Després de les eleccions municipals

El PSC proposarà Lluïsa Moret com a presidenta de la Diputació de Barcelona

El PSC proposa Núria Marín per al Senat i no repetirà a la Diputació de Barcelona

El PSC busca un tercer soci per controlar la Diputació de Barcelona sense Junts ni ERC

El PSC proposarà Lluïsa Moret com a presidenta de la Diputació de Barcelona

ayuntamiento de Sant Boi

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC proposarà que l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat Lluïsa Moret presideixi la Diputació de Barcelona, segons confirmen fonts del partit aEL `PERIÓDICO. La dirigent, que és també vice primera secretària d’Organització i Acció Electoral del PSC, és una de les peces clau de la cúpula de Salvador Illa. En els dos últims anys ha anat guanyant pes tant a la interna com a l’externa, ja que el 28M no només va validar la seva majoria absoluta, sinó que ho va fer obtenint 16 regidors, tres més dels necessaris per governar amb supremacia el consistori. Encara està per tancar, això sí, l’acord que negocien els socialistes per garantir-se el comandament de la institució després de la plantada de Junts, que prioritza una aliança independentista amb ERC després de l’ocorregut a l’Ajuntament de Barcelona.

La contundent victòria de Moret i la seva consolidació a la columna vertebral del projecte del partit ha provocat que el PSC aposti per ella perquè ocupi el càrrec que fins ara havia recaigut sobre l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que, malgrat guanyar folgadament, ha perdut la majoria absoluta i ha passat de 14 a 13 regidors. Illa ha defensat el nom de Moret des del primer dia i és, de fet, una de les dirigents per qui va apostar el ‘primer secretari’ per guanyar pes a la cúpula des que va assumir les regnes del partit. Tot i així, el PSC ha trigat fins a desembarassar el camí perquè primer han hagut de resoldre el destí de Marín, que finalment serà senadora per designació autonòmica, com ha confirmat aquest mateix dijous el partit.

Durant el sondeig de noms també es va posar a sobre de la taula el de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que acaba d’obtenir la majoria absoluta a la capital del Vallès Occidental. També es va valorar si la presidència de la Diputació podia ser una sortida per a Jaume Collboni en el cas de no aconseguir arrabassar-li la vara a Xavier Trias, tot i que finalment l’alcaldable va aconseguir el seu propòsit. Però totes les deliberacions han confluït sempre en l’alcaldessa de Sant Boi, puntal de l’executiva capitanejada per Illa que ha anat guanyant ascendència entre els grans tòtems del Baix Llobregat.

Amb la proposta de Moret resolta, el principal hàndicap per al partit d’Illa és que ha fallat el seu pla pincipal, que era reeditar el pacte amb Junts per governar la tercera institució de Catalunya. Per molt que Trias apostés per això i que tant socialistes com postconvergents hagin lloat el «bon funcionament» de l’aliança durant els últims quatre anys, la jugada amb què el PSC ha aconseguit que Collboni sigui alcalde de Barcelona ha fet saltar pels aires aquest propòsit.

Notícies relacionades

Els socialistes estan, doncs, en plenes negociacions per aconseguir una suma alternativa. Tenen 17 representants davant els 12 de Junts i els 11 d’ERC. Si els independentistes pactessin, en sumarien 23, un més que el PSC i els cinc dels Comuns, tot i que en aquest cas encara hi ha tres actors que podrien ser decisius per tenir prou majoria per desbancar-los: Jordi Ballart, de Tot per Terrassa, –més pròxim als independentistes–, els quatre representants del PP i el diputat obtingut per Vox.

Els socialistes tenen avançada l’entesa amb el partit d’Ada Colau, tot i que els Comuns desconfien de tornar a participar en una triangulació amb el PP. I encara hi ha una altra opció que esprem el partit d’Illa: intentar atraure els dos diputats independents adscrits a Junts. Es tracta de Marc Castells, alcalde d’Igualada i líder de Junts per Igualada, i Sergi Vallès, alcalde de Torrelles de Foix i líder d’Impulsem Penedès, partidaris de reeditar el pacte amb els socialistes. Fonts de Junts neguen que els seus dos diputats es puguin desmarcar del grup i pactar amb els socialistes, tot i que cap dels dos dirigents s’ha afanyat, de moment, a negar el rumor.