El full de ruta dels populars

Les claus del programa del PP: corregir la inflació en l’IRPF, recuperar la sedició i fixar un sistema d’immigració per punts

Feijóo projecta una imatge presidencialista i promet «un Govern just i no revengista»

Les claus del programa del PP: corregir la inflació en l’IRPF, recuperar la sedició i fixar un sistema d’immigració per punts

José Luis Roca

6
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El PP ha donat a conèixer aquest dimarts el seu programa electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol, un paquet de 365 mesures per explicar l’«alternativa» a Pedro Sánchez. En un acte a Casa América, al centre de Madrid, Alberto Núñez Feijóo va voler oferir una imatge presidencialista, amb banderes i fins i tot fotos del palau de la Moncloa per emmarcar l’escenari. Malgrat que les enquestes situen el PP com a primera força, no està gens clar que pugui governar: l’únic soci amb qui compta per ara per armar una majoria parlamentària i ser investit és la ultradreta de Vox. Davant aquesta tessitura, va anunciar que, en cas de guanyar, trucarà al líder del PSOE per demanar-li una abstenció. Si no accedeix, va continuar, pressionarà «cadascun dels barons del PSOE» perquè «el convencin».

Economia

L’economia és una de les parts centrals i fa especial èmfasi en l’ocupació, el dèficit i el deute públic, una de les obsessions de Feijóo. El pla aposta per eliminar l’impost a les grans fortunes (una de les mesures estrella de Sánchez) tot i que no fa cap menció als impostos sobre la banca i les energètiques que el Govern va adoptar alhora. Aprovarà un «alleujament fiscal immediat a les famílies» amb l’anomenada deflactació (la rebaixa de l’IRPF per compensar l’alça de preus) i la reducció de l’IVA de manera temporal a la carn, peixos i conserves.

Sobre les pensions, només parla d’«assegurar la sostenibilitat del sistema» garantint la revalorització en el marc del Pacte de Toledo. Més concret és respecte del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el mecanisme que va posar en marxa el 2012 Mariano Rajoy per donar finançament barat a les autonomies. Proposa que s’elimini de manera «ordenada». Respecte al sistema global de finançament autonòmic, caducat des de fa deu anys, només diu que es buscarà el «consens» per reformar-lo.

Codi Penal

Els populars, com van anunciar quan el Govern va modificar el Codi Penal, recuperaran el delicte de sedició amb l’objectiu, concreten, de «castigar les formes més greus de deslleialtat constitucional». També asseguren que recuperaran el delicte de convocatòria de referèndum il·legal, «consultes no autoritzades o maquinacions dirigides a soscavar el crèdit d’Espanya en la comunitat internacional». També recuperaran la malversació en la redacció que s’incloïa en el Codi Penal abans de la reforma del Govern de Pedro Sánchez.

El programa recull que es reforçaran els càstigs per als «multireincidents» en furts i estafes, i l’ampliació de la presó permanent revisable per als condemnats per un delicte d’assassinat amb ocultació de cadàver.

Violència de gènere

El PP assumeix en el seu programa com a principal guia el Conveni d’Istanbul (el principal tractat internacional contra la violència contra la dona) i garanteix la reforma de la llei del poder judicial que exigeix la norma de la llei del ‘només sí és sí’ del Govern de Sánchez, perquè els jutjats de violència sobre la dona assumeixin la competència de tots els delictes i no només els comesos en l’àmbit de la parella.

També aposta per estendre els cursos sobre violència de gènere a tots els funcionaris que tracten amb víctimes, i dotar de més recursos les unitats de Policia Nacional i Guàrdia Civil. En meitat dels pactes amb Vox, les mesures centrades a «erradicar la violència contra les dones» constitueixen un missatge clar al seu futur soci de Govern.

Vivenda

El PP derogarà la llei de vivenda recentment aprovada i proposa un pacte d’Estat en aquesta matèria per promoure la construcció de vivendes a preu assequible, mobilitzar-ne d’altres en règim de lloguer i aprofundir en la rehabilitació del parc actual. Copiant mesures dels governs d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid i Juanma Moreno a Andalusia, Feijóo promet també els avals per a joves de menys de 35 anys garantint crèdits hipotecaris de fins al 95% del preu total. Destaca un paquet de mesures «antiocupació» perquè els desallotjaments es facin en un màxim de 24 hores i s’impedeixi per llei que els ocupes puguin empadronar-se. A més vol crear «unitats de les forces i cossos de seguretat de l’Estat especialitzades en la lluita contra l’ocupació il·legal així com Unitats d’Actuació Immediata davant les ocupacions imminents amb protocols clars i efectius».

Educació

El PP inclou en un apartat la modificació legal perquè, en les comunitats amb llengua pròpia, siguin «vehiculars» tant el castellà com aquesta segona llengua oficial. L’objectiu, assenyala el programa, és que els estudiants hauran d’expressar-se i escriure «correctament en castellà i en la llengua cooficial corresponent». Feijóo defensa

Respecte a les estrangeres, els conservadors volen «generalitzar» que els alumnes de secundària (a partir de 12 anys) puguin estudiar un segon idioma. També volen una prova per entrar a la universitat comuna per a tot Espanya.

En aquest apartat, els conservadors es comprometen a assegurar «la neutralitat ideològica a les aules, el foment del pensament crític i el respecte a la Constitució i a les lleis».

Política exterior

Si Feijóo aconsegueix arribar a la Moncloa, guanyarà de passada una altra presidència: la rotatòria de la Unió Europea. Espanya va assumir l’1 de juliol aquest càrrec semestral i en el programa el líder del PP diu que en el seu partit «estan preparats» per a aquest repte. Els populars diuen que estan decidits a contribuir en la ja prevista reforma del Pacte d’Estabilitat i Creixement (PEC), que implica intentar tenir uns comptes públics sanejats, i també a impulsar una política energètica que «garanteixi el subministrament a preus assequibles per a famílies i empreses».

Segons la seva opinió, Espanya «ha de recuperar una política exterior que faci compatible una relació de veïnat profund i sòlid amb el Marroc i amb Algèria». Feijóo, en la presentació que ha fet aquest dimarts del programa, ha assegurat que, si és president, es compromet a «revelar» en la mesura de les seves possibilitats «les raons no explicades del gir respecte al Sàhara». Sánchez va defensar l’any passat de manera sorprenent que el Marroc gestionés aquest territori com si fos una autonomia.

Immigració

Notícies relacionades

El PP planteja crear un «nou programa d’immigració legal qualificada basat en un sistema de punts que premiarà la formació acadèmica, les competències lingüístiques i la capacitat innovadora». Amb aquesta mesura els populars volen promoure una immigració «basada en la igualtat d’oportunitats i el mèrit, i s’orientaria a facilitar l’admissió de talent estranger que tenen un alt potencial d’integració i que poden aportar el màxim benefici a Espanya, tant en termes de contribuir al creixement econòmic com a la sostenibilitat dels serveis públics». Aquest programa es complementaria amb mesures perquè tornin els espanyols a l’exterior que se’n van anar després de la crisi del 2008.

Es comprometen també a agilitzar «el compliment de les ordres de retorn d’immigrants irregulars o expulsió dels que hagin comès un delicte» millorant els acords amb els països d’origen o trànsit amb l’objectiu de «prevenir amenaces a la seguretat i evitar l’‘efecte crida’».