participació» en el finançament del Tsunami. El seu sobrenom en el sistema de missatgeria és ‘Kanabo’. A aquesta conclusió s’arriba per les evidències trobades al mòbil de Josep Lluis Alay, en el qual es troba una conversa amb un usuari registrat en el terminal com a «Nicola Ticino138» i que correspon com a Nicola Foglia. S’hi parla successives vegades d’una possible trobada entre Nicola, uns acompanyants i Puigdemont, probablement a Itàlia. El dia 14 d’octubre del 2019, data de la protesta de Tsunami a l’aeroport de Barcelona, Nicola transmet a Alay que disposa de «bastants diners» en un banc català i que pot finançar l’entrega de menjar i aigua als manifestants. Alay li respon que ho consultarà, per, dues hores més tard, afegir que és possible oferir diners directament a l’organització a través d’un compte a Suïssa a nom de Jaume Cabani, facilitant-li les dades i la direcció de l’entitat bancària. Nicola li comenta que donarà 6.000 francs suïssos. Participa en dos grups de missatgeria sobre recaptació de fons.

Rubén Wagensberg

Notícies relacionades

El diputat i quart secretari del Parlament per ERC utilitzava el pseudònim de ‘Konan’. La Guàrdia Civil li atribueix «un lloc de significativa responsabilitat en l’àmbit de la comunicació corporativa» per al que es coordinava amb Oriol Soler. Amb ell «decideix sobre aspectes com el contingut dels comunicats, la seva forma i el moment de publicació, seguint una estratègia comunicativa prèviament planificada que busca treure el rèdit més gran possible de les accions de Tsunami», amb entrevistes i comunicats públics.

Oleguer Serra

Conseller executiu d’Òmnium Cultural i enginyer electrònic, utilitzava el pseudònim ‘Pare Carbasser’ pel joc infantil en el qual aquest personatge adopta una funció d’àrbitre. A través dels seus missatges amb altres membres de la plataforma es dedueix que «té capacitat directiva en l’àmbit de la comunicació i pot decidir sobre la tendència política dels comunicats, així com el contingut d’aquests i fins i tot la informació que es pot anar anticipant als seguidors del moviment». El seu interlocutor li reconeix autoritat al situar-se, directament, a les seves ordres, diu la Guàrdia Civil. També s’intercanvia missatges amb Oriol Soler sobre planificació i estratègia a seguir per la plataforma i, fins i tot, la creació d’una app. L’empresari també parla amb ell sobre com maquillar una despesa amb una factura falsa.