Clima electoral

De la sequera a l’escó de Borràs: el Parlament dissenya un ple per saldar comptes pendents abans de les municipals

  • Retrets creuats entre ERC i el PSC per la gestió de l’Estat i de la Generalitat davant la sequera

  • El Parlament retarda el cessament de Borràs i al·lega davant la JEC que la seva condemna no és ferma

De la sequera a l’escó de Borràs: el Parlament dissenya un ple per saldar comptes pendents abans de les municipals

Parlament

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El clima electoral ja impregna cada racó del Parlament i escala decibels a mesura que s’acosta el 28 de maig. El ple de la setmana que ve serà un bon retrat de fins a quin punt la pugna per les municipals porta ja la batuta de la política catalana. La junta de portaveus ha dissenyat un ordre del dia per saldar comptes pendents que van des del pols per ajornar les multes per la sequera fins a la reforma del reglament per acabar amb la interinitat de la presidència de la Cambra, un front que està a expenses també d’una nova ordre de la Junta Electoral per retirar l’escó a Laura Borràs que podria irrompre enmig del debat parlamentari.

El Govern té poc més d’una setmana per decidir com afronta el fet que el PSC i Junts hagin presentat una proposta per aconseguir una moratòria del règim sancionador als ajuntaments que incompleixin les restriccions imposades per l’escassetat d’aigua. ERC assumeix que està en minoria i que no podrà frenar la congelació de les amonestacions, la qüestió és si s’avé o no a pactar amb els postconvergents que aquesta demora sigui fins al juliol i no fins al setembre, la data que estan disposats a concedir els socialistes, que demanen explícitament la supressió en una esmena a la totalitat que encara no entrarà en aquest ple. Per ara, els republicans han facilitat que la proposta de Junta entri en l’ordre del dia, símptoma de la negociació en marxa.

L’anomenada ‘guerra de l’aigua’ poc té a envejar a la batalla oberta per la successió de la líder de Junts, Laura Borràs, com a presidenta suspesa del Parlament. El grup de Salvador Illa ha aconseguit que la seva proposta perquè n’hi hagi prou amb el ‘sí’ de la majoria del ple per apartar-la s’ha fet un lloc també a l’agenda de la setmana que ve perquè se’n voti la tramitació per urgència extraordinària. Es tracta d’una patata calenta per a ERC, ja que els seus vots seran determinants perquè aquesta iniciativa tiri endavant. No obstant, els republicans desconfien d’una reforma que no consideren «prioritària», que s’impulsa «ad hoc» i que assenyalen que té «clarobscurs».

Notícies relacionades

De fet, sí que s’ha acordat que la reforma del PSC s’abordi de manera conjunta en l’ordre del dia amb la iniciativa impulsada de la mà de la CUP per a un canvi puntual al reglament perquè es regularitzi el vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig i per frenar el discurs de Vox a la Cambra. ERC, com la resta de partits i també el mateix PSC, estan convençuts que abans que qualsevol modificació al Parlament arribarà l’ordre de la JEC per desposseir Borràs de l’acta.

I és que just aquest divendres conclou el termini de 10 dies que l’òrgan electoral va donar a la Cambra catalana per presentar al·legacions per la situació de la dirigent de Junts després de la seva condemna per prevaricació i falsedat documental. Tot i que la Mesa va decidir defensar que no es pot apartar una diputada sense que la sentència sigui ferma –les al·legacions es presentaran dijous–, tots els grups donen per descomptat que el destí de Borràs serà el mateix que el de l’expresident Quim Torra i l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà: quedar fora de la institució. Tenint en compte que l’1 de maig és festiu i que el 2 ho és a Madrid, el nou imperatiu de la Junta Electoral podria irrompre a partir de dimecres.