Missatges i actes públics

Els investigadors situen la cúpula de Tsunami Democràtic al cercle de confiança de Puigdemont

Informes de la Guàrdia Civil destaquen el suport exprés de l’expresident a les accions de la plataforma

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les diligències desenvolupades sobre Tsunami Democràtic, la Guàrdia Civil ha situat a la cúpula de l’organització la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que participava juntament amb l’exconseller d’aquest partit Xavier Vendrell en el xat de Signal ‘Harley Davidson’, en el qual es decidia l’estratègia global secessionista. No estaven sols, també hi havia persones molt pròximes a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, com el director de la seva oficina, l’historiador Josep Lluís Alay, al telèfon del qual es va trobar el grup de missatgeria instantània, o un dels diputats del Parlament que es considera dels seus més pròxims, Josep Rius Alcaraz, assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts de la investigació.

Els investigadors destaquen en les seves conclusions com l’eurodiputat fugit de la justícia espanyola va donar la benvinguda a la plataforma, quan el 2 de setembre del 2019 va fer la seva presentació en societat a través de Twitter, una cosa a què també es va afegir el seu successor al capdavant de la Generalitat, Quim Torra. L’expresident fugit, a més, va aclamar les actuacions que havia desenvolupat el 29 de febrer del 2020 a Perpinyà davant 150.000 persones.

Tant ell com Clara Ponsatí van agrair expressament a Tsunami la seva tasca. L’exconsellera va citar els que van participar en les marxes de la llibertat, els que van ocupar l’aeroport i «els joves que van guanyar la batalla d’Urquinaona», amb referència a la comissaria de la Policia Nacional allà ubicada. Es va declarar orgullosa d’ells i els va animar a preparar una nova ofensiva per a la ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya.

Tsunami havia fet una pausa després del clàssic del 18 de desembre del 2019, en el qual es van llançar al camp pilotes amb el lema ‘Sit and talk’, es va estendre una pancarta amb aquest lema i a la sortida es van aixecar barricades i es van produir disturbis. El 14 de gener del 2020 Tsunami va tornar a tuitejar per dir que representava més de 100.000 persones, fer balanç del que considera una primera fase de mobilitzacions i anunciar una «segona onada». La investigació destaca que ho fes només un dia després que Puigdemont i Toni Comín prenguessin possessió dels seus escons al Parlament Europeu.

Finances i imputats

Dins del cercle de Puigdemont les indagacions no es limiten només a Alay o a Rius, que va ser cap de gabinet tant d’ell com de Torra. Segons les fonts consultades, també s’identifica Jaume Cabaní, com l’encarregat de les finances, a l’ésser a qui es dirigien almenys part de les donacions dirigides a Tsunami a través d’un compte al seu nom a Suïssa. Cabaní, també relacionat amb el Consell per la Republica, està imputat en la causa que s’instrueix en secret al Jutjat Central d’Instrucció número 6 contra la plataforma, igual que Alay.

Notícies relacionades

En la investigació també apareixen en aquesta condició, tot i que encara no hagin declarat davant el jutge a l’estar la causa secreta, Oriol Soler, al qual es considera part de l’anomenat «estat major» secessionista, de la màxima confiança de Vendrell, i l’ex alt càrrec de CDC David Madí, al qual s’atribueix conèixer els moviments de protesta que s’havien de realitzar.

També tenen aquesta condició Marta Molina, àlies ‘Mandela’, militant d’ERC, i l’empresari Josep Capmajó, que utilitzava la denominació de ‘Canalla’, així com Martí Olivella, membre de l’Equip Tècnic del NOVACT (Institut Internacional per a l’Acció No-Violenta) i líder d’En Peu de Pau, o Joan Matamala, al qual es relaciona amb Tsunami pel suport que suposadament presta a través de la seva fundació Llibreria Les Voltes i Nord, i l’exdiputat de la CUP David Fernández. Sota la investigació judicial també han estat diversos informàtics com Jordi Baylina, Elies Campo Cid, Joan Arus o Pau Escrich.