Investigació judicial

‘Carlos el del Texas’, al centre de la presumpta trama de corrupció de Sitges

‘Carlos el del Texas’, al centre de la presumpta trama de corrupció de Sitges
4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al centre de la presumpta trama de corrupció de Sitges hi ha Carlos N.M., un veí més conegut com a ‘Carlos el del Texas’. Tant ell com la seva parella són les dues úniques persones de les 11 que la Policia Nacional va arrestar aquest dimecres que han passat les dues nits a la comissaria de la Verneda i que aquest divendres passaran a disposició del jutjat de Vilanova i la Geltrú, que instrueix aquesta causa. La resta d’investigats, 13 en total, seran citats en els pròxims dies i ahir alguns d’ells, com l’alcaldessa Aurora Carbonell (ERC), van mirar d’aparentar certa normalitat tornant a l’ajuntament, potser maleint el dia que van començar a fer negocis amb l’antic propietari del bar Texas.

Carlos va crear el 2013 la Taula Tercer Sector Social de Sitges-Garraf, una associació sense ànim de lucre de la qual suposadament s’han enriquit tant ell com la seva dona i fills gràcies a contractes i subvencions concedits a dit per part de l’ajuntament.

La família del Carlos és coneguda al poble perquè havia regentat fa anys el Texas, un bar popular que era en una cantonada del final del carrer Jesús, al centre. «Era de tapes i de peix, s’hi menjava molt bé», recorda una antiga clienta. Al tancar, van començar els ‘negocis’ de Carlos, a qui al poble van seguir anomenant ‘el del Texas’ perquè aquell afegitó el vinculava a una cosa més concreta, un bar, que el que vindria a continuació. 

Negoci amb diamants

A Sitges reaccionaven un dia després de l’operació policial de dues maneres gairebé oposades al ser interrogats sobre Carlos: uns arrufaven les celles amb temor i es negaven a parlar amb la premsa; d’altres, en canvi, somreien com si els haguessin preguntat per un excompany de classe entremaliat. «És que és un personatge», s’atrevien els segons, que van explicar que, després del final del Texas, el Carlos va anar a l’Àfrica, mirant de fer negoci amb «diamants», o amb «pedres precioses». Però no va sortir bé.

Quan ja s’acostava a la seixantena, Carlos va fer un altre gir a la seva vida i va crear la fundació investigada. «Mai havia tingut interès en aquests temes, va muntar això per viure de la fundació: va demanar diners i n’hi van donar. Però ells –els alcaldes i regidors sota sospita– no en van treure res, ho van fer per la foto. Un error, per a això ja hi havia els serveis socials», afirmava a tall de reflexió un altre veí, que dijous havia llegit amb fruïció ‘L’Eco de Sitges, un diari local que informava detalladament del dispositiu policial i que deixava anar a la portada que potser va ser una «exageració».

«És un muntatge», protestava la clienta d’un bar en al·lusió a les 11 detencions amb escarni mediàtic i afirmant que si els cossos policials posessin el mateix focus en la resta d’ajuntaments sortirien coses molt pitjors. Entre els amics que l’escoltaven, algun no hi estava d’acord i assenyalava que fent negocis amb Carlos, que descrivien com «un fantasma», era qüestió de temps que això passés.

Des de 2017

Les indagacions de la Policia Nacional van començar amb la denúncia d’una interventora municipal que va abandonar l’ajuntament el 2022. La treballadora ja havia avisat internament que les subvencions i contractes adjudicats a la societat de Carlos s’estaven executant de manera fraudulenta. Però no li van fer cas i en va informar la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) del cos estatal, que va obrir una investigació, va aportar un informe al jutjat número 8 de Vilanova i aquest va ordenar que es registressin les seus a la recerca de documentació i correus electrònics que acreditin els suposats delictes de prevaricació, frau en les subvencions, malversació i falsedat documental

Notícies relacionades

Entre els 13 investigats, a més de Carbonell, que quatre dies abans havia revalidat el càrrec pactant amb tres formacions després de perdre les eleccions davant Junts, també es troba Miquel Forns (CiU), alcalde entre el 2015 i el 2019 i que el 2017 va obrir la porta de l’ajuntament a Carlos i a la seva fundació, tal com recull una fotografia que publica aquest diari.

Des d’aquell primer contracte, el Carlos freqüentava el consistori. Últimament hi anava cada dos o tres dies, a muntar guàrdia davant la porta principal, prenent cafè amb sacarina, a l’espera que sortissin els regidors per abordar-los a la recerca de més diners. Segons deia, per ajudar persones que es trobaven en situació d’exclusió social, com algunes que havien sortit de la presó. «És veritat que el veies de vegades amb joves que havien atrapat robant», assegura una cambrera que diu del principal investigat que és un home de «bon cor». Oportunista o solidari, les activitats per a la reinserció liderades per ‘Carlos el del Texas’ han acabat activant una operació que ha embrutat greument la imatge de Sitges i dels seus governants municipals.

Temes:

Successos