Cita amb les urnes

Prediccions, enquestes, mapes, anàlisis, debats: la cobertura d’EL PERIÓDICO de les eleccions del 28M

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • Així estan les enquestes de les eleccions autonòmiques 2023

Prediccions, enquestes, mapes, anàlisis, debats: la cobertura d’EL PERIÓDICO de les eleccions del 28M
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO va començar la cobertura d’aquest any ple de cites electorals precisament quan va començar el 2023. El diari va dedicar un especial multimèdia a repassar les principals batalles que s’anaven a produir a les urnes durant els següents 365 dies. Aquest divendres s’ha activat el compte enrere per a les primeres d’aquestes batalles: les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Una cita en què fa mesos que aquesta capçalera es bolca per oferir als lectors la informació més completa i les claus per entendre millor la complexa realitat social i política.

Última hora en directe

Durant la campanya electoral que acaba de començar, EL PERIÓDICO seguirà al minut l’última hora dels partits i els candidats a les diferents eleccions, però amb especial atenció als alcaldables de Barcelona, la cursa de la qual cap a l’alcaldia està enormement disputada.

Prediccions:

Continuarem actualitzant tots els dies, a primera hora del matí, les prediccions electorals i el govern més probable en les municipals de BarcelonaMadridTarragonaLleidaGironal’Hospitalet de LlobregatBadalona i Santa Coloma de Gramenet, i les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid.

CONSULTA AQUÍ TOTES LES PREDICCIONS ELECTORALS DEL 28M

Predilect, un projecte de la Universitat de Zuric estrenat en les eleccions madrilenyes del 2021 amb resultats molt similars als que van llançar les urnes, ha tingut una excel·lent acollida entre els lectors i subscriptors d’EL PERIÓDICO des que es va posar en marxa, el 25 d’abril.

Enquestes

Les prediccions electorals conviuran aquestes pròximes dues setmanes amb l’actualització de les enquestes de Barcelona i de 10 comunitats autònomes. En aquest sentit, EL PERIÓDICO té previst publicar durant la campanya electoral un nou sondeig del Gesop sobre les eleccions a Barcelona per conèixer l’impacte de la campanya en les expectatives de partits i alcaldables.

A més, els lectors podran seguir l’evolució de vots i regidors fins i tot durant els cinc dies previs a les eleccions, en què està prohibida la difusió d’estudis d’opinió, a través de dues vies. La primera són les prediccions electorals, que no estan subjectes al veto de la llei electoral, i s’actualitzaran fins a la mateixa jornada de reflexió. La segona serà una enquesta ‘tracking’ diària sobre les eleccions a Barcelona que publicarà un mitjà estranger a partir del 23 de maig, i que s’actualitzarà cada 24 hores també fins a la vigília dels comicis.

Mapes i infografies

Les seccions de Política i Barcelona cobriran l’agenda diària dels alcaldables de Barcelona, els partits catalans i els principals líders nacionals. Una cobertura en què tindran un especial protagonisme l’anàlisi, les claus interpretatives i les infografies. Per exemple, per detallar els objectius de cada candidat de Barcelona, els reptes de cada força política, les claus dels programes electorals i els mapes per entendre on se la juga cada formació.

Participació

Però fa mesos que EL PERIÓDICO va greixar la maquinària informativa amb l’objectiu que la dialèctica partidista no ens impedís posar el focus en els problemes reals de la gent i de convidar els lectors a participar en la nostra oferta de continguts. Per això, durant tres mesos, el projecte Barcelona Entre Tots ha analitzat amb experts i lectors els grans desafiaments de la ciutat: netejavivendaturismemobilitat i seguretat.

Debats

Les conclusions d’aquests debats participatius han sigut l’eix del cicle de conferències amb els principals alcaldables que hem mantingut al recinte modernista de Sant Pau. En el col·loqui se’ls ha animat a retre comptes amb els lectors i els resultats del debat els hem convertit en un semàfor que reflecteix si el candidat s’ha compromès o no amb les reivindicacions de la ciutadania. Per aquest cicle han passat Daniel SireraXavier Trias, Jaume CollboniErnest Maragall, Ada Colau, Anna Grau i Eva Parera.

‘Cuines’ i DAFOs

Notícies relacionades

Sobre els partits i els candidats de Barcelona hem volgut saber què passa entre bambolines. Fa setmanes que Toni Sust, especialista en política municipal, treu a la llum el que cuinen els ‘spin doctors’ dels partits (i no volen que se sàpiga). Aquí pots llegir el seu últim article i enllaçar amb tots els anteriors. I la cap de la secció de Barcelona, Meritxell M. Pauné, ha disseccionat en format multimèdia els DAFOs (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) de cada alcaldable: Ada ColauXavier TriasJaume Collboni i Ernest Maragall i Daniel Sirera.

Lupa metropolitana

Però hi ha vida més enllà de Barcelona. Per enfortir la nostra oferta d’informació local a les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, alcaldes i alcaldesses han compartit un col·loqui amb la seva comunitat de lectors per aprofundir en els reptes dels municipis i de la informació local de qualitat. Hem xerrat amb Núria Marín (l’Hospitalet), Antonio Balmón (Cornellà) i Rubén Guijarro (Badalona) i Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet). Els nostres redactors metropolitans també han entrevistat altres alcaldes, com David Bote (Mataró), Mireia Ingla (Sant Cugat), Marta Farrés (Sabadell) i Alba Barnusell (Granollers).