Després del 23J

Yolanda Díaz i Carles Puigdemont normalitzen relacions i es comprometen a buscar «totes les solucions democràtiques»

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Arrenca la setmana marcada pel posicionament de Carles Puigdemont respecte a la investidura de Pedro Sánchez. L’expresident revelarà aquest dimarts en una conferència a Brussel·les quines són les seves condicions al PSOE, però abans, aquest mateix dilluns, el líder de Junts s’ha reunit durant tres hores amb la vicepresidenta en funcions i dirigent de Sumar, Yolanda Díaz, a la seu del Parlament Europeu, en una trobada que han qualificat de «fructífera» i que permet «establir una relació normalitzada i estable entre les dues formacions polítiques», han explicat fonts de Junts i de Sumar.

A la trobada també hi han assistit l’exconseller i eurodiputat de Junts, Toni Comín i l’exdiputat al Congrés, Jaume Asens, per part de Sumar. La reunió, que segons fonts coneixedores de la mateixa estava ja prevista amb temps, ha arrencat puntualment a les 12.00 en una de les sales de reunions del Parlament Europeu i s’ha prolongat fins a les tres de la tarda. Es tracta d’una cita «important», segons les dues formacions polítiques, que ha discorregut «amb normalitat» i «en un to cordial», han destacat les mateixes fonts. Ni Puigdemont ni Díaz han volgut fer declaracions a la premsa tot i que la vicepresidenta en funcions sí que ha assegurat breument que la reunió ha anat «molt bé». ¿Hi haurà noves reunions?, li han preguntat també. «Sí, és clar», ha afegit.

YVES HERMAN / REUTERS

«Compartim la profunda convicció que la política s’ha de fer des del diàleg i els principis democràtics. En aquest sentit, estem d’acord en explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar del conflicte polític», han explicat en una declaració consensuada per les dues formacions. «Compartim la profunda convicció que els problemes polítics han de tornar als cursos polítics, per trobar solucions basades en el diàleg. La democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents», afegeix la comunicació.

La cita de Brussel·les conté una càrrega simbòlica notable. És la primera ocasió en què de manera pública i oficial un membre del Govern s’entrevista amb Puigdemont a Brussel·les. Amb tot, fonts de la Moncloa aclareixen que si Díaz es reuneix amb Puigdemont ho fa en nom de Sumar i no de l’Executiu central. «No té res a veure amb nosaltres. Ho fa com a dirigent de Sumar. Res a veure amb el que faci el PSOE», apunten. Aquestes mateixes fonts asseguren que Sumar va informar de la cita a última hora de la nit d’ahir «a fets consumats». «No hi ha res acordat», remarquen, informa Juan Ruiz Sierra.

Reconeixement

En qualsevol cas, la reunió en si mateixa representa un canvi notable quant a les relacions dels partits estatals amb Puigdemont, tot i que en el cas de Sumar i anteriorment de Podem la posició respecte a l’expresident i els contactes han sigut cordials. Assistir públicament a Brussel·les a dialogar amb l’expresident representa una de les condicions que Puigdemont ha plantejat reiteradament, consistent en el reconeixement de la seva figura com a interlocutor i en la reciprocitat. L’expresident aspira, de la mateixa manera, que es reconegui Catalunya com a subjecte polític. Les seves dues principals condicions, com és conegut, són posar en pràctica una amnistia respecte als fets judicialitzats de l’1-O i el reconeixement del dret d’autodeterminació de Catalunya.

Notícies relacionades

Respecte al contingut de la reunió d’aquest dilluns, la presència d’Asens i de Comín fa preveure que es tractarà no només d’un acte protocol·lari, sinó que pot servir per avançar en el diàleg. Asens i Comín mantenen una estreta relació, més enllà de les seves diferències ideològiques i tots dos mantenen un contacte fluid. Asens ha sigut una de les figures més pròximes a l’independentisme a Podem –i ara a Sumar– i ha treballat en qüestions clau com la reforma del Codi Penal per a eliminar la sedició i reformar la malversació a fi de llimar els delictes pels quals es va condemnar els dirigents de l’1-O.

Amb tot, Puigdemont ha remarcat recentment que la direcció última de les negociacions li correspon a ell, i que les converses paral·leles o els intermediaris no constitueixen el nucli de les esmentades converses. Una negociació que, va remarcar dies enrere, encara no ha començat.