El PSOE considera que el discurs de Puigdemont acosta la reelecció de Sánchez: «Ha sigut poc confrontatiu»

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE continua veient Carles Puigdemont «possibilista». La conferència que ha protagonitzat l’expresident de la Generalitat aquest dimarts a Brussel·les, en la que ha exigit al PSOE l’amnistia sobre el procés com a condició per al suport de Junts per Catalunya a la investidura de Pedro Sánchez, deixant el referèndum d’autodeterminació per a després, no ha canviat la seva percepció. Al contrari. 

Fonts de la direcció socialista interpreten la presa de posició de Puigdemont com a «poc confrontativa». Sobretot, en comparació amb altres declaracions seves en moments anteriors. Ara s’obre la «via del diàleg», continuen els mateixos alts càrrecs socialistes, que expliquen que la intervenció de Puigdemont, en aquest sentit, no ha suposat «cap sorpresa». Tampoc no renunciar a la via unilateral, perquè ningú comença una negociació «renunciant» als seus postulats tradicionals. La reelecció de Sánchez, per tant, es troba ara més a prop que abans, segons el PSOE. 

Notícies relacionades

Els negociadors socialistes, que van forjar el pacte que va permetre l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Govern, asseguren que no han tractat directament amb Puigdemont. No obstant, tenen clar que totes les decisions en la formació postconvergent passen per ell. Hi havia un enorme interès a conèixer la posició de l’expresident, que dilluns va rebre a la capital belga Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i líder de Sumar. Va ser una trobada, asseguren els col·laboradors de Sánchez, de què el PSOE només en va tenir coneixement en l’últim moment: la nit abans que es produís. «No té res a veure amb nosaltres», expliquen. 

Tot i això, la cita entre Díaz i Puigdemont va suposar un acostament, i també una legitimació de la seva posició negociadora com a líder ‘de facto’ de Junts. Poc abans, el mateix dilluns, el mateix president del Govern en funcions havia obert la porta a l’amnistia de manera més clara que mai fins al moment. Sánchez es va comprometre a «girar full» sobre l’esdevingut en el ‘procés’, com a via per «deixar enrere definitivament la fractura del 2017». La qual cosa, argumenten en l’entorn del líder socialista, inclou també no contemplar un referèndum d’autodeterminació com el que reclama Junts.