Contra l’amnistia

Esperanza Aguirre encapçala una altra protesta contra l’amnistia davant la seu del PSOE

RODRIGO JIMÉNEZ / EFE

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’expresidenta de la Comunitat de Madrid i del PP madrileny, Esperanza Aguirre, ha sigut la participant més destacada en una concentració ultra davant la seu federal del PSOE aquest dissabte a la tarda.

Centenars de persones s’han manifestat als voltants de l’edifici socialista, al carrer Ferraz de Madrid, per segona vegada contra els acords del PSOE amb els independentistes catalans de cara a la investidura de Pedro Sánchez.

L’‘escrache’ s’ha portat a terme després de la protesta que aquest divendres va reunir prop de 2.000 persones al mateix lloc. Entre la gent, Esperanza Aguirre ha afirmat davant els mitjans que se li acostaven que «l’amnistia és una vergonya, perquè atempta contra la igualtat entre els espanyols». I ha afegit el que segons la seva opinió és un altre motiu «de vergonya»: «Als policies que van reprimir el Tsunami Democràtic els condemnaran, i als del Tsunami els amnistiaran».

Es tracta de concentracions apòcrifes, que no compten amb permís oficial. Els manifestants, un cop més amb nombroses banderes d’Espanya i algunes amb la creu de la Borgonya, s’han trobat un dispositiu policial reforçat, de nou furgons d’antiavalots, més gran que el que la Direcció de Policia Nacional de Madrid va desplegar divendres.

Aguirre, indignada

«Si el PSOE ha canviat d’opinió, que convoqui un referèndum», ha dit l’expresidenta madrilenya als micròfons d’una webTV d’ultradreta. Aguirre s’ha queixat que «quan la gent es manifesta davant la seu del PP els deixen, i ara no».

En l’inici de la concentració, Esperanza Aguirre ha format part d’un grup de persones que han tallat el carrer. El tall ha sigut dissolt en un primer moment pel nombrós desplegament policial, que ha desplaçat la gent a les voreres i cap enrere, si bé Ferraz s’ha mantingut tallat dues hores quan ha arribat més gent, omplint la calçada.

Propagandistes de la ultradreta havien convocat en les xarxes socials aquest dissabte a la tarda –en dues hores diferents, les 19 i les 20– una nova protesta davant la seu federal del PSOE, per rebutjar el projecte d’amnistia i la condonació dels deutes autonòmics.

La gent reunida ha proferit crits contra Pedro Sánchez i, aquest cop, també contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. «Espanya no es ven, Espanya es defensa» i «Puigdemont a la presó» són dos dels eslògans que més s’han sentit, així com freqüents increpacions a la policia i a la premsa, i el càntic «que et voti Txapote».

Suport de Díaz Ayuso

«Sánchez ets una porqueria, ves-te’n a Catalunya», cridava la gent al carrer Ferraz. «Quaranta i cinc anys pagant perquè ara s’ho emportin els catalans», deia, amb referència a la condonació del deute, un entrevistat per a la retransmissió en directe d’un perfil ultra de xarxes socials.

Mentre la concentració tenia lloc, l’actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha emès un tuit a la xarxa social X, en què ha deplorat que la policia desplacés un avi. «Quan ens diuen que Sánchez perdonarà els CDR, els espies russos i els malversadors i corruptes, a Madrid s’emporten a comissaria un home de 70 anys que només expressava el seu descontentament...», ha opinat.

El delegat del Govern a Madrid, Francisco Martín, ha negat a la mateixa xarxa social que l’home hagi sigut detingut. «Se l’ha acompanyat fins a la tanca, rere la qual s’havia de quedar», ha explicat.

Aquest encoratjament tàcit de la mobilització es va encarnant en una facció del PP amb trets precisos: té lloc el de Díaz Ayuso després les crides a la protesta, també insinuades, que ha formulat l’expresident del Govern José María Aznar.

Sense permís

Per dilluns, a la mateixa hora, ja hi ha una altra convocatòria en les xarxes socials, difosa per tota mena de perfils que porten escalfant X i Facebook des d’abans de la campanya electoral del 23J. Davant els mitjans, Esperanza Aguirre ha admès que coneixia aquesta convocatòria, «però el més important és anar el dia 18 a la de Cibeles», ha demanat.

A més d’aquesta concentració al centre de Madrid, n’hi ha una altra de convocada a Barcelona el 12 de novembre per la plataforma Catalunya Suma, sota el lema ‘No en nom d’Espanya, no a l’amnistia’, a la qual s’han adherit el PP, Cs i Vox. A més, per al dia 10, davant els jutjats de la capital catalana, els sindicats policials SUP i AUGC han citat policies i guàrdies civils, també contra l’amnistia.

Notícies relacionades

Cap partit es responsabilitza de les convocatòries de les protestes davant la seu del PSOE. El segon ‘escrache’ contra els acords d’investidura dels socialistes amb els independentistes catalans, tan apòcrif com el que va tenir lloc divendres, no ha sigut comunicat a la Delegació del Govern.

Els concentrats convidaven els policies presents a afegir-se a la protesta, quan no els increpaven per no permetre’ls acostar-se a la seu socialista. Quan els agents antiavalots han dissolt les últimes restes de la concentració, la gent els insultava i els acusava de ser «la policia de Marlaska».