4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Pedro Sánchez ha portat a terme aquest dilluns, en la inauguració del curs polític, un inequívoc al·legat a favor de la «convivència» entre Catalunya i la resta d’Espanya. En un moment en què ERC i Junts per Catalunya reclamenl’amnistia sobre el procés per donar el seu suport a la investidura, el president del Govern en funcions s’ha compromès a «girar full» sobre l’esdevingut fa sis anys

«No podem repetir els errors del passat. És el moment de la política, de girar full. El moment de tornar a la via que mai es va haver d’abandonar. És el moment de ser coherents i continuar avançant en la convivència», ha assenyalat el líder socialista en un discurs pronunciat a l’Ateneo de Madrid. L’objectiu, ha explicat, consisteix a «deixar enrere definitivament la fractura del 2017». 

Sánchez vol intentar la seva reelecció com més aviat millor. Els socialistes continuen negociant amb les formacions catalanes i basques mentre Alberto Núñez Feijóo, designat pel Rei primer candidat a la investidura després d’haver sigut el més votat en les eleccions generals del 23 de juliol, es dirigeix inexorablement al fracàs davant la falta de suports. Només té 172 vots a favor (els del PP, Vox, Coalició Canària i UPN) davant 178 en contra. Quan el líder dels conservadors comprovi que no té la confiança del Congrés dels Diputats, els pròxims 26 i 27 de setembre, el líder del PSOE demanarà intentar-ho. «Ho faré sense dilació, tan aviat com es consumeixi aquest temps d’espera inútil amb què, per desgràcia, el senyor Feijóo ha decidit entretenir la societat espanyola aprofitant-se, a més, d’un mecanisme constitucional que ell mateix ha criticat», ha dit. 

Davant totes les veus que auguren una profunda inestabilitat si finalment aconsegueix ser investit, Sánchez s’ha mostrat convençut que la pròxima legislatura serà de «quatre anys» i estarà basada en «el progrés i la convivència», encarant el futur «com s’ha de fer: sense temor, amb ambició i amb audàcia». El líder del PSOE no s’ha aturat en la reunió que aquest dilluns mantindran a Brussel·les la vicepresidenta segona i líder de Sumar,Yolanda Díaz, amb l’expresident de la Generalitat i líder ‘de facto’ de Junts, Carles Puigdemont. Però els seus col·laboradors han deixat clar que aquesta cita no té res a veure amb ells. Díaz, segons aquesta versió, no va consultar als socialistes la iniciativa. «Ens ho va dir ahir a la nit, després de les deu. Política de fets consumats. «No té res a veure amb nosaltres. Ho fa com a dirigent de Sumar», insisteixen en l’entorn del cap de l’Executiu en funcions.  

Les «trinxeres i barricades»

Sánchez ha defensat la necessitat de «deixar enrere un passat de trinxeres i barricades», amb referència al referèndum independentista i la resposta judicial posterior. «Això és el que hem fet aquests anys, prendre mesures valentes per avançar en la solució de la greu fractura que heretem a Catalunya. Apostar pel diàleg i la concòrdia com la millor solució a aquesta crisi. Una solució plenament coherent amb la Constitució espanyola. I que ha funcionat, perquè Catalunya està infinitament millor que fa un lustre. És el moment de ser coherents i continuar avançant en la convivència. La pròxima legislatura ha de ser la que deixi enrere definitivament la fractura que vam viure el 2017», ha argumentat Sánchez.  

«Si aquests últims anys han servit per iniciar l’etapa del retrobament i la concòrdia; els pròxims seran els que consolidin la cohesió territorial i garanteixin la convivència en democràcia. No podem repetir els errors del passat. És el moment de la política, de girar full. El moment de tornar a la via que mai es va haver d’abandonar. És el moment de ser coherents i continuar avançant en la convivència», ha continuat.

«El nostre és un projecte que recolza sense fissures la Constitució democràtica i que advoca inequívocament per una comunitat de ciutadans lliures i iguals en drets i deures que acorden conviure sota les mateixes normes –ha conclòs Sánchez–. Un projecte comú que es basa en el respecte, el sentiment i l’afecte. Que defensa la unió de tots els espanyols com un projecte comú. I que assumeix la diversitat territorial d’Espanya, la seva pluralitat lingüística i cultural amb orgull, com a part de la seva força. Aquesta és la nostra idea d’Espanya».

Seguretat en la investidura

El discurs de Sánchez mostra que dona pràcticament per fet que assolirà un pacte amb Junts i que seguirà en el Govern. El president del Govern en funcions s’ha mostrat tan segur que fins i tot ha enumerat les prioritats de la pròxima legislatura, amb la solució del conflicte català com un dels principals assumptes. 

Notícies relacionades

Amb el debat polític girant encara sobre el ple d’investidura de Feijóo, després de rebre l’encàrrec del Rei, Sánchez ha reiterat les seves crítiques al candidat popular per «sotmetre el país a un temps estèril de paràlisi i inacció per interessos purament partidistes». «No és sens dubte una actitud responsable», ha dit, atribuint aquest comportament a la «frustració personal» del líder del PP. 

I tot i que ha tret pit que el 23J els espanyols van frenar un «avenç reaccionari» que semblava «imparable», amb referència a la possibilitat d’un pacte entre el PP i Vox, que convertís Santiago Abascal en el vicepresident de Feijóo, no va ser l’única causa que, segons la seva opinió, explica que no hagin conquistat la Moncloa. La societat espanyola, ha destacat, va mostrar que «la simple destrucció d’una tasca de govern no pot constituir per si un projecte polític».