Banderes de la Unió Europea.

Banderes de la Unió Europea. / REUTERS / Yves Herman

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

El Consell de la UE tornarà a debatre si inclou el català en la llista de llengües oficials a la Unió Europea el 27 de maig. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la qüestió tornarà a estar en l’ordre del dia de la reunió, més d’un any després de l’última discussió. La delegació espanyola ha demanat que se sotmeti de nou a discussió i la presidència de torn de l’organisme, que ara recau sobre Polònia, ho ha acceptat. L’última vegada que el tema va estar a sobre de la taula dels mandataris europeus va ser el març del 2024.

Aquesta mateixa setmana, el secretari general de JuntsJordi Turull, ja s’havia mostrat confiat que l’assumpte tornaria a l’ordre del dia de la pròxima reunió del Consell. «S’hi està treballant, estem en la recta final», va assegurar el postconvergent en una entrevista a TV3. Junts va reclamar que el català fos oficial a la UE durant la negociació amb el PSOE per a la formació de la Mesa del Congrés i, de fet, és una de les carpetes que encara està pendent en les negociacions que els dos partits mantenen a Suïssa

Notícies relacionades

Justament, quan l’hivern passat l’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, va decidir deixar en ‘stand by’ les negociacions amb els socialistes, ho va fer reclamant avenços en tres carpetes. A més de la delegació de competències en matèria migratòria, hi havia també l’aplicació de l’amnistia i el català a Europa. La primera, malgrat que queda pendent tota la tramitació parlamentària i superar l’escull de Podem, va quedar desbloquejada després que Junts retirés el seu ultimàtum –en forma de qüestió de confiança– a instàncies del mediador internacional. Però des d’aleshores, el partit assegurava que estava en una espècie de «pròrroga» i havia reclamat més avenços durant aquest mes de maig i juny.

La inclusió de la qüestió de nou en l’ordre del dia és un pas significatiu. No obstant, perquè sigui una realitat, es necessita que tots els estats membres hi estiguin d’acord. És a dir, que hi hagi unanimitat.

Temes:

Unió Europea