Discurs del líder del PP

Feijóo projecta una imatge presidencialista i promet «un Govern just i no revengista»

El líder del PP anuncia que, si guanya el 23J, pressionarà els barons del PSOE perquè el deixin governar en minoria

Feijóo projecta una imatge presidencialista i promet «un Govern just i no revengista»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que guanyarà les eleccions del 23 de juliol segons totes les enquestes, ha protagonitzat aquest dimarts un acte que s’havia anunciat com la presentació del seu programa electoral tot i que amb prou feines ha esbossat algunes de les mesures que proposa als votants. En un auditori de Casa Amèrica, al palau de Linares, Feijóo ha llegit un discurs de mitja hora en el qual s’ha presentat com si fos ja president del Govern, un càrrec per al qual els sondejos no l’hi posen tan fàcil, perquè necessitarà com a mínim el suport de la ultradreta de Vox. L’escenari triat ha sigut un faristol al costat de les banderes espanyola i europea i amb fotos del Palau de la Moncloa projectades a la gran pantalla que tenia darrere d’ell.

En aquest escenari i amb alts càrrecs del seu partit entre el públic, el cap de l’oposició ha parlat de l’estil de cap de l’Executiu que vol ser: «Vull guanyar Sánchez contundentment, però no per venjar-me’n [...] Serem un Govern just i no revengista, serè, no venjatiu». Feijóo ha fet el comentari per justificar que ara hagi anunciat que no derogarà la reforma laboral en vigor (malgrat que el PP va intentar tombar-la) i que només farà «ajustos» que acordi amb els agents socials i econòmics.

Notícies relacionades

El polític gallec ha tornat a lamentar que Pedro Sánchez pugui intentar forjar una majoria parlamentària quedant el segon en les eleccions generals, una cosa que mai ha passat al Govern central fins ara, però sí a les autonomies i en el mateix PP. Juanma Moreno (Andalusia) i Isabel Díaz Ayuso (Madrid), per exemple, van ser presidents de les seves comunitats (el 2019 i el 2021, respectivament) malgrat que els candidats socialistes havien sigut els guanyadors. En aquest acte, Feijóo ha explicat que, si guanya els comicis del 23 de juliol, trucarà «al nou líder del PSOE, sigui qui sigui», perquè el deixi governar, donant a entendre que ja no hi serà Sánchez com a secretari general. «Si no, trucaré a tots i cadascun dels seus barons perquè el convencin... Sé que n’hi ha alguns d’assenyats», ha afirmat.

Com a telonera en l’acte, la secretària general, Cuca Gamarra, ha presentat el seu cap de files dient que, entre les 365 mesures que presentarà als electors el PP, ningú esperi «fórmules màgiques ni providencials ni dogmes inamovibles ni ortodòxies», sinó «un full de ruta» per superar l’«erosió» que ha provocat en les institucions el «sanchisme». En aquesta legislatura, ha continuat, «s’ha minat la integritat de l’Estat des del mateix Govern» perquè s’han tancat «pactes negatius contra l’interès general». «És el moment de canviar el lideratge amb un programa seriós. Els puc garantir que Feijóo no és Pedro Sánchez. És fiable i confiable, de grans majories a les urnes, quatre majories absolutes l’avalen, perquè van confiar en ell persones molt diferents», ha conclòs.