Comicis municipals i autonòmics

Calendari de les eleccions municipals 2023: dates clau

¿Quins motius t’eximeixen de ser en una mesa electoral en les eleccions?

¿Com i quan sabré si m’ha tocat ser membre d’una mesa electoral?

¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Calendari de les eleccions municipals 2023: dates clau
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pròxim 28 de maig se celebren a Espanya eleccions municipals i autonòmiques en 12 comunitats autònomes, a més d’eleccions a les Assemblees de Ceuta i Melilla i eleccions a Ajuntaments Insulars Canaris. Les autonomies en les quals se celebren comicis són l’Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra, La Rioja i el País Valencià.

Un total de 36.585.840 electors estan cridats a Espanya a elegir el seu representant local en els comicis del pròxim 28 de maig, i 18.382.505 podran votar a més els dirigents de la seva comunitat autònoma, segons el cens electoral de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Aquestes són les dates clau dels comicis:

Del 29 d’abril al 3 de maig

Els sortejos per a la configuració de les meses electorals es realitzen entre els dies 29 d’abril i 3 de maig del 2023. A les persones designades, se’ls notifica que han sigut elegides per formar part de la mesa electoral durant els tres dies següents al sorteig, tot i que si es produeix més tard, el retard no serà causa invalidant de la designació. Els set dies següents a la notificació tenen dret a presentar al·legacions sobre causes que els impedeixin ser membres de la mesa.

Del 12 al 26 de maig

La campanya electoral, com és habitual, tindrà una durada de quinze dies: començarà les 0.00 hores de divendres 12 de maig del 2023 i finalitzarà a les 24.00 hores de divendres 26 d’aquell mateix mes. Durant aquests quinze dies, els partits celebraran multitud d’actes i difondran propaganda electoral a la recerca del vot dels ciutadans.

18 de maig

Aquells ciutadans que tinguin la intenció de votar per correu, poden sol·licitar-ho fins al 18 de maig. Aquest tràmit ja està disponible a Correus, de forma presencial o telemàtica. Aquí trobaràs tota la informació necessària per votar per correu en les municipals del 2023.

22 de maig

El 22 de maig és l’últim dia en què els mitjans de comunicació poden publicar sondejos electorals.

26 de maig

El divendres 26 de maig serà l’últim dia en què els partits polítics podran realitzar activitats i difondre propaganda per captar vots. A les 23.59 hores, la campanya electoral haurà acabat.

27 de maig

El dia previ als comicis, el dissabte 27 de maig, tindrà lloc la jornada de reflexió. Es tracta de 24 hores perquè els ciutadans puguin pensar quina llista votaran sense el soroll dels actes i propaganda de les setmanes anteriors.

28 de maig

Notícies relacionades

El diumenge 28 de maig se celebra la jornada electoral. Els ciutadans poden acudir al seu col·legi electoral per votar presencialment (si no ho han fet abans per correu). La votació començarà a les 9.00 hores i acabarà les 20.00. Per votar es requereix DNI, passaport o carnet de conduir per a la identificació. Una vegada es tanquin les urnes començarà el recompte dels vots.

17 de juny

Després de l’oficialització dels resultats electorals i la proclamació dels candidats, es constitueixen els nous ajuntaments fins a l’elecció dels alcaldes el 17 de juny. Abans, els partits començaran a pactar, però en cas que no hi hagi acord governarà la llista més votada.