Intenses negociacions

El PSC busca un tercer soci per controlar la Diputació de Barcelona sense Junts ni ERC

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles

El PSC busca un tercer soci per controlar la Diputació de Barcelona sense Junts ni ERC

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les negociacions per triar el nou govern de la Diputació de Barcelona continuen a foc lent i lluny dels focus. De moment, ni tan sols hi ha acord sobre quina serà la data de constitució del ple, tot i que previsiblement se celebrarà d’aquí dues setmanes, en plena campanya de les eleccions generals. Per tant, ara com ara, no hi ha pressa per arribar a acords. Després del cop de porta de l’executiva de Junts a reeditar el pacte amb el PSC, els postconvergents exploren un pacte amb ERC que els doni la presidència de la institució, mentre que els socialistes també es mantenen en la batalla i sondegen fórmules amb els Comuns. No obstant, amb els resultats a sobre de la taula, les sumes són ajustades.

Fonts de la direcció socialista asseguren que el pacte amb els Comuns està molt avançat, un optimisme que els morats refreden perquè, entre altres coses, volen impedir tant sí com no que es repeteixi l’operació Sirera que va desembocar en l’estranya aliança PSC-Comuns-PP per investir alcalde Collboni. Aquestes tres forces tenen majoria absoluta a la Diputació de Barcelona, però el PSC no tanca la porta a cap altra operació: atraure els dos diputats independents adscrits a Junts. Es tracta de Marc Castells, alcalde d’Igualada i líder de Junts per Igualada, i Sergi Vallès, alcalde de Torrelles de Foix i líder d’Impulsem Penedès, partidaris de reeditar el pacte amb els socialistes. Fonts de Junts neguen que els seus dos diputats es puguin desmarcar del grup i pactar amb els socialistes, tot i que cap dels dos dirigents s’ha afanyat, de moment, a negar el rumor.

Majories ajustades

Aquesta combinació aconseguiria 24 diputats, dos per sota de la majoria absoluta però dos per sobre dels que tindrien la suma independentista, cosa que permetria al PSC mantenir el control de la Diputació. Per ser elegit president es necessita majoria absoluta (26 vots) en la primera votació o majoria simple (més vots a favor que en contra) en la segona votació. Però tot i que es mantingués la unitat dins de Junts, els socialistes tindrien una tercera opció per decantar la balança: Tot per Terrassa. Tot i que al seu municipi governa amb ERC i Junts, la diputada del partit de Jordi Ballart pot ser decisiva i es deixa estimar.

Quant al PP, capitanejat a la Diputació per l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, diu que està obert a parlar amb «tothom», siguin socialistes o independentistes. Fonts populars deixen clar que, per a ells, la Diputació «no va d’ideologia, sinó de gestió pura i dura». No obstant, els Comuns neguen que sigui possible «cap operació amb el PP» i apunten que el seu objectiu –igual que en les negociacions al consistori barceloní– passa per forjar una aliança progressista amb el PSC i ERC, tot i que els republicans- a les portes de les generals- ja han assegurat que no faran president de la Diputació cap socialista.

Silenci a Junts

Mentrestant, Junts manté silenci sobre les seves negociacions sota una premissa: «Tot està obert». Les seves aspiracions, formalment, passen per un acord amb ERC i amb el partit de l’alcalde de Terrassa. El partit negocia discretament i continua sense negar que en l’equació de les seves converses hi hagi el PP. De fet, consideren que la formació d’Albiol no té incentius ara, en plena campanya de les eleccions generals, per donar al PSC el govern de la Diputació. I també confien que els Comuns tampoc triangulin amb socialistes i populars.

Notícies relacionades

Internament, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha hagut de fer nombrosos equilibris. Dilluns a la tarda va tenir una reunió telemàtica amb càrrecs locals de la província, entre els quals hi ha els més interessats a repetir la coalició amb el PSC per mantenir el poder a la institució. D’altra banda, dirigents com la candidata al Congrés, Míriam Nogueras, no volien sentir parlar de segellar una aliança amb els socialistes en plena campanya del 23J, perquè això desactivava l’eix narratiu de la seva campanya electoral, que pivota sobre l’equiparació del PP i el PSOE, i asseguren que Junts no facilitarà cap investidura si no hi ha compromisos a favor de l’autodeterminació.

Aquest dimecres, Turull reunia, segons fonts del partit, els diputats provincials. La discreció, en tot cas, és la regla general per evitar que es descompensin els equilibris interns i pel bé de les negociacions discretes que, admeten en el partit, representen un risc real de perdre el poder en aquesta institució, després d’haver quedat fora del govern de la Generalitat i del de Barcelona.