La gestió de l’aigua

El Govern i l’oposició negocien que les ajudes als ajuntaments convisquin amb les multes per la sequera

  • El Govern, el PSC i Junts negocien deixar en ‘stand by’ les multes als ajuntaments per la sequera

  • Catalunya reclama poder de decisió sobre les conques de l’Ebre

El Govern i l’oposició negocien que les ajudes als ajuntaments convisquin amb les multes per la sequera

ACN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un mes després del fiasco de la cimera sobre la sequera i amb el desacord pel règim sancionador als ajuntaments enquistat, el Govern i l’oposició han reprès la interlocució a diferents bandes per explorar si és possible un pacte torpedinat pel clima preelectoral. Es negocia una fórmula salomònica en la qual les ajudes perquè els ajuntaments resolguin fuites d’aigua convisquin amb les multes per incompliment de les restriccions. La línia del pacte està encarrilada –sempre exposat a les inclemències de la campanya– i suposarà una modificació del decret de mesures vigent.

Si dimarts l’Executiu es va reunir amb Junts, aquest dijous ho ha fet amb el PSC. Això, sí, les converses s’han reactivat arran de la tenalla que suposa la proposta impulsada pels postconvergents que es votarà en el ple del Parlament de la setmana que ve i que inicialment planteja una moratòria de les sancions fins al juliol. El text alternatiu que s’explora, com va explicar dimarts EL PERIÓDICO, no inclou dates, sinó que posa el focus en la línia de subvencions i supedita les multes a la passivitat dels que no manifestin la voluntat de posar remei.

Tant el PSC com ERC han fet plantejaments en sintonia públicament. Les diputades socialistes Alícia Romero i Sílvia Paneque han advocat perquè la línia de 50 milions d’euros d’inversió en baixa que preveu el Govern serveixi perquè tant els ajuntaments com els operadors puguin presentar els seus projectes d’obres per resoldre fugues i deficiències dins d’un marge de temps abans que es prioritzi l’amonestació econòmica. Es tracta, reconeixen els socialistes, d’evitar dates concretes i de posar el focus en la «cooperació» amb els consistoris per sobre del càstig.

Això, sí, s’hauria de determinar el termini temporal, un «règim transitori», en què s’hauria de formalitzar la voluntat d’execució de l’obra. A fonts socialistes els semblaria raonable que hi hagués prou marge perquè puguin ubicar-se els nous equips de govern que es formaran després de les eleccions municipals. És a dir, a la pràctica, que hi hagués marge fins al setembre, almenys.

La mateixa música transmet ERC, que per boca de la seva portaveu, Marta Vilalta, ha assegurat que es busca que les ajudes «es desenvolupin alhora» que l’aplicació del règim sancionador en cas de passivitat. Aquesta, ha dit, pot ser la clau mestra per desbloquejar el desacord i fomentar la «corresponsabilitat». A la pràctica, aquesta fórmula suposaria que les multes s’apliquessin conjuntament amb l’activació de les línies d’ajuda i un marc de prou temps perquè els ajuntaments que incomplissin exhibissin proactivitat per resoldre la situació o, en cas contrari, s’exposarien a multes.

«Aquest pot ser un bon marc legislatiu per trobar el punt d’equilibri», ha insistit Vilalta, que ha reiterat que les sancions tenen vocació «dissuasòria, i no pas persecutòria». La intenció dels republicans és obrir les converses també amb els Comuns i amb la CUP per intentar que l’acord sigui «ampli». Per ara, no s’ha produït cap trobada conjunta d’ERC, el PSC i Junts per abordar aquesta qüestió, sinó que és el grup que presideix Albert Batet el que triangula les converses.

Sintonia, sí, i encreuament de retrets, també

Malgrat la reunió entre el Govern i els socialistes, que, segons totes dues parts, «ha anat bé», no ha faltat l’encreuament de retrets. El PSC ha carregat contra la «inacció inexplicable» del Govern, que acusa d’incomplir fins ara el seu compromís de modificar el decret vigent o bé promoure’n un de nou. És per això, han advertit els socialistes, que l’oposició s’ha vist abocada a moure fitxa presentant propostes alternatives al Parlament.

Notícies relacionades

De fet, malgrat reprendre la interlocució amb ERC, Romero ha advertit que continuaran negociant amb Junts, perquè són ells els que han impulsat la iniciativa que es votarà d’aquí una setmana i, per tant, els que decidiran quines esmenes accepten. L’última trobada entre socialistes i postconvergents s’ha produït aquest dijous. «Continuem treballant en les esmenes i avançant en les línies esbossades», afirmen des del grup d’Illa. I Junts assegura que actua amb «prudència» perquè l’equilibri no es trenqui. «Posar-ho negre sobre blanc serà el més complicat», asseguren.

Els republicans, per la seva banda, han instat a «fugir d’electoralismes» i a «desencallar actituds enrocades i posicions maximalistes» que atribueixen al partit de Salvador Illa, que acusen d’haver impossibilitat l’acord en la cimera. També s’han tirat els plats al cap pel tancament del canal d’Urgell. Mentre el Govern acusa de «mala planificació» de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, els socialistes han criticat a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la seva actitud de «confrontació» i d’externalitzar responsabilitats en lloc de centrar-se en la «cooperació».