El PSOE obvia l’acord de claredat d’Aragonès: «Estem centrats en la investidura»

Quique García / Efe

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSOE ha reaccionat aquest dilluns amb indiferència al missatge en defensa del dret d’autodeterminació llançat per Pere Aragonès. Després d’escoltar l’anomenat «acord de claredat» proposat pel president de la Generalitat, que passa per convocar després que s’aclareixi la governabilitat d’Espanya els partits catalans per abordar un referèndum sobre la independència que sigui acordat i no unilateral, els socialistes han optat per no fer cap valoració. 

«Nosaltres a la nostra. Estem centrats en la investidura», han assenyalat fonts tant de la Moncloa com de la direcció del partit de Pedro Sánchez, en un moment en què el president en funcions depèn tant d’ERC com de Junts per a la seva reelecció. 

A diferència del PSC, que ha deixat clar el seu rebuig a la iniciativa d’Aragonès («no estem per propostes que divideixin», ha assenyalat el seu portaveu, Elia Tortolero), el PSOE no ha volgut reaccionar, evitant d’aquesta manera que la negociació amb republicans i postconvergents, que és molt complexa i va més lenta del que desitjarien els col·laboradors del cap de l’Executiu, es pugui veure perjudicada. 

«Ara mateix estem en la investidura. No pensem en cap altra cosa que no sigui donar un govern progressista al país, per a la qual cosa treballem amb total discreció avui i durant els pròxims dies. És el mètode que millor funciona», expliquen a la cúpula socialista, que des que Sánchez va ser nomenat candidat pel Rei, fa ja dues setmanes, ha evitat concretar gairebé res sobre la seva posició en les converses amb el sobiranisme català i basc. 

«És com amb Sumar», continuen les mateixes fonts, amb referència a l’esborrany de llei d’amnistia defensat per la formació deYolanda Díaz, que va avançar EL PERIÓDICO el 6 d’octubre. «Altres partits poden tenir les seves agendes, les seves propostes i les seves rodes de premsa. El PSOE està per donar un govern progressista a Espanya a través de la investidura de Sánchez», afegeixen. 

Tot i així, els socialistes també recorden que la seva posició respecte a l’autodeterminació de Catalunya ja va quedar plasmada fa poc més de dues setmanes, quan ERC i Junts, en una postura després matisada, van aprovar una polèmica resolució al Parlament. El text demanava a Sánchez que es comprometés a «treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum» com a requisit previ a la investidura. El PSOE i el PSC, en un comunicat conjunt que va trencar amb el seu forrellat informatiu dels últims temps, van advertir que amb una consulta d’aquest tipus no hi havia «avenç possible». 

El PSC demana una taula «sense apriorismes»

Notícies relacionades

Els socialistes catalans no només rebutgen qualsevol tipus de referèndum, sinó que desdenyen també la taula de partits que pretén convocar Aragonès si aquesta és només per parlar de l’aposta del Govern. Salvador Illa continua mantenint que el que cal convocar és un espai d’interlocució de partits catalans –compromís firmat en l’acord per a la taula de diàleg que assenyala que el president no ha complert– perquè l’autèntic nus gordià del conflicte és «entre catalans». Allà, assenyalen fonts del PSC, que cadascú faci «les aportacions que cregui oportunes», però la cita, insisteixen, ha de ser sense «apriorismes».

De fet, els socialistes recorden que tan sols els Comuns han secundat el que Aragonès vol convertir en la icona del seu mandat, quan queda poc menys d’un any i mig per a les eleccions catalanes. L’oposició, també Junts, té clar que donar ales a la proposta del president és també donar oxigen al seu Govern en minoria.