ELECCIONS 28-M

El CIS publica una macroenquesta electoral sobre 12 autonomies i 9 grans ciutats

  • Així estan les enquestes de les eleccions autonòmiques 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

El CIS publica una macroenquesta electoral sobre 12 autonomies i 9 grans ciutats
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publica aquest dijous, a les 13.00 hores, una macroenquesta sobre les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig que inclourà les estimacions de vot a les 12 comunitats on se celebren comicis autonòmiques i les nou ciutats de més població. A aquest estudi el seguirà un sondeig flaix que el CIS difondrà, a tot estirar, el 22 de maig.

El sondeig d’aquest dijous rondarà les 20.000 entrevistes i inclourà dades d’estimació de vot i d’assignació d’escons a la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Aragó, Astúries, Cantàbria, Navarra, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia, La Rioja, les Balears i les Canàries, així com de les dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla. A més, el centre que presideix José Félix Tezanos ha realitzat enquestes específiques sobre les eleccions municipals als municipis que concentren més població.

A poques hores de la campanya

En el macrosondeig previ a les municipals i autonòmiques del 2019, el CIS va fer enquestes a les esmentades comunitats i també a Castella i Lleó, que en aquesta ocasió queda fora de la convocatòria, i a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Santiago de Compostel·la i Vitòria. Com és tradició, el CIS donarà a conèixer el resultat de la seva macroenquesta poques hores abans de l’inici de la campanya electoral, que arrenca la mitjanit de dijous a divendres.

Després té previst portar a terme l’esmentat sondeig flaix, una enquesta que s’haurà de publicar-se a tot estirar dilluns 22 de maig, ja que la llei electoral prohibeix publicar, difondre o reproduir sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació durant els cinc dies anteriors a les eleccions.

Enquesta postelectoral

Notícies relacionades

Ja passats els comicis, el CIS portarà a terme un sondeig postelectoral en què preguntarà a les persones entrevistades com han seguit la campanya electoral, si les enquestes han influït en el seu vot o si optarien pel mateix partit que han votat una vegada coneguts els resultats.

La mida ordinària de la mostra per a aquest tipus d’enquestes se situa entre les 5.000 i les 20.000 entrevistes, segons si és l’estudi flaix, el preelectoral o el postelectoral. Aquesta és la primera vegada que el CIS recorrerà a les entrevistes telefòniques per a aquests sondejos, ja que abans de la pandèmia de coronavirus l’institut demoscòpic només treballa amb entrevistes domiciliàries.