Sense escoltar les parts

El Suprem rebutja suspendre de manera urgent la retirada de l’escó de Laura Borràs

  • Laura Borràs, condemnada a quatre anys i mig de presó per beneficiar un amic

  • El Parlament assumeix que serà la JEC la que retiri l’escó a l’expresidenta del Parlament

El Suprem rebutja suspendre de manera urgent la retirada de l’escó de Laura Borràs

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem rebutja suspendre de manera urgent l’acord de la Junta Electoral Central, del 3 de maig, que va deixar sense efecte la credencial com a diputada del Parlament de Laura Borràs, després de considerar que es presentava causa d’inelegibilitat sobrevinguda per la seva condemna pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a quatre anys i mig de presó.

La Sala Contenciosa Administrativa de l’alt tribunal assenyala que l’escrit de Borràs en el qual demanava la suspensió de l’acord de la JEC de manera cautelaríssima no ofereix «cap argument» per justificar l’extrema urgència que requereix una suspensió d’aquest tipus, prevista per ser adoptada sense escoltar les altres parts, en aquest cas, la Junta Electoral Central.

La JEC va procedir a decretar la seva pèrdua d’escó, tot i que la seva condemna encara pugui ser recorreguda davant el mateix Suprem, perquè els delictes pels quals se la va declarar culpable s’emmarquen entre els que impedeixen presentar-se als comicis. Per això s’entén que va incórrer en inelegibilitat sobrevinguda. És similar al que va passar amb el seu antecessor en el càrrec, Quim Torra, tot i que la seva condemna va ser per desobediència a la mateixa JEC, no per corrupció.

Al·legacions

La decisió adoptada no significa que el Suprem no revisarà la decisió de la JEC, sinó que ho farà d’una manera més interrompuda, després d’obtenir les al·legacions pertinents de la mateixa Junta i de les parts personades. De fet, la mateixa interlocutòria obre una peça per resoldre anteriorment al recurs mateix contra la pèrdua de l’escó.

Es tracta d’un incident cautelar ordinari, en què es concedeix a la representació processal de la Junta Electoral Central i a la fiscalia un termini comú que finalitzarà a les 15.00 hores de divendres vinent, dia 12, perquè efectuïn les al·legacions que considerin oportunes sobre la mesura cautelar acordada.

En el recurs plantejat pel mateix Parlament, contra la pèrdua d’escó de Borràs no es demanava la suspensió cautelaríssimament, sinó directament la cautelar ordinària. El Suprem ha donat 10 dies a la Junta Electoral Central perquè al·legui, tot i que les seves explicacions coincidiran amb les que ofereixi abans de divendres en la impugnació de l’expresidenta del Parlament.

Condemna

Borràs va ser condemnada a quatre anys, sis mesos i un dia de presó, una multa de 36.080 euros i 13 anys i un dia d’inhabilitació per a l’exercici de llocs de treball o càrrecs públics electes i de funcions de govern per un delicte continuat de falsedat en document oficial i un altre de prevaricació, a l’haver fraccionat contractes per afavorir un amic, l’informàtic Isaías Herrero, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), un òrgan que depèn de la Conselleria de Cultura.

Notícies relacionades

La sentència, no obstant, es mostrava favorable a un indult que li rebaixi la pena a dos anys, a fi d’evitar l’entrada a la presó, al considerar «excessiva la durada de la pena privativa de llibertat» prevista per al delicte de falsedat comès, que no es pot castigar amb menys de quatre anys.

La resolució judicial precisa que, malgrat la «mètrica penal vigent», les «concretes activitats falsàries» desplegades pels acusats no estaven orientades a obtenir un «lucre personal», sinó que tenia com a «únic sentit o raó de ser» el «camuflament» davant els òrgans de control. A més, no veia «necessari» executar la pena de presó imposada per «evitar la comissió de nous delictes», per l’«efectivitat» de la condemna d’inhabilitació.