Al Congrés
¿Pagament per endavant? Els mecanismes del Congrés perquè el PSOE canalitzi les demandes d’ERC i Junts

Una imatge val més que mil paraules, recull el refranyer espanyol. Una dita que Carles Puigdemont ha decidit reinterpretar per afrontar la seva negociació amb Pedro Sánchez. Per a l’expresident, «un fet comprovable» val més que les «promeses formulades per qui sempre les incompleix». Amb aquest aforisme, Puigdemont reclama que el PSOE comenci a moure’s si vol que Junts voti ‘sí’ a la investidura del líder socialista. Aquests gestos poden ser molt variats i es poden fer des del Congrés dels Diputats abans fins i tot que Sánchez sigui reelegit president del Govern.
Les Corts Generals –Congrés i Senat–, tot i que molt lligades a les dinàmiques de l’Executiu nacional, tenen vida pròpia i independent. No és necessari que hi hagi un Govern a ple rendiment perquè la maquinària legislativa es posi en marxa. Així, des que la passada setmana es van constituir els grups parlamentaris, cada formació pot registrar les proposicions de llei que consideri convenients. Per tant, el PSOE podria demostrar el seu compromís a complir allò pactat registrant en qualsevol moment aquelles normes que acordi amb els independentistes.
Seguint el tràmit parlamentari, la Mesa del Congrés ha de permetre que qualsevol iniciativa comenci el seu tràmit a la Cambra. Aquest mateix dimarts, aquest òrgan, amb majoria progressista, començarà a analitzar les primeres iniciatives presentades, cinc del PNB. En aquest primer control, els socialistes poden tornar a provar les seves intencions. Per exemple, el 2021 el PSOE va impedir a la Mesa del Congrés que es debatés una llei d’amnistia registrada per ERC, Junts i la CUP. Ara, podria mostrar-se favorable a la seva tramitació com a gest inicial.
Els següents passos
El reglament del Congrés estableix que qualsevol proposició de llei ha de ser remesa al Govern perquè «manifesti el seu criteri respecte a la presa en consideració», cosa que suposa el següent mecanisme en el qual l’Executiu podria demostrar «fets concrets». Normalment, el Govern no sol pronunciar-se, per la qual cosa passats 30 dies de silenci es considera que la norma pot ser debatuda al ple.
Tot i que resulta molt complicat que una llei sigui aprovada al Congrés abans de finals de novembre, quan finalitzarà el termini de dos mesos des de la més que probable fallida investidura d’Alberto Núñez Feijóo i es convoqui la repetició electoral, sí que és factible que se celebri algun ple en el qual s’acceptin a tràmit les primeres proposicions de llei. Aquí el PSOE podria manifestar de manera contundent les seves intencions si dona el vistiplau perquè un text pactat comenci la seva tramitació.
Després, la norma ha de passar per comissió, tornar al ple del Congrés per ser aprovada i després remesa al Senat. El més probable és que a la Cambra alta, el PP tombi la proposició de llei amb la seva majoria absoluta. Llavors, la iniciativa haurà de tornar al Congrés, on podrà rebre el ‘sí’ definitiu per una majoria absoluta (176 diputats o més) o per una majoria simple després de dos mesos.
Els altres compromisos
Notícies relacionadesUna altra de les vies del PSOE per demostrar el seu ferm compromís a complir els acords arribats és impulsar els pactes que van permetre obtenir una majoria progressista a la Mesa del Congrés. Els socialistes van acceptar l’ús de les llengües cooficials a la Cambra baixa, una cosa per a la qual ja han pactat amb ERC un text que reformarà el reglament de les Corts. D’altra banda, els republicans catalans i els postconvergents van exigir la creació de dues comissions d’investigació: una sobre l’espionatge a líders independentistes amb el software ‘Pegasus’ i una altra sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils.
Els socialistes van votar en els últims anys en contra d’iniciatives similars. Tot i això, ara podria recolzar les dues comissions en els primers plens que se celebrin, abans d’una investidura. Per fer-ho, és necessari que la Mesa del Congrés estableixi un calendari de sessions, una cosa que no està prevista que passi a la reunió d’aquest dimarts.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Carles Puigdemont Congrés PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pedro Sánchez Junts per Catalunya
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Vincle emocional Marián Rojas, psiquiatra: «La bona notícia és que l’aferrament es pot curar»
- Anne L’Huillier: "Vaig pensar que els meus col·legues no m’escoltaven"
- Ancoratges
- Marc Márquez s’exhibeix i guanya el seu sisè esprint consecutiu