ELECCIONS 28M

Enquesta CIS: Colau i Collboni es disputen la victòria a Barcelona i Trias superaria Maragall

La cap de llista de Barcelona en Comú obtindria entre 11 i 13 regidors (ara en té 10), i el socialista, entre 10 i 12 (avui en té 8)

  • Així estan les enquestes de les eleccions autonòmiques 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Enquesta CIS: Colau i Collboni es disputen la victòria a Barcelona i Trias superaria Maragall
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les eleccions del 28 de maig a Barcelona s’han convertit en una batalla entre Ada Colau i Jaume Collboni, que es disputarien la victòria a les urnes segons la macroenquesta sobre les eleccions autonòmiques i municipals que ha publicat aquest dijous el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Al començament de la campanya electoral, Barcelona en Comú té un lleuger avantatge sobre el PSC, però les dues forces es mouen en forquilles molt similars de vots i regidors. Més despenjats apareixen Xavier Trias i Ernest Maragall, amb el candidat de Junts per davant de l’alcaldable d’ERC.

Segons el sondeig, Colau obtindria entre 11 i 13 regidors (ara en té 10) i Collboni aconseguiria entre 10 i 12 regidors (avui en té 8), de manera que qualsevol dels dos aspirants podria guanyar les eleccions. En estimació de vot, Barcelona en Comú i el PSC estan separats per només dos punts de diferència. Junts es quedaria amb 8 o 9 regidors (ara en té 5) i ERC, vencedor dels comicis municipals el 2019, cauria fins a la quarta posició amb 6 o 7 representants (avui en té 10). El PP de Daniel Sirera ocuparia l’última plaça de l’ajuntament amb 2 o 3 regidors (ara en té 2).

El sondeig d’aquest dijous es compon d’unes 20.000 entrevistes i inclou dades d’estimació de vot i d’assignació d’escons a la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Aragó, Astúries, Cantàbria, Navarra, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia, La Rioja, les Balears i les Canàries, així com les dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla. A més, el centre que presideix José Félix Tezanos ha fet enquestes específiques sobre les eleccions municipals als municipis que concentren més població. Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Sevilla, Bilbao, Vigo i Valladolid.

A poques hores de la campanya

En el macrosondeig previ a les municipals i autonòmiques del 2019, el CIS va fer enquestes a les esmentades comunitats i també a Castella i Lleó, que en aquesta ocasió queda fora de la convocatòria, i a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Santiago de Compostel·la i Vitòria. En el cas de Barcelona, el CIS va pronosticar l’empat entre Ada Colau (Barcelona en Comú) i Ernest Maragall (ERC) que després es va produir a les urnes.

Com és tradició, el CIS donarà a conèixer el resultat de la seva macroenquesta poques hores abans de l’inici de la campanya electoral, que arrenca la mitjanit de dijous a divendres. Després té previst portar a terme l’esmentat sondeig flaix, una enquesta que s’haurà de publicar-se a tot estirar dilluns 22 de maig, ja que la llei electoral prohibeix publicar, difondre o reproduir sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació durant els cinc dies anteriors a les eleccions.

Enquesta postelectoral

Notícies relacionades

Ja passats els comicis, el CIS portarà a terme un sondeig postelectoral en què preguntarà a les persones entrevistades com han seguit la campanya electoral, si les enquestes han influït en el seu vot o si optarien pel mateix partit que han votat una vegada coneguts els resultats.

La mida ordinària de la mostra per a aquest tipus d’enquestes se situa entre les 5.000 i les 20.000 entrevistes, segons si és l’estudi flaix, el preelectoral o el postelectoral. Aquesta és la primera vegada que el CIS recorrerà a les entrevistes telefòniques per a aquests sondejos, ja que abans de la pandèmia de coronavirus l’institut demoscòpic només treballa amb entrevistes domiciliàries.