Onze detinguts

Llibertat per a l’alcaldessa de Sitges, detinguda en una operació anticorrupció

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha detingut aquest dimecres a la una del migdia l’alcaldessa de l’Ajuntament de Sitges, Aurora Carbonell, en el marc d’una investigació anticorrupció que instrueix el Jutjat 8 de Vilanova i la Geltrú. Hores després, ha quedat en llibertat i està citada davant el jutge divendres. La justícia està investigant des de maig del 2022 Carbonell (ERC), l’exalcalde Miquel Forns (CiU), regidors i tècnics municipals per entregar subvencions i contractes de forma presumptament irregular a una fundació del tercer sector. La causa també ha posat la lupa sobre els quatre responsables a càrrec d’aquesta entitat social sota sospita: La causa també ha posat la lupa sobre els quatre responsables a càrrec d’aquesta entitat social sota sospita: Se’ls atribueix els presumptes delictes de prevaricació, frau en les subvencions, malversació i falsedat documental.

El cos estatal ha practicat 11 arrestos en el marc d’unes indagacions que continuen obertes. Entre els detinguts, a més de Carbonell, es troben el regidor d’ERC, Jaume Monasterio; el secretari municipal, Oriol Buxeres, i la tècnica de Platges, Marta Almirall, i el cap de Serveis Urbans, Juli Sales, tal com ha avançat la periodista Anna Punsí. Tots ells han sigut traslladats a les dependències policials de la Verneda, a Barcelona. Al llarg de la tarda, després de declarar, la policia ha deixat sense efecte la seva detenció a set i han abandonat la comissaria amb una citació judicial per a aquest divendres. Quatre, en canvi, dormiran al calabós i passaran directament a disposició del Jutjat d’Instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú.

En un dispositiu que ha arrencat a les nou del matí, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han portat a terme diversos registres a l’ajuntament, a seus municipals i a la fundació afectada a la recerca de documentació, correus electrònics i proves, en definitiva, d’una relació suposadament corrupta entre el consistori de Carbonell i l’entitat Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf.

Els investigadors creuen que l’ajuntament ha adjudicat de forma fraudulenta a aquesta fundació subvencions –que suposen alguns pagaments de 120.000 euros o 45.000, entre altres quantitats– per atendre persones vulnerables i també contractes municipals entre el 2017 i el 2022, segons fonts judicials. Durant el període 2017-2019, l’ajuntament estava en mans de l’alcalde Forns, de CiU, també investigat. La presumpta malversació s’elevaria als 600.000 euros.

El jutjat va començar a investigar després de rebre un informe de la Policia Nacional, alertada sobre el funcionament suposadament anòmal d’aquestes concessions per part de treballadors del mateix consistori. Aquesta denúncia interna va ser la que va activar unes indagacions que durant un any han trobat indicis que han acabat motivant l’operatiu activat aquest dimecres. Els registres han inclòs els domicilis particulars dels quatre responsables de la cooperativa, que també són membres de la mateixa família.

L’alcaldessa Carbonell governa a Sitges des del 2019 i continuarà al capdavant de l’ajuntament. Anteriorment, durant un període també sota sospita, el consistori va estar en mans de CiU, del 2015 al 2019. Carbonell no va guanyar les últimes eleccions, però va desbancar la formació més votada, Junts, en un pacte segellat amb els partits de Sitges Grup Independent, Verds ECP i Fets per Sitges.

L’ajuntament ha emès un comunicat instants abans que l’alcaldessa abandonés el consistori detinguda per agents de la Policia Nacional, que l’han introduït en un cotxe envoltat de periodistes gràfics. El contingut del comunicat és el següent:

«En relació amb els fets que han motivat l’actuació de la UDEF a les dependències municipals, l’ajuntament de Sitges manifesta que:

1. Els fets objecte d’investigació ja havien sigut analitzats internament. L’ajuntament, una vegada detectades possibles irregularitats externes, va encarregar a professionals jurídics l’esclariment dels fets, i va aturar les subvencions, va revisar els expedients i va iniciar el procés per al retorn de les subvencions que no estaven plenament justificades. L’ajuntament disposa d’informes que asseguren l’absència de responsabilitats administratives i menys encara penals, i que demostren la diligència de l’Ajuntament de Sitges.

2. L’Ajuntament de Sitges és una institució transparent, que disposa d’un codi ètic rigorós que assegura els màxims estàndards d’integritat.

Notícies relacionades

3. Ens posem a disposició de les autoritats per mostrar la nostra total col·laboració en tot el que sigui necessari.

Lamentem la preocupació que s’ha generat entorn d’aquest assumpte i reiterem la nostra disposició a col·laborar amb la justícia en tot moment».