Negociacions en marxa

Junts es juga dos milions d’euros en sous en la batalla per la Diputació de Barcelona

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles

Junts es juga dos milions d’euros en sous en la batalla per la Diputació de Barcelona

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com si fossin dues cares de la mateixa moneda, la capacitat de les diputacions provincials per exercir competències en favor dels municipis més petits discorre en paral·lel a la seva controvertida política de contractació de personal i al suculent pastís econòmic que solen manejar, factors que els confereixen un gran poder a l’ombra, amb una gestió que gairebé no passa factura als partits que les dirigeixen. Barcelona és la joia d’aquesta corona provincial i això explica la batalla de tots contra tots i sense vetos per negociar que els partits estan lliurant pel control de l’ens supramunicipal.

El PSC i Junts, que han compartit el govern de la diputació els últims quatre anys, estan buscant socis en paral·lel per dirigir una institució que aquest any disposa d’un pressupost de 1.241 milions d’euros i que té una plantilla que supera els 4.100 funcionaris. D’aquests comptes, 266 milions estan dedicats a pagar nòmines, com les dels 93 càrrecs eventuals, nomenats a dit pels partits. En total, entre diputats electes i càrrecs de confiança, estan en joc 3,8 milions en salaris. Tant els socialistes com els postconvergents rebrien un fort cop si perdessin la diputació, però el forat que li provocaria a JxCat seria molt més gran.

Càrrecs electes i de confiança

Quan va decidir sortir del Govern, Junts es va quedar sense els 23 milions en sous que representaven els gairebé 300 càrrecs que tenia a la Generalitat. Aportaven mig milió d’euros a les arques del partit perquè tots els càrrecs de JxCat estan obligats a donar a la formació el 4% de les seves retribucions. En el cas de la Diputació de Barcelona, els postconvergents comptaven en l’últim mandat amb 7 diputats (que ara passaran a ser 12), 9 assessors del grup i 11 assessors tècnics. La remuneració total que perceben aquests càrrecs ascendeix a 1.913.373,84 euros bruts anuals.

Davant la incompatibilitat legal d’acumular salaris públics, quatre dels set diputats sortints de Junts van renunciar al sou de regidor als seus ajuntaments per quedar-se amb l’assignació de la diputació, que és de 7.152,70 euros bruts al mes, sempre en 14 pagues. Els altres tres van sol·licitar la dedicació parcial: dos d’ells reben 3.247,85 euros bruts mensuals cada un, i el tercer cobra 4.776,26 euros bruts mensuals. En total, 558.358,64 euros bruts a l’any per càrrecs electes, uns emoluments que en aquest cas JxCat veurà incrementats al passar a tenir ara 12 diputats.

La borsa d’assessors

Notícies relacionades

En conseqüència, els postconvergents també podrien disposar d’algun assessor més per al seu grup. Els nou que té actualment cobren 4.072,13 euros bruts al mes cada un, és a dir, 513.088,38 euros bruts anuals en total. Actualment hi ha 67 assessors de grup a la diputació, entre els quals hi ha, per exemple, els caps de gabinet i de premsa. Els salaris que corren més perill són els dels 11 assessors tècnics, que sí que estan vinculats a la presència de Junts al govern provincial. El partit ostenta ara dues vicepresidències i dirigeix tres àrees executives: Cultura; Infraestructures i Espais Naturals, i Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial.

La seva funció oficial és més tècnica que política, ja que s’ocupen d’analitzar les decisions de la institució i proposar al partit per al qual treballen noves iniciatives. No obstant, sovint, aquests llocs serveixen per reciclar excàrrecs públics o premiar dirigents orgànics. En el cas dels 11 assessors tècnics de Junts, les seves retribucions mensuals oscil·len, segons la categoria, entre els 4.072,13 euros i els 5.819,95 euros. L’import anual total d’aquests assessors ascendeix a 841.926,82 euros, una partida d’ingressos que podria créixer si JxCat aconseguís presidir o seguir en el govern de la diputació, o bé es podria quedar a zero.