CHEMA MOYA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La XV legislatura va arrencar aquest dijous amb una victòria del bloc progressista. La socialista Francina Armengol va ser elegida nova presidenta del Congrés i el PSOE i Sumar van aconseguir la majoria en la Mesa de la Cambra baixa. Passada aquesta primera cita que estava marcada en vermell en el calendari, la vista ja està posada en els passos següents que poden conduir fins a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. El primer s’ha fet aquest divendres, amb la visita d’Armengol al palau de la Zarzuela per informar Felip VI de la constitució de les Corts.

L’expresidenta de les Balears i ara tercera institució de l’Estat s’ha reunit amb el Rei aquest matí per donar compte de l’inici de la nova legislatura i que el Monarca pugui així organitzar la ronda de consultes amb tots els partits de la Cambra per sondejar quin candidat té més suports per ser investit president del Govern.

Tant Sánchez com Alberto Núñez Feijóo aspiren a demanar la confiança al Congrés dels Diputats. No obstant, només el líder dels socialistes sembla tenir opcions per construir una majoria parlamentària. L’aritmètica que es va plasmar en les votacions d’aquest dijous demostra que Sánchez pot aconseguir un pacte amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG que li permeti obtenir els 178 ‘sís’, dos més dels requerits per a la majoria absoluta.

Per contra, la candidata a la presidència del Congrés proposada per Feijóo, Cuca Gamarra, només va aconseguir els suports dels 137 diputats del PP i els d’UPN i Coalició Canària. No obstant, al marge d’aquests comptes, serà Felip VI el que ha de proposar un candidat.

El paper del Rei

L’article 99 de la Constitució recull que, «després de cada renovació del Congrés dels Diputats, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del Govern».

Des de la reinstauració de la democràcia, sempre ha sigut el candidat que més diputats té el que s’ha presentat a la investidura. No obstant, no necessàriament ha de ser així. Espanya té un sistema parlamentari en el qual és president el que aconsegueixi la confiança del Congrés, sigui en una primera votació amb majoria absoluta o en una segona amb més vots a favor que en contra.

Notícies relacionades

És per això que Felip VI s’ha de reunir amb tots els partits. La ronda d’entrevistes no està previst que arrenqui fins a finals de la setmana vinent. Primer, al Congrés hi ha un termini de cinc dies perquè es formin tots els grups parlamentaris. Aquí es veurà un altre dels acords assolits per Sánchez amb ERC i Junts, quan la Mesa del Congrés permeti a les dues formacions tenir grup parlamentari propi malgrat no complir les condicions exigides.

Habitualment, a aquestes reunions amb el Rei no hi solen acudir ni ERC ni EH Bildu. El 2019, Junts sí que va anar fins al palau de la Zarzuela. Una vegada escoltats tots els grups, Felip VI podrà proposar un candidat o, si veu que cap té els suports necessaris, ajornar la decisió.