Cita electoral

¿Quan es compta el vot per correu a les eleccions municipals?

Les eleccions municipals i autonòmiques, al minut

¿Quan són les eleccions municipals?

¿Quan es compta el vot per correu a les eleccions municipals?

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 28 de maig vinent se celebren les eleccions municipals a Espanya. També tindran lloc les eleccions autonòmiques en la majoria de les comunitats, a excepció d’Andalusia, Catalunya, Galícia, el País Basc i Castella i Lleó. Del 4 d’abril al 18 de maig està obert el termini de sol·licitud del vot per correu.

Les comunitats autònomes d’Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Ceuta, País Valencià, Extremadura, Illes Balears, Madrid, Melilla, Múrcia, Navarra i La Rioja també han aprovat les seves convocatòries electorals amb els seus calendaris i terminis corresponents perquè els candidats es presentin als seus parlaments autonòmics.

Durada de la campanya

La campanya electoral tindrà una durada de 15 dies, entre les 00.00 hores del divendres 12 de maig i les 24.00 hores del divendres 26 de maig. Les corporacions municipals es dissoldran el divendres 26 de maig. El dissabte 27 de maig se celebrarà la jornada de reflexió. Les urnes obriran el diumenge 28 de maig des de les 09.00 fins a les 20.00

¿Com es fa el vot per correu?

El vot per correu es pot sol·licitar des del dia 4 d’abril fins al 18 de maig. L’imprès de sol·licitud de vot per correu es pot recollir a les oficines de Correus, on estarà disponible des del 4 d’abril. També es pot presentar via web la sol·licitud de vot per correu, sense necessitat d’acudir presencialment a una oficina de Correus. Per a això és necessari autentificar-se amb el DNI electrònic o un certificat digital vàlid. A l’imprès s’indicarà l’adreça postal en la qual es vol rebre la documentació electoral (pot ser el domicili, el lloc de treball o un apartat postal).

La documentació que es rep

La documentació que es rebrà és una papereta de cada una de les formacions polítiques que es presentin a cada un dels processos convocats. Un sobre de votació per a cada procés, el certificat d’inscripció en el cens. Un sobre amb la informació de la mesa electoral. I un simple full explicatiu.

Metodologia de vot per correu

Es tria la papereta de votació per a cada procés i s’introdueix al sobre de votació corresponent. S’introdueix el sobre o els sobres de votació i el certificat d’inscripció en el cens dins del sobre en el qual està escrita l’adreça de la mesa electoral.

No s’ha d’introduir cap document acreditatiu de la identitat dins del sobre de votació, perquè en aquest cas el vot seria considerat nul per la mesa.

Correus tramita el vot mitjançant un enviament per correu certificat abans del tercer dia previ al de la celebració de les eleccions. L’enviament és gratuït. A l’oficina és necessari presentar el DNI en vigor original.

¿Quan es compta o computa el vot per correu?

El dia de les eleccions, Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals des de les 9 del matí i fins a les 8 de la tarda. Acabada la votació i abans de realitzar l’escrutini, la taula introduirà els sobres de vot rebuts per correu a l’urna. Si se sol·licita votar per correu, i la sol·licitud és acceptada, no es podrà votar de manera presencial en la mesa electoral el dia de les eleccions.

Des de l’estranger

Si s’està temporalment o de vacances a l’estranger i es desitja exercir el dret de sufragi s’ha d’emplenar i presentar l’imprès personalment en el consolat o ambaixada abans del 29 d’abril. Pot trobar-se en el consolat o ambaixada del país on es trobi, o descarregar-se’l a les webs indicades per a això.

Notícies relacionades

Per poder formular la sol·licitud s’haurà d’estar inscrit en el registre de matrícula consular del país on es trobi com a no resident. Els dos tràmits (sol·licitud i inscripció) poden realitzar-se en el mateix acte. L’oficina del cens electoral remetrà un full informatiu. S’inclou l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses d’enviament. L’enviament per correu certificat s’ha d’enviar no més tard del 24 de maig. Perquè aquests vots siguin vàlids, és indispensable que consti clarament al sobre un mata-segells o una altra inscripció oficial d’una oficina de correus de l’estat corresponent, que certifiqui que s’ha remès dins del termini previst.

Correus conservarà fins al dia de la votació la correspondència dirigida a la mesa i la traslladarà a les 9 del matí i fins a les 20 hores del mateix dia.

Correus conservarà fins al dia de la votació la correspondència dirigida a la mesa i la traslladarà a les 9 del matí i fins a les 20 hores del mateix dia.