En un missatge

La Guàrdia Civil afirma que Marta Rovira va dir a Xavier Vendrell que estaven «reclutant gent» per a accions del Tsunami Democràtic

  • Així es va construir Tsunami Democràtic: del Canadà a Perpinyà passant per Ginebra i diversos xats

  • La fiscalia analitza els delictes comesos i qui imputar per les accions de Tsunami Democràtic

La Guàrdia Civil afirma que Marta Rovira va dir a Xavier Vendrell que estaven «reclutant gent» per a accions del Tsunami Democràtic

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va assegurar per missatge a l’exconseller d’aquest partit, Xavier Vendrell, que estaven «reclutant gent» per a les seves «accions», amb referència a les que van ser convocades per Tsunami Democràtic, segons consta en un dels informes que la Guàrdia Civil ha anat presentant a les diligències obertes per terrorisme i conspiració per cometre estralls al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, en el qual s’investiga l’organització i finançament de la plataforma nascuda per canalitzar les protestes per la sentència del procés.

Rovira, que utilitza l’àlies ‘Matagalls’ –un dels 18 pics de la campanya ‘Cims per la Llibertat’ amb la qual, des de l’independentisme, es va protestar contra el procediment per l’1-O–, s’envia missatges amb Vendrell a través de l’aplicació Threema. Segons un dels informes als quals EL PERIÓDICO ha tingut accés, el 5 d’octubre del 2019 l’usuari ‘Matagalls’ diu a Vendrell que «s’està reclutant gent per fer ‘la vostra acció’», en una referència a les accions de Tsunami Democràtic.

La Guàrdia Civil considera que això suposa que Vendrell «exerciria un càrrec directiu amb comandament sobre les persones que integren la plataforma». En una de les converses amb 0Matagalls’, l’exconseller d’ERC afirmava: «La meva gent pot fer-ho sense el suport de l’estructura, però no amb l’estructura en contra».

Impulsar i dirigir

L’institut armat considera que Vendrell és l’«encarregat d’impulsar o dirigir els inicis de la plataforma». Per afirmar-ho, es basa en el fet que «mostra un coneixement previ de les accions que es portaran a terme i que han sigut minuciosament ideades i planificades». En les seves converses al xat deia que creu «que quan les primeres accions surtin bé tothom reaccionarà, però costa arrencar».

En un altre missatge es lamentava per com es valorava la feina de la plataforma. «L’altra cosa que em va saber greu és la valoració respecte del Tsunami Democràtic. Em va fer la sensació d’un menyspreu absolut envers una gent que ha dut a terme les accions més contundents per uns que són perseguits per terrorisme per unEstat que ja hem vist que no va de broma [...]. I, per tant, pensem que la combinació d’una acció política dirigida a sumar més persones al projecte i les accions per posar en perill l’Estat (penso que la millor eina és Tsunami), combinades amb l’increment dels suports internacionals (en els quals no es para de treballar), són l’únic camí possible».

Comunicació

Els investigadors identifiquen diverses aplicacions de missatgeria ràpida entre els utilitzats perles persones situades a la cúpula de Tsunami Democràtic. Una d’elles és Signal, utilitzada pel grup ‘Harley Davidson’ –en el qual participava Rovira i a través del qual es coordinava l’activitat independentista– i un altre és Threema, que és el que utilitza per comunicar-se amb Vendrell.

Un tercer és Wire, a través del qual un altre dels presumptes organitzadors de la plataforma, l’empresari Oriol Soler, l’únic formalment imputat a les diligències en mans del jutge Manuel García-Castellón, es comunica amb el diputat d’ERC i secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg Ramon, que utilitza l’àlies ‘Konan’. Segons la Guàrdia Civil, tots dos dirigeixen la comunicació de Tsunami Democràtic.

Notícies relacionades

Una vegada aixecat el secret del sumari després de la presentació d’un informe amb les conclusions de les indagacions de la Guàrdia Civil, la fiscalia ha de determinar si falta cap diligència per practicar, concretar els delictes en els quals es pot traduir l’esdevingut en les mobilitzacions i qui ha de respondre penalment per ells. En funció de tot això, l’Audiència Nacional podria perdre la competència per investigar la plataforma.

Per exemple, si considera que l’actuació de Wagensberg és constitutiva de delicte, al ser aforat atesa la seva condició de membre del Parlament, haurà de demanar al magistrat que elevi una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o al Tribunal Suprem depenent de si s’entén que els fets només van ser comesos a Catalunya o també fora. Els informes de la Guàrdia Civil situen a Estònia l’organització tècnica de Tsunami Democràtic i a Suïssa algunes de les reunions mantingudes.