Investidura de Sánchez

El PSOE i el PSC adverteixen a ERC i Junts que «no hi ha avenç possible» si exigeixen un referèndum

El PSOE i el PSC adverteixen a ERC i Junts que «no hi ha avenç possible» si exigeixen un referèndum

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A escassos dies que Pedro Sánchez rebi l’encàrrec del Rei per intentar la seva investidura, el PSOE i el PSC han volgut deixar clar aquest dijous a ERC i Junts el seu rebuig d’una votació sobre la independència de Catalunya. Els republicans i els postconvergents, després d’hores de retrets creuats, han pactat al Parlament, dins del debat de política general, un text en el qual condicionen el seu suport al president en funcions al fet que es comprometi «a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum». La proposta prosperarà, ja que la CUP ja ha aclarit que no hi votarà en contra, però els socialistes han volgut deixar clar que per aquí no passaran.

«El diàleg ha de servir per superar la divisió i no per aprofundir en la ruptura i la discòrdia que tanta tensió va generar de manera estèril a Catalunya i a la resta d’Espanya. Per aquest camí, no hi ha avenç possible», han etzibat els socialistes. En un primer moment, havien minimitzat la transcendència d’aquestes iniciatives, que es votaran divendres, perquè no tenen efectes jurídics, tot i que sí valor polític. Però finalment, a última hora de la tarda, han emès un comunicat conjunt en el qual defensen el «diàleg» dins de la Constitució com «l’única manera de garantir el progrés i la convivència», just en la mateixa línia a la qual s’ha cenyit Salvador Illa a l’hora de plantejar les seves propostes al Parlament.

La resposta busca donar un toc als independentistes i manifestar el seu malestar, tot i que amb guant de seda per no estripar les cartes. L’acord, reconeixen, és complex i implica «discreció» i caminar amb peus de plom. Un referèndum, consideren en el comunicat, suposaria tornar al «pitjor passat», en al·lusió, malgrat que sense esmentar-lo, a l’1-O, el sisè aniversari del qual es commemorarà diumenge amb un discurs de Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

ERC, Junts i la CUP també han acordat una altra resolució en defensa d’una llei d’amnistia que s’aprovarà amb el suport dels Comuns, però el text del PSOE i el PSC no fa cap referència a aquesta mesura, que fa més d’un mes que es negocia. De fet, els socialistes catalans han volgut deixar clar aquest dijous que votaran en contratant de les propostes que defensen l’amnistia que han impulsat els independentistes com de les de rebuig que han registrat el PP, Ciutadans i Vox.

Els socialistes s’escuden en el fet que del resultat de les últimes eleccions generals es desprèn que «la societat catalana, en particular, i l’espanyola, en el seu conjunt, han apostat de manera àmplia per un govern progressista que continuï el camí de diàleg, acords i concòrdia» iniciat la legislatura passada. De fet, la votació en la qual coincidiran tots els actors clau per a la investidura de Sánchez serà en la de rebuig d’un govern del PP i de Vox, impulsada per En Comú Podem.